Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 13 2022

Συστημικοί τριγμοί σε Βρετανία και Ιαπωνία *Πού βρήκε «χρυσάφι» η efood *Αρωμα... επέκτασης για Viva Bank

Συστημικοί τριγμοί σε Βρετανία και Ιαπωνία *Πού βρήκε «χρυσάφι» η efood *Αρωμα... επέκτασης για Viva Bank

BΡΕΤΑΝΙΑ: Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δεν κάνει πίσω στο οικονομικό πρόγραμμά της και οι πωλήσεις βρετανικών ομολόγων συνεχίζονται.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν πράγματι θα σταματήσει την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει τα ομόλογα, προκειμένου να προστατέψει τα συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Το δεύτερο είναι τι θα συμβεί τελικά. Θα κάνει πίσω η Τρασς ή θα αναγκαστεί η ΒΟΕ να κάνει μια πολύ μεγάλη αύξηση των βασικών επιτοκίων της;

Τα σύννεφα για τη βρετανική οικονομία όμως δεν τελειώνουν εδώ. Τα σημάδια ύφεσης φάνηκαν ήδη από τον Αύγουστο, ενώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα θα κρατήσει περισσότερο απ' ό,τι σε άλλες συγκρίσιμες οικονομίες. 

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Διότι αν υπάρξει σοβαρή διαταραχή στις αγορές της Βρετανίας, θα δημιουργηθεί παγκόσμιος επενδυτικός αντίκτυπος.

 

VIDEOGAMES: Έρχεται στην Ελλάδα η Toadman Interactive AB, εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών με γραφεία σε Στοκχόλμη, Βερολίνο και το ρωσικό Τβερ.

Η σουηδική εταιρεία βλέπει ευκαιρίες στην τοπική αγορά, όπου δραστηριοποιούνται μερικές δεκάδες μικρές επιχειρήσεις και ανεξάρτητες ομάδες, στις οποίες προσφέρονται μάλιστα κίνητρα, με το ανώτατο ποσό cash rebate για επενδυτικό σχέδιο να φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Η Toadman Interactive ποντάρει λίγα στην αγορά (έχει υποχρέωση να απασχολήσει τουλάχιστον 4 άτομα τον πρώτο χρόνο στα γραφεία της) αλλά ανεβάζει τον πήχη και πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους... 

 

VIVA BANK (πρώην Praxia): Κατά 3 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, κατακαλόκαιρο, το μετοχικό της κεφάλαιο. Λογικά το ποσό καταβλήθηκε από τον όμιλο Viva.

Παρ'ότι η Viva Βank έκλεισε τη χρήση 2021 με ζημιές 4 εκατ. ευρώ, o συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 231,26% καθώς το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό ανέρχεται σε μόλις 7,5 εκατ. ευρώ.

Οπότε η ΑΜΚ μαζί με τα υφιστάμενα κεφαλαιακά αποθέματα θα χρηματοδοτήσουν κινήσεις διεύρυνσης... 

 

ΙΑΠΩΝΙΑ: Ενδεικτικό της ανησυχητικής συμπεριφοράς των αγορών, μέσα στον γενικότερο χαμό που επικρατεί παγκοσμίως, είναι και το γεγονός ότι το 10ετές κρατικό ομόλογο της Ιαπωνίας έκλεισε χθες χωρίς συναλλαγές, untraded που λένε οι Αγγλοσάξονες, για τέταρτη συνεχή μέρα, κάτι που αποτελεί -αρνητικό-ρεκόρ από τότε που η συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων καθιερώθηκε ως «benchmark» της τοπικής αγοράς, το 1999!

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κρατάει την απόδοση του ομολόγου αυτού στο 2,45%, στηρίζοντας όποτε χρειάζεται με τρισεκατομμύρια γεν, γεγονός που το καθιστά αδικαιολόγητα «ακριβό», σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό νόμισμα έχει ήδη κατρακυλήσει σε χαμηλό… 24 ετών έναντι του δολαρίου, επιστρέφοντας κι αυτό σε δεδομένα της τελευταίας 10ετίας του 20ού αιώνα. Προ ενός μηνός περίπου η BOJ έκανε παρέμβαση προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα, κάτι που είχε να συμβεί από το 1998. Η προσπάθεια όμως είχε πρόσκαιρα αποτελέσματα, καθώς οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες αυξάνουν συνεχώς τα βασικά τους επιτόκια!

Αραγε θα δούμε φθηνότερες τιμές στα ιαπωνικά προϊόντα, αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά;

 

EFOOD: Την μπάνκα στον αέρα τίναξε πέρυσι η Go Delivery. Και αν το όνομα της συγκεκριμένης εταιρείας δεν σας λέει πολλά, σίγουρα σας λέει αυτό της efood.

Η Go Delivery δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών delivery last mile, κάνει δηλαδή διανομή. Πελάτες της είναι η Online Delivery (efood) και η dmart. Πέρυσι η Go Delivery πέτυχε υπερεξαπλασιασμό του τζίρου της στα 42,4 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ το 2020. Τα EBITDA ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ από 255 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,99 εκατ. ευρώ από 243 χιλ. ευρώ.

Για να έχουμε, όμως, μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς κινήθηκε ο όμιλος στην Ελλάδα, θα πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα της Online Delivery (efood).

Αλλωστε τα έξοδά της είναι τα... έσοδα της Go Delivery.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v