Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2022

Το επόμενο ντιλ Θεοδωρόπουλου - Αντίστροφη μέτρηση για Παγωτά Δωδώνη - Νέος μνηστήρας για Φρεσκούλη - Καυτή εβδομάδα στην ενέργεια

Το επόμενο ντιλ Θεοδωρόπουλου - Αντίστροφη μέτρηση για Παγωτά Δωδώνη - Νέος μνηστήρας για Φρεσκούλη - Καυτή εβδομάδα στην ενέργεια

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Μπαίνουμε από σήμερα σε μία καυτή περίοδο από άποψη εξελίξεων στα ενεργειακά, με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις να προκαλούν ισχυρούς πονοκεφάλους σε αγορά και καταναλωτές.

Πρώτα πρώτα, η εβδομάδα κάνει πρεμιέρα με την τιμή της χονδρεμπορικής του ρεύματος μία ανάσα από τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα. Είναι στα 296,62 ευρώ, αυξημένη κατά 19,34%. Με την υπόλοιπη Ευρώπη να παρουσιάζει κυριολεκτικά ένα ασανσέρ τιμών. Οι δύο ακριβότερες χώρες είναι η Σλοβακία (391,36 ευρώ/MWh) και η Ιταλία (390,6 ευρώ/MWh). Στο κλαμπ με τις πολύ υψηλές, σήμερα, τιμές και η Βουλγαρία, με 382,11 ευρώ/MWh. Αντίθετα, στην Ιβηρική, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τις χαμηλότερες, στα 159,92 ευρώ/MWh. Κερδίζουν τα σκήπτρα από την Πολωνία.

Η ηλεκτροπαραγωγή, εξάλλου, περιμένει τα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής, ώστε να γνωρίζει πώς θα αποζημιώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Θα προηγηθεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, για να μπορέσουν να εκδοθούν δύο ΚΥΑ: μία με τα πλαφόν και μία που θα καθορίζει την ημερομηνία έναρξης του νέου μηχανισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Λογικά η δημοσίευση στο ΦΕΚ θα γίνει σήμερα-αύριο, για να ακολουθήσει η έκδοση των δύο υπουργικών αποφάσεων, με τον μηχανισμό να ξεκινά, εκτός απροόπτου, ως τα τέλη της εβδομάδας.

Το τρίτο, εξίσου σημαντικό, είναι οι νέες τιμές στη λιανική αγορά που πρέπει να ορίσουν οι προμηθευτές για τον Αύγουστο, λόγω της τυπικής αναστολής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Η προθεσμία λέει, ως τις 10 Ιουλίου, δηλαδή, την ερχόμενη Κυριακή. Είναι κοινό μυστικό ότι όλοι οι πάροχοι θα περιμένουν τη ΔΕΗ πρώτα να βάλει τον πήχη στις ταρίφες, κάτι που αναμένεται για την επόμενη Παρασκευή, για να διαμορφώσουν αμέσως μετά και τις δικές τους.

Η στήλη έχει λόγο που δεν θα διακινδυνεύσει προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά. Θα υπενθυμίσει μόνο την αντίδραση της ΡΑΕ για τον νέο τρόπο τιμολόγησης που επέλεξε το ΥΠΕΝ στη λιανική αγορά και βεβαίως, τη «σκόνη» που σηκώθηκε από τους προμηθευτές.

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον της αγοράς και των καταναλωτών.

 

ΒΑΠ - ΚΟΥΓΙΟΣ: Έκαστος στο είδος του, λέει γνωστό διαχρονικό διαφημιστικό σλόγκαν. Κάτι που φαίνεται ότι παρέβλεψε η γνωστή, εκ Ρόδου, βιομηχανία. Είναι βασικός παίκτης στα αναψυκτικά, αλλά προ 7ετίας οι μέτοχοί της εισήλθαν στην αγορά γαλακτοκομικών.

Η εταιρεία γαλακτοκομικών δεν είχε την πορεία που αναμενόταν. Τώρα η ΒΑΠ θα απορροφήσει, όπως μαθαίνει η στήλη, τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων.

 

ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ: Η στήλη έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον Χρυσόστομο Μαυρόπουλο, τον ιδιοκτήτη της Eurocatering, γνωστό με το προσωνύμιο Mr. Φρεσκούλης. Αν και ο ίδιος αποφεύγει τη δημοσιότητα όπως ο «διάβολος το λιβάνι», η στήλη έμαθε ότι είναι από τα αγαπημένα παιδιά των επενδυτών. Ο Απόστολος Ταμβακάκης έχει επενδύσει στην εταιρεία του. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός που καλοβλέπει την εταιρεία.

Πρόσφατα ο Mr. Φρεσκούλης δέχθηκε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, όπως ακούει η στήλη. Ο ενδιαφερόμενος ήταν ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, ο πρώην Mr. Chipita και νυν Mr. ION, που φέρεται να προσέγγισε τον Μαυρόπουλο.

Όμως η συζήτηση έμεινε στη... σαλάτα και δεν πέρασε στο κυρίως πιάτο.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο γνωστός επιχειρηματίας ετοιμάζει, τα επόμενα, μετά την ΙΟΝ, deals του. Και θα είναι αρκετά όπως λένε άνθρωποι που έχουν κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του. Βέβαια κάποια που έφτασαν στο παρά πέντε, όπως αυτό με την Kremel, με την οποία είχε υπογραφεί και MoU, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσουν. Κινήσεις όμως υπάρχουν. Και αν διερωτάστε αν η τρέχουσα συγκυρία επηρεάζει τον σχεδιασμό του, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός. «Προχωράμε κανονικά», λέει στη στήλη.

Τώρα ποιο θα είναι το επόμενο deal; «Αυτό που θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε», λέει.

Οπότε νεότερα λίαν συντόμως...

 

ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακήρυξη του επενδυτή που θα αναλάβει την τύχη της χειμαζόμενης εταιρείας. Όπως είπε χθες στη στήλη ο σημερινός επικεφαλής της, οι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει ποιος θα είναι ο «γαμπρός». Αυτό εκτιμά ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας. Οι μνηστήρες είναι τρεις που προσφέρουν γύρω στα 3,5-4 εκατ. ευρώ.

Το σημερινό τίμημα, πάντως, απέχει πάνω από 60% από αυτά που προσέφεραν προ ετών όσοι είχαν ενδιαφερθεί τότε για τα συγκεκριμένα παγωτά.

Και αυτό έχει τη σημασία του…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v