Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2022

Ποιοι επενδύουν δεκάδες εκατ. στο… χαρτί - Οι απεργίες σε Εθνική και Πειραιώς - Καυτή ΓΣ για την Κεραμεία Αλλατίνη

Ποιοι επενδύουν δεκάδες εκατ. στο… χαρτί - Οι απεργίες σε Εθνική και Πειραιώς - Καυτή ΓΣ για την Κεραμεία Αλλατίνη

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων καθώς και προστασία της απασχόλησης ζητούν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, υπό την στήριξη και της ΟΤΟΕ.

Οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στο διαρκές κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων, κάνουν λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας και εργασιακή ανασφάλεια και ζητούν την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής μιλά για μείωση προσωπικού αλλά και αιφνιδιαστικές αλλαγές στα οργανογράμματα, υποστηρίζει πως οι στόχοι που τίθενται είναι αλόγιστοι και οι πιέσεις για την επίτευξή τους υπερβολικές, ενώ κάνουν λόγο και για παραβιάσεις ωραρίου. 

Αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς ζητεί μεταξύ άλλων την προστασία και τη θωράκιση της εργασίας μέσα από την επανακατάρτιση και την επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζόμενων ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο, καθώς και την ενίσχυση του εισοδήματος και των αποδοχών, που θα προσφέρουν κίνητρο και ανταπόδοση στα θετικά αποτελέσματα της Τράπεζας.

 

REAL CONSULTING: Στη διανομή μερίσματος 645 χιλ. ευρώ «με το καλημέρα» θα προχωρήσει η εταιρεία πληροφορικής Real Consulting, καθώς η διοίκησή της θα προτείνει την καταβολή 0,03 ευρώ ανά μετοχή στην επικείμενη αυριανή τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, την πρώτη από την είσοδο της εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Προς ψήφιση επίσης θα τεθεί και το θέμα της δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών, σε εύρος τιμών μεταξύ 1,02 και 2,5 ευρώ.

Με βάση το προτεινόμενο μέρισμα, η σχετική απόδοση της μετοχής υπολογίζεται κοντά στο 1,5%, παρά το ότι η εισηγμένη προτίθεται να μοιράσει μόνο το 35% των καθαρών κερδών της καθώς τα υπόλοιπα επανεπενδύονται.

 

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Με έντονο ενδιαφέρον περιμένουν οι μέτοχοι μειοψηφίας εταιρείας την τακτική γενική συνέλευση της πρώην εισηγμένης, προκειμένου να ενημερωθούν για φλέγοντα θέματα που αφορούν την εταιρεία, άρα και την περιουσία τους. Λέγεται μάλιστα ότι γίνονται κάποιες κινήσεις για τη συγκέντρωση ποσοστού που θα υπερβαίνει το 5% του συνόλου των μετοχών.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί το μεγάλης αξίας ακίνητο -έκτασης 82 στρεμμάτων- που κατέχει η εταιρεία στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης και που είχε απασχολήσει έντονα τη χρηματιστηριακή κοινότητα κατά το παρελθόν, άλλοτε γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει την έδρα του καζίνου της πόλης, άλλοτε γιατί θα φιλοξενούσε εγκαταστάσεις μεγάλης αλυσίδας τροφίμων, κ.λπ.

Φημολογείται λοιπόν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο έχει πουληθεί σε γνωστό ξενοδόχο έναντι ποσού πολύ χαμηλότερου από αυτό που υπολόγιζαν κάποιοι εκ των επενδυτών μειοψηφίας.

Καταλυτικό μάλιστα ρόλο στις ανησυχίες τους προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η ακίνητη περιουσία της Κεραμεία Αλλατίνη (το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας αφορά το προαναφερόμενο ακίνητο) αποτιμάτο έως και τις λογιστικές καταστάσεις του 2017 προς 16,1 εκατ. ευρώ, στον ισολογισμό του 2020 προσγειώθηκε μόλις στα 5,99 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι τιμές στο εγχώριο real estate κινήθηκαν ανοδικά!

Πέραν αυτού, η διοίκηση της Κεραμεία Αλλατίνη είχε εξαγγείλει ότι έως το τέλος του 2021 θα είχε προχωρήσει στην εξαγγελία ενός «ολοκληρωμένου και βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου», κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη έξι μήνες από την εκπνοή της προθεσμίας.

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2020, οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν σε 8,8 εκατ. ευρώ (τα 7,4 εκατ. προς τράπεζες), οπότε υπήρχαν οι προσδοκίες ότι η πώληση του ακινήτου της Θεσσαλονίκης θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας και επιπλέον να περισσέψουν κάμποσα εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη μελλοντική ανάπτυξή της. Ένα τέτοιο σενάριο ωστόσο φαίνεται να διαψεύδεται, αν πιστέψουμε τη φημολογία που κυκλοφορεί στην αγορά, οπότε καλό θα ήταν η διοίκηση της Κεραμεία Αλλατίνη να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Πάντως, πέραν του συγκεκριμένου ακινήτου, η εταιρεία υλοποιούσε (έχοντας αναλάβει μέσω αντιπαροχής σε ακίνητο ιδιοκτησίας του βασικού της μετόχου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης) τη δημιουργία συγκροτήματος κτιρίων. Ζητούμενο είναι το πόσο έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο project, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και με ποια χρηματοδότηση.

 

INDEVCO: Νέα επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζουν και οι Λιβανέζοι ιδιοκτήτες. Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης επενδυτικό σχέδιο συνολικού επιλέξιμου κόστους 23,024 εκατ. ευρώ της ΠΑΚΟ, που εδώ και τέσσερα χρόνια ανήκει στη Unipakhellas, η οποία είναι μέλος του ομίλου Indevco.

Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής χαρτιού, χαρτονιού και χαρτοκιβωτίων, στον Δήμο Στυλίδας, δυναμικότητας 353.000 κιλά/24ωρο χαρτιού διαφόρων κατηγοριών.

 

ΒΙΟΚΥΤ: Η στήλη θα παραμείνει στον κλάδο της συσκευασίας, και δη στη χάρτινη συσκευασία, που έχει πολύ μεγάλη πέραση. Από τους Λιβανέζους της Indevco περνάμε στους Αυστριακούς του ομίλου Prinzhorn, που το 2016 απέκτησαν την ελληνική ΒΙΟΚΥΤ. Η τελευταία ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα ακόμη μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.

Ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και αναφέρεται στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας μονάδας παραγωγής κυματοειδούς χαρτιού, χαρτονιού και χαρτοκιβωτίων, στο Σχηματάρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v