Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2022

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ο Σωκράτης και οι... άλλοι - Νέο ομόλογο από Μαρινάκη - ΓΕΚ Τέρνα: Η Γ.Σ. και η ουσία - Family office από Γ. Τσιώρη

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ο Σωκράτης και οι... άλλοι - Νέο ομόλογο από Μαρινάκη - ΓΕΚ Τέρνα: Η Γ.Σ. και η ουσία - Family office από Γ. Τσιώρη

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Θέμα λίγου χρόνου θεωρείται η δημόσια εγγραφή για το (πράσινο) εταιρικό ομόλογο της Lamda Development, με τις τράπεζες να έχουν ήδη ξεκινήσει να ειδοποιούν τους καλούς τους πελάτες. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι η συγκεκριμένη έκδοση θα εγκριθεί αύριο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πέραν αυτού ωστόσο, λέγεται ότι ίσως ακόμη και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές προλάβουμε να δούμε μια επιπλέον έκδοση εταιρικού ομολόγου. Πρόκειται και πάλι για τη ναυτιλιακή Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται για την έκδοση ενός ακόμη εταιρικού ομολόγου, μετά από τα 150 εκατ. ευρώ που είχε αντλήσει μέσω του ΧΑ το περυσινό φθινόπωρο.

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Τα πιο σημαντικά στοιχεία σε σχέση με όλες τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ξανά και ξανά (λες και είναι η εξαγορά της Microsoft από την Google) περί εισόδου των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, ομού μετά του συνεργάτη τους Αλέξανδρου Εξάρχου, στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, είναι δύο.

Το πρώτο είναι ότι από την πλευρά των εφοπλιστών λέγεται επιτακτικά ότι δεν θέλουν μειοψηφικό ποσοστό, οπότε για να κλείσει το deal θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης να παραχωρήσει την πλειοψηφία. Και κανένας άλλος.

Στο μεταξύ, επισήμως η εταιρεία δεν επιβεβαιώνει τίποτα, όπως είναι αναμενόμενο.

Το δεύτερο είναι ότι η τυχόν αλλαγή μετοχικού καθεστώτος, δεδομένης και της παρουσίας στο ενδιαφερόμενο σχήμα του κ. Εξάρχου, που γνωρίζει καλά τον χώρο, καθότι ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μάλλον δημιουργεί θέματα για όσους ευελπιστούν να συνεχίσουν να έχουν «κουμάντα» στην εταιρεία, λόγω δικής τους εμπειρίας και μετοχικής συμμετοχής.

Οπότε το συμπέρασμα δεν είναι δύσκολο: Όταν (και αν) αποφασίσει ο Σωκράτης να πουλήσει, το «deal» θα γίνει περίπου... ακαριαία. Όσοι όμως από τους υπόλοιπους επιχειρούν την υπερπροβολή του με απανωτές διαρροές εδώ και αρκετό καιρό, είτε δεν καλοβλέπουν τέτοια εξέλιξη είτε επιδιώκουν να αυξήσουν το τίμημα...

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το ένα περιουσιακό στοιχείο -η εκποίηση του οποίου εξαιρούνταν (μεταξύ άλλων) από τη σύμβαση του ομολόγου του 2018 (120 εκατ. ευρώ) και του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ του 2020- ζητά να «απελευθερώσει» πρακτικά η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συγκαλώντας τη σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση των ομολογιούχων της.

Είναι προφανές ότι αφορά τη συμμετοχή της ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την οποία ο όμιλος εμμέσως και αμέσως επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον τρίτων.

Οι εγκρίσεις των ομολογιούχων έχουν τη σημασία τους, αλλά η ουσιώδης πληροφορία έχει να κάνει με το αν βγαίνει «λευκός καπνός» στη διαπραγμάτευση του μεγαλομετόχου του ομίλου Γ. Περιστέρη με τους μνηστήρες.

 

ΤΣΙΩΡΗΣ: Το δικό του fund - family office φέρεται να έχει δημιουργήσει ο Γιάννης Τσιώρης, ιδρυτής της Instashop, της startup που εξαγόρασε τo 2020 η Delivery Hero έναντι ποσού-ρεκόρ 360 εκατ. δολ.

Η εφαρμογή επεκτείνεται σταθερά στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ ευημερούν, κατά πληροφορίες, και οι άλλες επενδύσεις του επιτυχημένου επιχειρηματία, που φέρεται να έχει τοποθετήσει μέρος των κεφαλαίων που κέρδισε από το mega deal σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Και δεν είναι και λίγες… Καμιά σαρανταριά, όπως ακούγεται στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v