Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2022

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το κλωτσοσκούφι και η… πάπια

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το κλωτσοσκούφι και η… πάπια

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Τελικά οι μεγαλοεπενδυτές του κατασκευαστικού κλάδου έχουν πάρει το… μονοπώλιο του νομικο-χρηματιστηριακού «σασπένς». Μετά το σίριαλ του συντονισμού ή όχι μεταξύ Reggeborgh και Atlas στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τώρα μας προέκυψε θέμα με τους τέσσερις εφοπλιστές που μπήκαν στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η «μπάλα» βεβαίως για το τι ισχύει, με βάση τις κείμενες διατάξεις, είναι στο γήπεδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αναμένει από τους εφοπλιστές απαντήσεις στα ερωτήματά της, περί τυχόν συντονισμού μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μέλη της Επιτροπής και η πρόεδρός της Βασιλική Λαζαράκου θα πρέπει να έχουν στα υπόψη ότι το κύρος του θεσμού δεν απέχει πολύ από το να γίνει… κλωτσοσκούφι!

Διότι μπορεί να είναι ελαφρώς ειρωνικό ότι οι καταγγέλλοντες στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκονται τώρα στην αντίπερα όχθη (έτσι τα φέρνει η ρημάδα η ζωή), τούτο όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η υπόθεση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ «έκλεισε» μεν στην πράξη (με την πώληση των ποσοστών που είχαν οι εφοπλιστές), αλλά έως σήμερα, πόρισμα της Επιτροπής περί τυχόν συντονισμού μεταξύ Reggeborgh και Atlas δεν έχουμε δει.

Κι έχουν περάσει μήνες και μήνες!

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΙ: Τόσο βιαστικοί ήταν οι έως πρότινος κύριοι μέτοχοί της να πουλήσουν, που… «ξέχασαν» ότι είχαν δεσμευτεί στο ενημερωτικό της τελευταίας αύξησης να μην το πράξουν, για διάστημα 6 μηνών; Το θέμα το αλίευσε από χθες η συνάδελφος Ελένη Μπότα, στο Capital.

Κατόπιν αυτού, μια και πράγματι έτσι ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο (το διάστημα έληγε στις 21 Αυγούστου), το σχετικό πρόστιμο το βλέπουμε να έρχεται… τρέχοντας. Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία θα έχει το ύψος του. Διότι αν ο καθένας γράφει ό,τι θέλει στο ενημερωτικό και τα αναιρεί στην πράξη, με ένα… χτυπηματάκι στο άτακτο χεράκι (slap on the wrist, το λένε οι Αγγλοσάξονες) μάλλον έχουμε πρόβλημα ως αγορά!

 

ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΙΙ: Πράγματι, η συμπεριφορά της μετοχής μετά τις σχετικές ανακοινώσεις δείχνει ότι οι επενδυτές στη μετοχή ανέμεναν εξαγορά της πλειοψηφίας και κατάθεση δημόσιας προσφοράς. Την ίδια αίσθηση είχε και η στήλη.

Όλοι οι αγοραστές απέκτησαν μετοχές στην ίδια τιμή και την ίδια χρονική περίοδο, ενώ καταφανώς δεν έχουν εχθρικές σχέσεις, ούτε είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Το δίδυμο Γκότση και Αγγέλου δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για εκπροσώπηση στο ΔΣ, παρότι κατέχει σχεδόν 30%, οπότε η μοναδική πρόταση για μέλη του ΔΣ έγινε από την πλευρά της Winex.

Γι' αυτό, ιδίως όσοι «κάηκαν» από τη μετέπειτα πτώση της τιμής ή ίσως έμειναν εκτός του νυμφώνος των πωλήσεων, ίσως και άλλοι που έχουν λόγους από το πρόσφατο παρελθόν, ασπάζονται τώρα ολόψυχα το γνωστό ρητό «αν μοιάζει με πάπια, περπατάει σαν πάπια και φωνάζει σαν πάπια, ε, τότε μάλλον είναι πάπια».

Πράγματι τα παραπάνω είναι γεγονότα, τα οποία τα παραδέχονται και οι εγκαλούμενοι. Υποστηρίζουν όμως με ένταση ότι συντονισμός δεν υπάρχει. Άρα ο μίτος της Αριάδνης βρίσκεται στο ερώτημα τι σημαίνει νομικά το «ενεργούν συντονισμένα». Να δούμε λοιπόν πώς θα μας διαφωτίσει σχετικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ελπίζουμε το συντομότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v