Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2022

Προς νέες εξαγορές η Ideal - Tips από το conference call της Cenergy - Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αυξήσεις τιμών

Προς νέες εξαγορές η Ideal - Tips από το conference call της Cenergy - Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αυξήσεις τιμών

ΠΛΑΙΣΙΟ: «Κόστισε» σε επίπεδο εσόδων το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα». Το πρώτο εξάμηνο, ο συνολικός τζίρος μειώθηκε κατά 3,5% και σύμφωνα με τη διοίκηση αυτό οφείλεται στο ότι το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 ενώ το «Ψηφιακή Μέριμνα Ι» τον Απρίλιο του 2021 και μάλιστα με σημαντικά υψηλότερο προϋπολογισμό.

Αν αφαιρεθούν τα έσοδα από τα δύο προγράμματα, η Πλαίσιο καταγράφει οριακή μεν (1,42%), άνοδο δε, στα έσοδα εξαμήνου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Σε… καθημερινή ρουτίνα έχουν εξελιχθεί οι αναθέσεις δημόσιων έργων στον κλάδο της πληροφορικής. Ενδεικτικό πρόσφατο παράδειγμα το υποέργο 3 του HRMS από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πρόκειται για μια σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ, από την οποία κομμάτι της πίτας θα υλοποιήσουν πέντε σχήματα και μεταξύ αυτών οι εισηγμένες Profile, Q&R και Unisystems (μέσω της μητρικής Quest Holdings).

Μπορεί το έργο αυτό, όπως και αρκετά άλλα, να μην είναι μεγάλο σε μέγεθος, ωστόσο μήνα με τον μήνα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων των εταιρειών ανεβαίνει.

 

IDEAL: Με θερμά λόγια μιλά για τις προοπτικές του τομέα πληροφορικής της Ideal ο Σπύρος Βυζάντιος στον περίγυρό του. Εκτός από την Byte Computer που ο ίδιος δημιούργησε και ανέπτυξε, στο σχήμα εντάσσονται δύο εταιρείες που αθροιστικά κατέχουν ηγετική θέση στον καυτό χώρο του cyber security, ενώ στην αγορά ακούγονται πολλά πράγματα περί νέων εξαγορών που είναι έτοιμη να δρομολογήσει η Ideal στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής.

 

CENERGY: Αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα προέκυψαν από το χθεσινό conference call της εισηγμένης προς τους αναλυτές, μερικά εκ των οποίων είναι τα παρακάτω:

  • Ο όμιλος διαθέτει σήμερα το υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της ιστορίας του: 1,1 δισ. ευρώ στις 30/6/2022, έναντι 1 δισ. στις 31/12/2021, 600 εκατ. στις 30/6/2021, 500 εκατ. στις 31/12/2020 και 640 εκατ. στις 30/6/2020. Μόνο με βάση τις σημερινές κλειστές δουλειές τους, οι μονάδες της Κορίνθου και της Θίσβης μπορούν να δουλεύουν σε υψηλούς ρυθμούς τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
  • Μετά από μια «ματωμένη» διετία για τους σωλήνες χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου) η ζήτηση έχει επανέλθει σε υψηλά επίπεδα, λόγω της ανόδου τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και οι παγκόσμιοι «παίκτες» που μπορούν να προσφέρουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με αξιοπιστία είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ήδη το αποτέλεσμα της ΣΩΛΚ στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με αυτό του πρώτου (ζημιογόνο), όχι μόνο γιατί ο όγκος των εργασιών θα είναι υψηλότερος και επειδή τα περιθώρια κέρδους αυτών των παραγγελιών αναμένονται σαφώς διευρυμένα.
  • Η εταιρεία μπορεί να αυξήσει σε σύντομο χρόνο (μέσα στο 2023) κατά 40%-40% το capacity της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο, με επένδυση μόλις 25-30 εκατ. ευρώ. Τα κτίρια ήδη υπάρχουν και οι γραμμές παραγωγής από τρεις θα γίνουν τέσσερις. Τα υπάρχοντα κτίρια θα μπορούσαν να «σηκώσουν» επιπλέον δύο γραμμές παραγωγής.
  • Σε ό,τι αφορά το θέμα του κοινού project με τους Δανούς της Orsted στις ΗΠΑ οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι εξακολουθούν να πιστεύουν στην επένδυση, με τη διοίκηση της Cenergy να αισιοδοξεί για την τελική έκβαση, αλλά να δηλώνει ότι χρειάζεται ακόμη επιπλέον χρόνος μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το deal.

 

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ: Νερό στο κρασί τους, για να μη χάσουν διεθνείς αγορές, βάζουν οι Έλληνες εξαγωγείς. Μια τιμολογιακή πολιτική που δεν φαίνεται να ακολουθούν εντός των ελληνικών τειχών.

Και εξηγούμαστε. Οι νέοι τιμοκατάλογοι που στέλνουν αυτές τις ημέρες οι παραγωγοί στα εγχώρια σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις εξαγωγές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πάρει μήνυμα από έξω ότι οι μεγάλες ανατιμήσεις δεν είναι αποδεκτές. Όπως λέει στη στήλη ιδιοκτήτης γνωστής βιομηχανίας, που εξάγει στη Φινλανδία, οι εκεί συνεργάτες της δεν δέχονται ανατιμήσεις πάνω από 5%.

Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί εκτός από τα επώνυμα προϊόντα που δυσκολεύονται να περάσουν αυξήσεις στο εξωτερικό υπάρχουν και οι «φασονατζήδες», αυτοί δηλαδή που παράγουν για λογαριασμό διεθνών αλυσίδων.

Εκεί θα χαθεί η μπάλα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v