Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2022

Lamda: Πού θα παίξει το επιτόκιο στο 7ετές ομόλογο - Κυβερνητικό φρένο στα ΤΕΑ - Σφηνάκια για Βογιατζόγλου και Μπήτρο

Lamda: Πού θα παίξει το επιτόκιο στο 7ετές ομόλογο - Κυβερνητικό φρένο στα ΤΕΑ - Σφηνάκια για Βογιατζόγλου και Μπήτρο

STARTUP: Άλλη μια επιτυχία ελληνικής startup εταιρείας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως λέγεται, Huawei και Nova-Wind θα επιλέξουν την προσφερόμενη λύση της συγκεκριμένης νεοφυούς επιχείρησης για την ανάπτυξη πιλοτικού προγράμματος με στόχο μια high-tech λύσης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οψόμεθα…

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στις εγκαταστάσεις της σχεδιάζει η εισηγμένη εταιρεία, με στόχο την κάλυψη ενός μεγάλου ποσοστού της ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνδυασμός εξοικονόμησης κόστους και μείωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

 

ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Σχέδια βέλτιστης εκμετάλλευσης των ακινήτων της σε Ασπρόπυργο και Σίνδο εξετάζει η θυγατρική της εισηγμένης Μπήτρος Μεταλλουργική, ώστε υλοποιήσει κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το σχέδιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, που προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Μπήτρος, στο πλαίσιο της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Θα υπάρξουν επίσης και ρευστοποιήσεις των λίγων ακινήτων που εξακολουθεί να κατέχει η θυγατρική Μπήτρος Κατασκευαστική.

Το υπάρχον κλίμα στην κτηματαγορά ευνοεί την πώληση σε επιθυμητά επίπεδα τιμών.

 

LAMDA: Μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου (πιθανό διάστημα 6 με 8 Ιουλίου) επιδιώκει η εταιρεία και οι συντονιστές να τρέξουν τη διάθεση του Κοινού Ομολογιακού δανείου 7ετούς διάρκειας, ύψους 200-230 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση της Lamda να προχωρήσει σε έκδοση δεύτερου retail bond είναι γνωστή εδώ και μήνες, δεδομένης, όμως, της κακής συγκυρίας στις αγορές, υπήρχε η αίσθηση ότι θα πάει πίσω.

Το premarketing που διενήργησαν οι τράπεζες που θα αναλάβουν ρόλο στην έκδοση (Eurobank, Πειραιώς, Alpha) δείχνει ότι υπάρχει ικανή ζήτηση σε ένα εύρος για το κουπόνι μεταξύ 4,2% με 4,7%. Κάποιοι το προσδιορίζουν πιο στενά (4,2% με 4,5%).

Αν επιβεβαιωθούν, θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία, δεδομένου του υψηλού κόστους αντιστάθμισης επιτοκίων, που βαρύνει πλέον τον υφιστάμενο δανεισμό.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο ΚΟΔ της Lamda έκδοσης 2020 διαθέτει ικανοποιητικές πρόνοιες υπέρ των ομολογιούχων για το αν υπάρξουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η νέα έκδοση ακούγεται ότι θα είναι πιο «γυμνή».

 

ΤΕΑ: Η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει τον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και πως επιθυμεί την ανάπτυξή του. Το λέει, το πιστεύει και κανείς δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό.
Ας πάμε, όμως, να δούμε το τι τελικά συμβαίνει στην πράξη:

Πρώτον, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου έχει δηλώσει ότι θεωρεί υπερβολικά τα υπάρχοντα φορολογικά κίνητρα που απολαμβάνει ο θεσμός και πως η κυβέρνηση θα τροποποιήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Το περιεχόμενο των δηλώσεων του υφυπουργού ικανοποίησε και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θεωρούν ότι η υπάρχουσα κατάσταση πριμοδοτεί τα ΤΕΑ έναντι των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν αυτές στην αγορά.

Δεύτερον, όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία ίδρυσης νέων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης έχει παγώσει, γιατί κανείς δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια μακροπρόθεσμη κίνηση, πριν ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί και θα φορολογηθεί.

Τρίτον, παρότι οι εκπρόσωποι των ΤΕΑ διαμήνυσαν ότι «μπορεί να διαφωνούμε για την επιδείνωση του φορολογικού καθεστώτος, αλλά ελάτε να βρούμε μια λογική λύση και να προχωρήσουμε άμεσα», η κυβέρνηση καθυστερεί και μέχρι σήμερα ούτε έχει αλλάξει το πλαίσιο ούτε και γνωρίζει κάποιος το πότε τελικά θα γίνει αυτό.

Τώρα, αν δεχτούμε το σενάριο ότι το φθινόπωρο θα έχουμε πρόωρες εκλογές, είναι πολύ πιθανόν το όλο ζήτημα να μεταφερθεί στην επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή-, η οποία μέχρι να συγκροτηθεί (μάλλον πάμε για διπλή εκλογική αναμέτρηση), μέχρι να σκεφτεί και μέχρι να πράξει, θα περάσουν μήνες ή και χρόνια!

Και μέχρι τότε τα ΤΕΑ θα βρίσκονται σε περιβάλλον αβεβαιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v