Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2022

Τα ομόλογα... δείχνουν τον δρόμο - Επενδύσεις: Χωρίς μικρούς, δουλειά δεν γίνεται! - Τα νέα σχέδια της Pharmathen

Τα ομόλογα... δείχνουν τον δρόμο - Επενδύσεις: Χωρίς μικρούς, δουλειά δεν γίνεται! - Τα νέα σχέδια της Pharmathen

ΙΑΠΩΝΙΑ: Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που ψάχνει τρόπους να εξασφαλίσει το ρεύμα για τον φετινό χειμώνα. Η μακρινή Ιαπωνία είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα που πριν λίγους μήνες θα φαινόταν αδιανόητο: να θέσει ξανά σε λειτουργία 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ώστε να εξασφαλίσει ρεύμα για τον χειμώνα.

Η χώρα είχε 54 αντιδραστήρες αλλά μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, άφησε εν λειτουργία μόλις τέσσερις. Βλέπετε η πίεση από την κοινή γνώμη ήταν τεράστια.

Οταν όμως τα πράγματα αλλάζουν, ο κόσμος μπορεί να ξεχάσει ακόμη και πυρηνικά ατυχήματα. Μπροστά στο τσουνάμι ανατιμήσεων, οι πολίτες, σε ποσοστό 53%, τάσσονται υπέρ της επανεκκίνησης πυρηνικών μονάδων…

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έστειλε την απόδοση του τοπικού 10ετούς ομολόγου στο 3,382% την περασμένη Παρασκευή, μια αύξηση κατά 2,68% (268 basis points) το τελευταίο έτος. Το ελληνικό 10ετές έκλεισε την ίδια μέρα στο 3,521%. Με αύξηση κατά 2,85% (285 basis points) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η απόδοση του γερμανικού Bund βρίσκεται στο 1,134%.

Αυτές οι αποδόσεις μάλιστα σημειώνονται μετά τη διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα για να προστατεύσει τα ομόλογα των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών του Νότου.

Πριν γίνει αυτό, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε φτάσει και το 4,720% (στις 14 Ιουνίου), ενώ του ιταλικού στο 4,285% (την ίδια ημερομηνία με το ελληνικό).

Από αυτές τις τιμές (και το spread, δηλαδή τη διαφορά απόδοσης με το γερμανικό 10ετές) θα έρθουν τα πρώτα σήματα κινδύνου ότι κάτι πάει στραβά, όπως μάθαμε οι περισσότεροι την περίοδο της κρίσης χρέους. Για την ιστορία, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς έφτασε έως το 7,287% το Νοέμβριο του 2011, ενώ το ελληνικό έχει δει και… διψήφια νούμερα.

 

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αισιόδοξα τα μηνύματα που έστειλε η έρευνα της EY για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.

Αυτό γιατί πέρα από θέματα που ξέρουμε, όπως η βελτίωση των δεξιοτήτων, η υποστήριξη της καινοτομίας και η μείωση της φορολογίας, καταγράφεται σε περίοπτη θέση η ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μπορεί να προκαλεί απορία ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι επενδυτές αποδίδουν σημασία στη στήριξη των ΜμΕ. Η εξήγηση ωστόσο είναι απλή. Για να προχωρήσει μια σημαντική επένδυση, χρειάζεται να υπάρχει ένα υγιές οικοσύστημα σύγχρονων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να αναπτύξουν συνεργασίες.

Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που ως μικρομεσαίες κατατάσσεται το συντριπτικό 99,9% των επιχειρήσεων! 

 

PHARMATHEN: Υπάρχουν παίκτες στην αγορά που δεν «φρενάρουν» μπροστά σε κινδύνους όπως ο πληθωρισμός, τα κόστη και η αβεβαιότητα.

Ένα παράδειγμα είναι η Pharmathen, που εξαγοράστηκε πέρυσι από την Partners Group και περιμένει φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάπτυξη πάνω από 20%.

Η φαρμακευτική που πραγματοποιεί πλέον τζίρο πάνω από 250 εκατ. ευρώ και απασχολεί 1.300 άτομα είναι προσηλωμένη στην έρευνα. Πριν από λίγους μήνες, ο ίδιος ο Charles Dallara, Advisory Partner της Partners Group, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, είχε προαναγγείλει νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία προστίθενται στα 200 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει με ορίζοντα το 2026.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v