Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2022

Δεύτερος γύρος για τα Δικαστήρια Πειραιά - Ενας χρόνος φαγούρα για Notos Com - Ευρώπη: Πολιτικές κρίσεις υπέρ... Πούτιν

Δεύτερος γύρος για τα Δικαστήρια Πειραιά - Ενας χρόνος φαγούρα για Notos Com - Ευρώπη: Πολιτικές κρίσεις υπέρ... Πούτιν

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των Πλαστικών Κρήτης, καθώς πιθανολογείται ότι η διοίκηση της εισηγμένης θα αναφερθεί στη μέχρι τώρα φετινή πορεία του ομίλου και στις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η έγκριση επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή (αφορολόγητη απόδοση χρηματικής διανομής 3,25%), σε μια εταιρεία που διαπραγματεύεται αρκετά κοντά στη λογιστική της αξία και έχει θετικό καθαρό ταμείο 56,3 εκατ. ευρώ!

Όσο και αν τα φετινά κέρδη αναμένονται χαμηλότερα των περυσινών, ο τίτλος με βάση τις περυσινές οικονομικές επιδόσεις διαπραγματεύεται με P/E 7,1 φορές.

 

ΕΥΡΩΠΗ: Κάθε λίγο κι ένα αναπάντεχο για τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Πρώτα ήταν η άνοδος της Λεπέν στη Γαλλία και η αδυναμία του Μακρόν να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση. Μετά ήρθε η αποκαθήλωση του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, τώρα η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι. Πού θα εκδηλωθεί η επόμενη αναταραχή; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς, να αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, ιδίως στην περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κρίση, με αιχμή το ρωσικό φυσικό αέριο.

Προφανώς όλα αυτά δεν αρέσουν καθόλου στις αγορές, που επιζητούν «πολιτική σταθερότητα». Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που τρίβουν τα χέρια τους. Η ρωσική ηγεσία, με επικεφαλής τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που «τρίβει τα χέρια του», ποντάροντας ότι η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη (και η πιθανή ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, το Νοέμβριο), θα μειώσει δραματικά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Μετά το φιάσκο του διαγωνισμού για το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, που έφερε αντιμέτωπες την Dimand και την BZPW (ιδιοκτήτρια του πρώην ακινήτου της Κεράνης) και κατέληξε άγονος, χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση σχετικά με την υποβολή νέου σχεδίου διακήρυξης για τη διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά ακινήτου, προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά.

Η όλη επένδυση υπολογίζεται σε 81 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις πιθανές εκδοχές, από αγορά οικοπέδου και εκ βάθρων δημιουργία κτιρίου, την περίπτωση ημιτελούς ή ακόμη και έτοιμου κτιρίου συγκεκριμένων προδιαγραφών στον Πειραιά. Η εν λόγω αγορά πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να θυμίσουμε πως ο προηγούμενος διαγωνισμός του υπ. Δικαιοσύνης για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων και άλλων δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά είχε κολλήσει στη φάση των ενστάσεων που είχαν καταθέσει αμφότεροι οι «μονομάχοι» για το έργο.

Για την ιστορία, στην πρότερη φάση, η μεν BZPW κατέθεσε προσφορά ύψους 79 εκατ. ευρώ προτείνοντας την αξιοποίηση του κτιρίου που στέγαζε την καπνοβιομηχανία στα Καμίνια (και το οποίο περιήλθε στο χαρτοφυλάκιό της μετά από πλειστηριασμό έναντι ποσού πέριξ των 4 εκατ. ευρώ). Η δε Dimand κατέθεσε προσφορά ύψους 78,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου κτιρίου σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, πολύ κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο του Παπαστράτου.

Μένει να φανεί πλέον ποιοι και με ποιες προτάσεις θα διεκδικήσουν το έργο.

 

NOTOS COM: Χρονίζει η υπόθεση αναδιάρθρωσης του χρέους της Notos Com, καθώς όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές δεν βρίσκεται φόρμουλα για την κεφαλαιοποίηση των δανείων, όσο μέρος τους παραμένει στον έλεγχο εταιρειών διαχείρισης. Ζητούμενο είναι, δε, αν θα ανοίξει «παράθυρο» με την επαναγορά δανείων που έχουν πουληθεί ή τιτλοποιηθεί.

Καθώς στη συμφωνία εμπλέκονται όλες οι συστημικές τράπεζες, τα πράγματα ήταν περίπλοκα εξαρχής. Πρακτικά, η εταιρεία εμφανίζεται να έχει σχέδιο, υπογραφές από τράπεζες και νέους μετόχους, αλλά είσοδο νέων κεφαλαίων δεν έχει δει, πέραν της στήριξης που παρέχουν οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Παπαέλληνα).

Το ζητούμενο είναι η κεφαλαιοποίηση μέρους των τραπεζικών δανείων για να καταστεί θετική η καθαρή θέση και να υλοποιηθεί η συμφωνία εξυγίανσης που έκλεισε πέρυσι τον Ιούλιο, με στρατηγικό επενδυτή την Optima Bank.

Πάντως στελέχη του ομίλου χαρακτήριζαν τυπική την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και έδωσε στην εταιρεία ειδική άδεια για τη δεύτερη τροποποίηση του ομολογιακού που εκδόθηκε το 2018 και της σύμβασης κάλυψης.

 

ΚΑΥΣΙΜΑ: Για να μην αισθάνεστε… μόνοι όταν βλέπετε ότι μειώνεται η διεθνής τιμή των καυσίμων και στα πρατήρια η βενζίνη παραμένει «ακλόνητη», ρίξτε μια ματιά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Μπάιντεν έχει βγει από τα ρούχα του με το γεγονός πως το αμερικανικό αργό έπεσε 20%, αλλά οι τιμές στα πρατήρια μόλις 8%.

«Είναι καιρός οι εταιρείες να περάσουν τις μειώσεις του κόστους στην αγορά και στις αμερικανικές οικογένειες», τονίζει ο Λευκός Οίκος στο Twitter, παραθέτοντας το σχετικό γράφημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v