Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2022

ΡΑΕ: Τι κρύβουν οι πολυμέτωπες συγκρούσεις; - Πότε θα δοθεί σήμα φούσκας στην κτηματαγορά - H ΘΕΣγάλα και ο μνηστήρας

ΡΑΕ: Τι κρύβουν οι πολυμέτωπες συγκρούσεις; - Πότε θα δοθεί σήμα φούσκας στην κτηματαγορά - H ΘΕΣγάλα και ο μνηστήρας

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ: Τη συσχέτιση των τιμών πώλησης ή μίσθωσης σύγχρονων βιώσιμων ακινήτων με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό ανέδειξε ως «σηματωρό» για την πορεία των τιμών, ο επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Στο ερώτημα «ποιο περιθώριο ανόδου υπάρχει», παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα είχε μείνει πίσω μετά τη δεκαετή κρίση και άρα στην παρούσα φάση έτρεξε το σχετικό ράλι, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια αγορά συγκρίνεται με εκείνες του Βερολίνου, της Ρώμης, της Βαρκελώνης, της Βουδαπέστης κ.ο.κ. (όχι των υπερώριμων δηλαδή αγορών της Δυτικής Ευρώπης).

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε δε πως οι εγχώριες τιμές πώλησης ή μίσθωσης εμπορικών ακινήτων θα πρέπει να κινούνται κατά 20% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη προσφορά στις παραπάνω περιοχές, προκειμένου να συγκρατήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων μισθωτών.

«Αν δείτε να ξεπερνιέται αυτό το όριο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τότε να συμπεράνετε πως δημιουργήθηκε "φούσκα" στην εγχώρια αγορά real estate», εκτίμησε.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έδωσε δε συνέχεια στις ευρωπαϊκές συγκρίσεις, συσχετίζοντας το Hafencity του Αμβούργου με το project του Ελληνικού. Παραδεχόμενος, όπως θα διαβάσετε στο Εuro2day.gr, το ενδιαφέρον της Dimand για το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο της χώρας, αλλά και τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Νότια Ευρώπη, εκτίμησε πως είναι νωρίς για να ξεδιπλωθούν όλα τα επενδυτικά σενάρια.

Αναφέρθηκε λοιπόν στην ανάπλαση του λιμανιού του Αμβούργου, που ξεκίνησε το 1997 ως ιδέα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με στόχο την αξιοποίηση περίπου 2 χιλιάδων στρεμμάτων στην τελική του μορφή, όσα περίπου και στο Ελληνικό. Το 1997, το project υπήρχε μόνο στα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και η εκκίνησή του έγινε το 2002.

Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 70% του σχεδίου ανάπλασης (μετά και από αρκετές αναθεωρήσεις), οπότε κατά τη διεθνή εμπειρία και το εγχώριο project έχει πολύ δρόμο μπροστά του, πέρα από τις βασικές αναπτύξεις της πρώτης 5ετίας.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πολλά, ταυτόχρονα, μέτωπα άνοιξε η ΡΑΕ. Το κυριότερο είναι με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα… μάτια της Italgas.

Τα σχετικά ρεπορτάζ του Euro2day.gr τα διαβάσατε, μην τα ξαναλέμε. Η στήλη όμως θα επισημάνει τούτο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Αρχή στρέφεται κατά αποφάσεων του ΥΠΕΝ, με διαιτητή την Κομισιόν και «ασπίδα», όπως λέει ο πρόεδρός της, το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Υπάρχουν όμως και άλλα μέτωπα. Με τον ΑΔΜΗΕ για το WACC των επενδύσεων ως το 2025, τον ΔΕΔΔΗΕ για τις αποζημιώσεις καταναλωτών σε έκτακτες συνθήκες, ως τους προμηθευτές για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις τάσεις.

Πολλά μαζεύτηκαν. Και φαίνεται να βγαίνουν στη φόρα με δύναμη, σε μία περίοδο που η εκλογολογία φουντώνει. Έχει αγανακτήσει η ΡΑΕ γιατί δεν την αφήνουν να ασκεί τον ρόλο της; Έχει μπουχτίσει γιατί καλείται να λειτουργήσει με περιορισμένο προσωπικό και αρμοδιότητες; Βλέπει τα δύσκολα και θέλει να μεταφέρει ευθύνες για το τι έκανε και δεν έκανε σε μείζονα θέματα; Τα πιθανά σενάρια είναι πολλά.

Ό,τι και να συμβαίνει, ένα έχει τη σημασία του. Ότι όλα αυτά τα μέτωπα δημοσιοποιούνται τη δεδομένη στιγμή. Άρα η συνέχεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

 

ΘΕΣγάλα: Ναυάγησαν, όπως μαθαίνει η στήλη, οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την Όμηρος που εμφανίστηκε ως «λευκός ιππότης».

Όπως έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει, σημείο τριβής ήταν το χαμηλό τίμημα που προσέφερε ο επιχειρηματίας Γ. Γιαννίτσης από τη Λάρισα. Τα λεφτά που έδινε, ήταν λίγο πάνω από τα χρήματα που θα έπαιρναν οι πιστωτές σε ενδεχόμενο βίαιης εκποίησης του συνεταιρισμού.

Τώρα όμως στο προσκήνιο επανήλθε ένας μνηστήρας από τα παλιά. Το εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές θα έχουν αίσιο τέλος και ο συνεταιρισμός θα παραμείνει ζωντανός, θα φανεί στο… χειροκρότημα, που λέει και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v