Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2022

Το deal Quest-Δημητρίου και τα σενάρια *Κλείνει το παράθυρο για τραπεζικά ομόλογα *Camping στην... έρημο του Κατάρ!

Το deal Quest-Δημητρίου και τα σενάρια *Κλείνει το παράθυρο για τραπεζικά ομόλογα *Camping στην... έρημο του Κατάρ!

QUEST-Γ.Ε.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αναμφίβολα η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Γ.Ε. Δημητρίου αποτελεί θετική εξέλιξη για την εταιρεία και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές γενικότερα.

Πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοι διέσωσαν τις θέσεις εργασίας τους. Δεύτερον, οι πιστωτές θα καταφέρουν να εισπράξουν «στο τέλος της ημέρας» το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15,4 εκατ. από τα 48,8 εκατ. που ήταν το υπόλοιπο της εταιρείας προς αυτούς (το «κούρεμα» των 33,4 εκατ. ευρώ μπορεί να φαντάζει γενναίο, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της οφειλής σε ό,τι αφορά τις τράπεζες προέρχεται από τόκους και πανωτόκια).

Τρίτον, ο όμιλος Quest (καταβάλλοντας πέντε εκατ. ευρώ και αναλαμβάνοντας χρέη 15,4 εκατ. ευρώ) εντάσσει στο δυναμικό του το σήμα της Toyotomi και θα εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης και των άλλων brands που διαθέτει η Γ.Ε. Δημητρίου (π.χ. Singer, Kerosun, Izola).

Όσο για τους μετόχους της Γ.Ε. Δημητρίου, ακόμη και αν βάλουν το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας στην επικείμενη ΑΜΚ (όσο τους επιτρέπεται από τους όρους της έκδοσης), δεν θα κατέχουν πάνω από το 5% της εξυγιασμένης πλέον εταιρείας. Αν μάλιστα -το πιθανότερο- οι περισσότεροι από αυτούς δεν συμμετάσχουν στην έκδοση, τότε το ποσοστό τους θα πέσει κάτω από το 1%. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανακτούν έστω και ένα τμήμα από την αξία της αρχικής τους επένδυσης.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο όμιλος Quest έχει υπαινιχθεί ότι δεν θα θελήσει να διατηρήσει εντός του ΧΑ τη Γ.Ε Δημητρίου, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια: Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση με μετρητά; Μήπως ανταλλαγή του ποσοστού τους με μετοχές Quest;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διοίκηση της Quest Holding δεν έχει λάβει καμία απόφαση.

Οψόμεθα…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η μονιμοποίηση της τηλεργασίας στις τράπεζες ξεκίνησε από τη Eurobank αλλά όπως πληροφορείται η στήλη, αντίστοιχα προγράμματα θα υιοθετήσουν σιγά σιγά και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Το ενδιαφέρον σε όλη αυτή τη ριζική αλλαγή, που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι καραμπόλες που θα υπάρξουν στα ακίνητα.

Όπως έλεγε στη στήλη έμπειρη τραπεζική πηγή, το νέο μοντέλο περιορίζει τις ανάγκες για εργασιακούς χώρους. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά και δεκάδες επιχειρήσεις που τρέχουν αντίστοιχα μοντέλα λειτουργίας.

Όπως καταλαβαίνετε, η απελευθέρωση γραφειακών χώρων θα είναι πλούσια εφεξής…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Η στήλη πληροφορείται ότι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank εξέτασαν, εκ του μακρόθεν, το κλίμα στις αγορές ομολόγων με την προσδοκία, εφόσον υπήρχε περιθώριο, να αντλήσουν κεφάλαια.

Κατάλαβαν, ωστόσο, ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και παραμένουν εν αναμονή. Ευελπιστούν κάποια στιγμή να υπάρξει παράθυρο ηρεμίας και εξορθολογισμού (ως προς το κόστος) στις αγορές.

Όσο για τη Eurobank που έκανε το βήμα, είχε και τις «πλάτες» του βασικού της μετόχου, της Fairfax.

 

ΚΑΤΑΡ: Όσοι βρίσκουν το φετινό Αιγαίο οικονομικά απροσπέλαστο, δεν έχουν παρά να περιμένουν λίγο και να οργανώσουν τις διακοπές τους προς Νοέμβρη. Ειδικά αν διακρίνονται για το φίλαθλο πνεύμα τους, το Κατάρ τούς δίνει αυτή την ευκαιρία. Οι φαν της Ανάφης και της Δονούσας μπορούν να πάρουν τη σκηνή τους και να οδεύσουν προς τη χώρα του Περσικού. Πόσο μάλλον που για τις ανάγκες του Μουντιάλ κατασκευάζονται σκηνές έθνικ, ρουστίκ, σε στιλ βεδουίνων και για όλα τα βαλάντια.

Πάνω από 1.000 σκηνές θα στηθούν στα προκάτ «χωριά των οπαδών» στην έρημο. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 200 δολάρια τη βραδιά. Και μάλιστα δεν πρόκειται για ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά για οργανωμένο: με πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και γεννήτριες ρεύματος, αλλά όχι με κλιματισμό. Εξάλλου, η θερμοκρασία τον Νοέμβριο δεν ξεπερνά τους 29-30 βαθμούς. Ούτε αφόρητοι καύσωνες ούτε εκνευριστικά μελτέμια -ιδανικές συνθήκες για μπαλίτσα… Και βέβαια θα υπάρχουν και οι σκηνές VIP, για όσους δεν θέλουν απλώς φτηνές λύσεις αλλά μια ολιστική εμπειρία της ερήμου. Με τηλεόραση και άλλα κομφόρ.

Στο εμιράτο αναμένονται πάνω από 1 εκατομμύριο φίλοι του ποδοσφαίρου και το πού θα καταλύσουν ενεργοποιεί τις πιο δημιουργικές ιδέες των αρμόδιων επιτροπών. Χιλιάδες δωμάτια σε πολυτελή ξενοδοχεία έχουν διατεθεί στους αξιωματούχους της FIFA και τις αποστολές των ομάδων, ενώ ακόμη έχουν ναυλωθεί πολυτελή κρουαζιερόπλοια και έχουν προβλεφθεί έξτρα πτήσεις για όσους επιλέξουν να μείνουν σε γειτονικές χώρες. Φυσικά, ανοίγει μια μεγάλη ευκαιρία και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να ρεφάρουν τις απώλειες από τη χρόνια στασιμότητα στα ενοίκια.

Ήδη αρκετοί «καταρ-αμένοι» ενοικιαστές στην Ντόχα έχουν λάβει την έξωσή τους, ενώ άλλοι αποχωρούν οικειοθελώς καθώς τα ενοίκια ανεβαίνουν στον… Αλλάχ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v