Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2022

Τράπεζες: Το μέρισμα, τα δάνεια και η εκλογική χρονιά - Υποκλοπές: Από τη λήθη στο… φως - Πούτιν: Υπαρξιακός πόλεμος

Τράπεζες: Το μέρισμα, τα δάνεια και η εκλογική χρονιά - Υποκλοπές: Από τη λήθη στο… φως - Πούτιν: Υπαρξιακός πόλεμος

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε νέα περίοδο εισέρχονται οι σχέσεις τραπεζών-κυβέρνησης καθώς το 2023, πέραν των δυσκολιών που ενέχει σε επίπεδο οικονομίας (ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές πιέσεις, απότομη αύξηση επιτοκίων, που θα δυσκολέψει νοικοκυριά και επιχειρήσεις), είναι και εκλογική χρονιά

Τα προηγούμενα τρία χρόνια η κυβέρνηση «καθάρισε» μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τις τράπεζες (κρατικές εγγυήσεις επί των senior notes τιτλοποιήσεων, πρωτόγνωρη δημοσιονομική παρέμβαση στην πανδημία, που στήριξε κατανάλωση και ομαλή εξυπηρέτηση δανείων, swaps κρατικών ομολόγων κ.ά.). 

Τώρα, το «γκουβέρνο» ζητάει, με τη σειρά του, οι τράπεζες να βάλουν… πλάτη

Ακούμε ότι το Μαξίμου δεν ευνοεί τη διανομή μερίσματος χρήσης 2022 από όσες τράπεζες (Eurobank, ΕΤΕ) έχουν, θεωρητικά, δυνατότητα να το πράξουν. Προτιμά να διατηρηθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που δημιουργεί η φετινή κερδοφορία, για το «δύσκολο» 2023. Στη διανομή αντιτίθεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, το δήλωσε, όμως, δημόσια. 

Οι παραπάνω απόψεις φθάνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στα αυτιά του επόπτη. Ο SSM θα αποφασίσει, μετά το μίνι «στρεσάρισμα» των επιχειρησιακών πλάνων για την περίοδο 2022-23, αν υπάρχει λόγος να βγάλει πανευρωπαϊκή σύσταση συγκράτησης ή αποτροπής διανομής μερίσματος. 

Την ίδια στιγμή, ανοίγει και η συζήτηση για την επίπτωση του ανοδικού κύκλου επιτοκίων στα δάνεια. Η κυβέρνηση πιέζει για συγκράτηση των επιτοκίων χορηγήσεων (σ.σ. δηλαδή του spread) όσον αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ θα ήθελε να δει τις τράπεζες να προσφέρουν «ασπίδα» σε δανειολήπτες που θα δουν τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται σημαντικά λόγω της ανόδου των επιτοκίων.   

Από το καλοκαίρι, σε συστημική τράπεζα προσπαθούν να βρουν προϊόν που θα αντιμετωπίζει την παραπάνω πίεση. Έλα, όμως, που το εποπτικό πλαίσιο αφήνει πολύ μικρά περιθώρια καθώς ελάχιστες τροποποιήσεις όρων της δανειακής σύμβασης δεν θεωρούνται ρύθμιση. Και οι ρυθμίσεις παράγουν νέα «κόκκινα». 

Αν ρυθμιστεί η δανειακή σύμβαση, το δάνειο, είτε ανεβαίνει απλά μια σκάλα σε κίνδυνο (από Stage 1 σε stage II) με μικρή αύξηση προβλέψεων, είτε ταξινομείται ως NPE για 12 μήνες. Για τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια, η δυνατότητα παρεμβάσεων, χωρίς να θεωρηθεί ρύθμιση, είναι μηδαμινή.

Εξού και προσβλέπουν όλοι σε εποπτική χαλάρωση, λόγω των ακραίων συνθηκών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. 

Υ.Γ.: Στην Ισπανία, η κυβέρνηση εξετάζει επιβολή έκτακτου φόρου στα έκτακτα κέρδη των εμπορικών τραπεζών, από το γεγονός ότι πλέον τοκίζονται οι καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες. Στην Ελλάδα, υπάρχει η δυσκολία του DTC για μια ανάλογη πρωτοβουλία…  

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης (και διαφόρων πολύ φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ), η υπόθεση παραμένει δυναμικά στο προσκήνιο μετά και την κατάθεση-βόμβα του προέδρου της ΑΔΑΕ, που έριξε λάδι στη φωτιά.

Όσο περνά ο καιρός τόσο πιο φανερό γίνεται το «κατενάτσιο» της κυβέρνησης (όχι στην άρση απορρήτου, όχι στην σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, όχι στην κλήση κρίσιμων μαρτύρων), την ώρα που συνεχίζονται και τα αρνητικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, όπως αυτό του Politico που μιλάει για ελληνική… μαγεία χάρη στην οποία χάθηκαν οι αποδείξεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη! 

Αφού η στρατηγική της «λήθης» δεν φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερα, μήπως να αλλάξει και να πέσει περισσότερο φως, πριν συμβεί κάτι και στραβώσουν χειρότερα τα πράγματα;

 

ΠΟΥΤΙΝ: Δεν είναι μόνο τα δημοψηφίσματα που προετοιμάζονται στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, ούτε η μερική επιστράτευση (300.000 ανδρών) στη Ρωσία, που γνωστοποιήθηκε χθες.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι με το διάγγελμά του ο Πούτιν προετοίμασε ανοιχτά τη ρωσική κοινή γνώμη για έναν «υπαρξιακό» πόλεμο, όχι ενάντια στην Ουκρανία βέβαια, αλλά απέναντι στις ΗΠΑ και συνολικά στη Δύση. Κι έχοντας κάνει έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο πυρηνικό του οπλοστάσιο, δεν δίστασε να δηλώσει πως δεν μπλοφάρει!

Η κλιμάκωση του πολέμου είναι πλέον βεβαιότητα. Αυτό που δεν είναι γνωστό, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αρνούνται να κάνουν βήμα πίσω, είναι πόσο άσχημα θα καταλήξουν όλα αυτά...

 

PFIZER: Απόλυτο success story, σε οικονομικούς τουλάχιστον όρους, υπήρξε το εμβόλιο της αμερικανικής πολυεθνικής.

Εγινε το σκεύασμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, με έσοδα 37 δισ. δολάρια τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του. Σε αυτά προβλέπεται να προστεθούν επιπλέον 32 δισ. δολάρια φέτος, τα οποία θα συμπληρωθούν από 22 δισ. που αναμένεται να εισπράξει από το αντιιικό φάρμακο που λανσάρισε. 

Για να έχετε μια σύγκριση, η AstraZeneca εισέπραξε μόλις 4 δισ. δολάρια από το δικό της εμβόλιο, καθώς τίμησε τη δέσμευσή της να το διαθέσει σε τιμή κόστους. 

Παρότι το εμβόλιο της AstraZeneca εκτιμάται ότι έσωσε περισσότερες ζωές παγκοσμίως από κάθε άλλο, οι ανησυχίες για μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια (θρόμβωση) και στοιχεία που έδειξαν ότι ως ενισχυτική δόση πλεονεκτούν τα mRNA, έχουν περιορίσει πλέον τη ζήτηση…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v