Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2022

Τουρισμός: Το βραχιολάκι αντίδοτο στην ακρίβεια - Ο Ερντογάν, η κότα και το... αυγό - Γάμος με κέρασμα ούζο!

Τουρισμός: Το βραχιολάκι αντίδοτο στην ακρίβεια - Ο Ερντογάν, η κότα και το... αυγό - Γάμος με κέρασμα ούζο!

ΤΟΥΡΚΙΑ: Τον μπελά τους βρήκαν οι παραγωγοί αυγών στη γείτονα. Με τον πληθωρισμό στη χώρα να κάνει κατοστάρι, τρέχοντας με σχεδόν 80% τον Ιούνιο, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας βαθιάς διαμάχης για το ποιος ευθύνεται για την πληθωριστική κρίση.

Από τότε που ο Ερντογάν μίλησε για πρώτη φορά κατά της κερδοσκοπίας τον Σεπτέμβριο, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Τουρκίας έχει αυξήσει τις έρευνες και τις επιτόπιες επιθεωρήσεις σε λιανοπωλητές και παραγωγούς, επιβάλλοντας πρόστιμα-ρεκόρ.

Για ποιους χτυπάει τώρα η καμπάνα; Για τους παραγωγούς αυγών, που μπαίνουν στο στόχαστρο της αρμόδιας αρχής, η οποία εξετάζει αν η ένωση παραγωγών τους και τα 29 μέλη της έκαναν κατάχρηση των δεδομένων αγοράς που συλλέγουν για να «φιξάρουν» τις τιμές. Οι ίδιοι λένε ότι λόγω έκρηξης τιμών δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τις ανεβάσουν και αυτοί.

Σε αυτή την περίπτωση, ταιριάζει γάντι το «αναπάντητο» ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο Ερντογάν: Η κότα έκανε τον πληθωρισμό ή ο πληθωρισμός την κότα;

 

ΟΥΖΟ: Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν. Εγκρίθηκε η συγχώνευση των εταιρειών Ποτοποιία Πλωμαρίου και Ποτοποιία Θωμόπουλου, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου, συμφερόντων του Νίκου Καλογιάννη, γνωστή για το ούζο Ισιδώρου Αρβανίτου, πραγματοποιεί το 70% του τζίρου της στο εξωτερικό.

Όσο για το ούζο Sans Rival, της δεύτερης, μπορεί να έχει απολέσει την αίγλη του παρελθόντος, ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο γνωστά brand της αγοράς.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μπορεί η διάθεση για ταξίδια έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών να «νικά» πληθωρισμό, ανατιμήσεις, ακρίβεια και πόλεμο, ωστόσο, όσοι αποφασίσουν να πάνε τελικά διακοπές, σκέφτονται λίγο παραπάνω τι θα ξοδέψουν.

Εξού και όπως διαπιστώνουν οι επιχειρηματίες φέτος το all inclusive έχει πάρει τα πάνω του! Οι τουρίστες θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσα θα δαπανήσουν για τις διακοπές τους και να μην… ξεφύγουν πολύ, οπότε καταφεύγουν στο γνωστό «βραχιολάκι»…

Οσο για τους Ελληνες; Κάποιοι δεν θα πάνε καθόλου διακοπές και οι πιο… τολμηροί περιορίζουν τις διανυκτερεύσεις τους σε 4-5. Πάνε οι παλιές καλές εποχές με τις διακοπές της μίας εβδομάδας και του 15νθημέρου…

 

ΚΙΚΙΖΑΣ: Επιπλέον τζίρο, τουλάχιστον 18,4 εκατ. ευρώ, θα βάλει εφέτος στο ταμείο της η γνωστή βιομηχανία ζυμαρικών. Αν διερωτάστε πώς το γνωρίζει αυτό η στήλη, η απάντηση κρύβεται στην «προίκα» που έλαβε η οικογένεια Κίκιζα από την εξαγορά της κρητικής εταιρείας ελαιολάδου Terra Creta, η οποία θα ενσωματωθεί στα αποτελέσματά της από τη φετινή χρονιά.

Πέρυσι η κρητική εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 18,407 εκατ. ευρώ -το 2020 αυτές ήταν 19,085 εκατ. ευρώ-, προ φόρων κέρδη 1,271 εκατ. ευρώ από 2,368 εκατ. ευρώ και EBITDA 1,540 εκατ. ευρώ από 2,225 εκατ. ευρώ. Βέβαια το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν και τη φετινή χρονιά οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να στοκάρουν ζυμαρικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που θεωρείται πιθανή λόγω της χαμηλής (αναλογικά) τιμής του προϊόντος έναντι άλλων, μάλλον και τη φετινή χρονιά η Μέλισσα Κίκιζας θα είναι στους κερδισμένους.

 

ΡΟΔΙ: Ο χυμός του ροδιού έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί και αυτό δεν περνά πλέον απαρατήρητο από τους καταναλωτές. Αυτή την ανερχόμενη τάση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου, που προχωρά σε μια νέα επένδυση.

Στις αρχές Ιουλίου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης. Η νέα επένδυση κοντά στο 1 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης παραγωγικής μονάδας, μέσω της αγοράς νέου εξοπλισμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής.

Η νέα γραμμή παραγωγής θα αφορά σε προϊόντα καθαρισμένου ροδιού (σπυρί ρόδι), το οποίο θα διατίθεται στη χονδρική.

Η επένδυση θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως μείωση κόστους παραγωγής καθώς και αύξηση ανταγωνιστικότητας.

 

ΚΑΝΝΑΒΗ: Και από το ρόδι στην κάνναβη. Στις 17 Ιουνίου ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο του επενδυτικού σχεδίου της υπό σύσταση εταιρείας «DEMETER HERBS & OILS IKE». Η επένδυση, άνω των 11 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας παραγωγής εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών βιομηχανικής κάνναβης στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v