Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2022

Ερντογάν: Η απειλή που έγινε πράξη - Οι «τιμωροί» των ομολόγων - Νέα εξαγορά από Κρητικός - Η Pepsico και ο νόμος του ισχυρού

Ερντογάν: Η απειλή που έγινε πράξη - Οι «τιμωροί» των ομολόγων - Νέα εξαγορά από Κρητικός - Η Pepsico και ο νόμος του ισχυρού

ΛΙΖ ΤΡΑΣ: Για να αντιληφθεί κανείς πόσο... μαντάρα τα έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, αρκούν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που έσπευσαν να βρουν πόσο κινδυνεύει να αποδειχθεί η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας.

Για να μην έχετε αγωνία, προκειμένου να αποφύγει την ντροπή, θα πρέπει να καταφέρει να μείνει στην καρέκλα της μέχρι τις 3 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς. Και αυτό γιατί η μικρότερη θητεία Βρετανού πρωθυπουργού ανήκει στον Τζορτζ Κάνινγκ των Τόρις, ο οποίος υπήρξε 118 ημέρες πρωθυπουργός το 1827, πριν πεθάνει λόγω ασθένειας.

Υπήρξαν αρκετοί πρωθυπουργοί που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να αντέξουν ένα χρόνο. Μεταξύ αυτών δύο συντηρητικοί πρωθυπουργοί τα τελευταία 100 χρόνια: ο Αντριου Μπόναρ Λόου, ο οποίος θήτευσε για 211 ημέρες από το 1922 έως το 1923 πριν παραιτηθεί λόγω προβλημάτων υγείας και ο Αλεκ Ντάγκλας Χομ. Ηταν πρωθυπουργός για 364 ημέρες το 1963-64 και έχασε τις εκλογές.

Υ.Γ. Τέτοια προβλήματα δεν είχε ο Κουάσι Κουαρτένγκ. Εχοντας συμπληρώσει 38 ημέρες στη θέση του υπουργού των Οικονομικών, είχε ξεπεράσει τον Ιαν Μακλέοντ, που έχασε τη ζωή του το 1970 έχοντας μόλις 30 ημέρες στην αντίστοιχη θέση…

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Όλοι πια έχουμε μάθει την απειλή του Ερντογάν, «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», ίσως λίγοι να γνωρίζουν όμως ότι η φράση δεν είναι τυχαία, έχοντας έντονο -και άσχημο- συμβολισμό από το παρελθόν.

Παραπέμπει σε ένα παλιό τραγούδι, το «Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ» της γνωστής Τουρκάλας τραγουδίστριας Gonul Yasar, το οποίο μετέδιδε συστηματικά παράνομος τουρκοκυπριακός σταθμός, ως προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους, στο διάστημα έντασης, πριν την εισβολή του 1974.

Μάλλον υπήρξαν και τότε πολλοί που θεώρησαν ότι η τραγουδιστή απειλή ήταν «κούφια».

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Την επιστροφή των «τιμωρών» (bond vigilantes) στην αγορά ομολόγων διαπιστώνει ο διάσημος -και πολύ έμπειρος- Ελ Εριάν, σε πρόσφατο άρθρο του στο Βloomberg, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα έγιναν πρόσφατα στα βρετανικά κρατικά ομόλογα, υποχρεώνοντας την ΒοΕ σε παρέμβαση.

Όπως υποστηρίζει, οι «τιμωροί» περίπου εξαφανίστηκαν εδώ και χρόνια με την κάθετη μείωση των επιτοκίων και το άπλετο μοίρασμα χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες. Τώρα όμως, οι απανωτές αυξήσεις στα επιτόκια και η μείωση της ρευστότητας τους επιτρέπει να επανεμφανιστούν και να «τιμωρούν» όποιες χώρες ξεφεύγουν από τα θεμελιώδη της δημοσιονομικής ορθοδοξίας.

Ήδη καιροφυλακτούν σε χώρες όπως η Ιταλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κοιτούν πλέον και προς την πλευρά της πάλαι ποτέ άτρωτης Γερμανίας. Αυτό που έχει σημασία για μας, εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι η χώρα μας εύκολα μπορεί να αποτελέσει στόχο, αν αρχίσουν οι παρασπονδίες.

Κι επειδή εκλογές έρχονται, το ενδεχόμενο δεν μοιάζει καθόλου απίθανο.

 

PEPSICO: Η ενημέρωση των αναλυτών από τους επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού λέει πολλά για τον τρόπο που ένα mega brand τιμολογεί τα προϊόντα του, αλλά και για τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η PepsiCo θα προχωρήσει σε νέες ανατιμήσεις γιατί... μπορεί. Ο γίγαντας καταναλωτικών προϊόντων προχώρησε σε μια μέση αύξηση 12% το δεύτερο τρίμηνο. Είχε προηγηθεί ένα 10% το πρώτο, αλλά και 7% το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Και δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ο CFO και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είπε στους αναλυτές ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τις τιμές, δεδομένης της ισχύος των προϊόντων της και της φαινομενικής προθυμίας των καταναλωτών να απορροφήσουν αυτές τις ανατιμήσεις.

Το τελευταίο κρατήστε το.

 

MARKS & SPENCER: Αυτά βλέπουν και παραδοσιακοί λιανέμποροι και αποφασίζουν να επενδύσουν περισσότερο στο φαγητό. Όπως η Marks & Spencer, που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κλείσει 67 καταστήματα ρούχων και οικιακών ειδών στη Βρετανία και θα ανοίξει 104 καταστήματα τροφίμων Simply Food ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης.


ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Μια ακόμη εξαγορά τοπικής αλυσίδας έχει στα σκαριά η εταιρεία. Μετά την απόκτηση της κρητικής αλυσίδας Μαθιουδάκης και του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, το δίκτυο της οποίας βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, η οικογένεια Κρητικού κοιτάζει προς δυσμάς.

Η αλυσίδα που «φλερτάρει» εδώ και αρκετό διάστημα διαθέτει δίκτυο 16 καταστημάτων σε Κέρκυρα και Ήπειρο, που σήμερα συνεργάζεται με όμιλο αγορών. Το εάν η οικογένεια Κρητικού θα κάνει το τρίτο deal σε λιγότερο από οκτώ εβδομάδες μένει να φανεί. Τώρα αν διερωτάστε πού βρίσκει τα χρήματα, φίλος της στήλης υποστηρίζει από το cash flow.

Όσο για τα τιμήματα, είναι χαμηλά και πληρώνονται με δόσεις σε βάθος 2-3 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v