Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2022

Κυρώσεις σε Ρωσία: Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού οι κότες *Τι κρύβει ο τζίρος-ρεκόρ των επιχειρήσεων *Τι «ψάχνει» η Ellington

Κυρώσεις σε Ρωσία: Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού οι κότες *Τι κρύβει ο τζίρος-ρεκόρ των επιχειρήσεων *Τι «ψάχνει» η Ellington

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-RESOLUTE: Μια νέα εταιρική οντότητα δίπλα στη μικτή εταιρεία, που έχει συστήσει με τη Cepal (υπό την Kaican Greece), θα αποτελέσει η Piraeus Real Estate Management (PREM), την οποία αγοράζει η Resolute.

Η PREM εξαγοράστηκε από τη Resolute Hellas, εταιρεία που συστάθηκε πρόσφατα και λαμβάνει ως «προίκα» για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της τη διαχείριση ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων του ομίλου Πειραιώς, με αξία 1 δισ. ευρώ.

To project Valley, όπως ονομαζόταν, ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες, με την ανακοίνωση πώλησης της PREM, μαζί με το προσωπικό της, στη Resolute.

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με εκδηλώσεις και δράσεις θα τιμήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη μνήμη της, καθώς στις 25 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατό της.

Η πιο σημαντική δράση θα γίνει ανήμερα της επετείου, σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία: στο ισόγειο των γραφείων του κόμματος, στη Χ. Τρικούπη, θα τοποθετηθεί ψηφιακός μαστογράφος και θα έχει δικαίωμα όποια/όποιος θέλει να εξεταστεί δωρεάν.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης θα κλείσει με μία ημερίδα (πιθανότατα στο «Κάραβελ») με θέμα τη δημόσια Υγεία και την Πρόνοια. Το θρησκευτικό μέρος περιλαμβάνει, βεβαίως, το μνημόσυνο, το οποίο διοργανώνει η οικογένεια της αξέχαστης πολιτικού.

 

ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ: Τις τελευταίες διευκρινίσεις στους ενδιαφερόμενους επενδυτές που συμμετέχουν στη διαβούλευση για τον διαγωνισμό αξιοποίησης της μαρίνας Πύλου έδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Ως εκ τούτου, το κλείσιμο του VDR μετατίθεται έως τις 19 Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος επεξεργασίας των στοιχείων.

Η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών παραμένει προς το παρόν αμετακίνητη -στις 4 Νοεμβρίου 2022- για ένα asset που είχε επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί το 2013, αλλά το 2018 ο τότε διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Ο νέος διαγωνισμός που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ θα διεξαχθεί σε μία φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες μετά τον νομιμοποιητικό έλεγχο και το σύνηθες αίτημα βελτιωτικής πρότασης αναμένεται να αναδείξουν προσωρινό ανάδοχο πριν το τέλος του 2022.

 

ΡΩΣΙΑ: Οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της αναμένεται ότι θα έχουν βαριές επιπτώσεις μακροχρόνια. Έτσι μας λένε τουλάχιστον. Ωστόσο, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ρωσική οικονομία φαίνεται να κινείται ξανά ανοδικά, μετά το πρώτο σοκ των κυρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή οι οικονομίες της Δύσης, με επίκεντρο την Ευρώπη, φλερτάρουν με την ύφεση!

Κι αυτά δεν τα λέει κάποιο περιθωριακό φιλορωσικό έντυπο, αλλά ο… Εconomist σε πολύ πρόσφατο άρθρο του.

Σημειώστε έτσι ενδεικτικά ότι το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τη ρωσική οικονομία το τρέχον έτος, από -8,5% που ήταν τον Απρίλιο, σε -3,4%, ποσοστό ύφεσης υψηλό υπό κανονικές συνθήκες, αλλά ελάχιστα συγκρίσιμο με το εύρος και την ένταση των εναντίον της κυρώσεων, για τις οποίες, ειδικά η Ευρώπη και οι πολίτες της, πληρώνουν πολύ υψηλό τίμημα.

Σημειώστε ακόμη ότι η παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία, που είχε πέσει σε μηδενικά επίπεδα αμέσως μετά την εφαρμογή των κυρώσεων, έχει αρχίσει να επιστρέφει σε πιο κανονικές συνθήκες, ένδειξη ότι βρέθηκαν άλλες χώρες εκτός Δύσης να προμηθεύσουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά και εξαρτήματα.

Σύμφωνα δε με τον δείκτη «τρέχουσας δραστηριότητας» της Goldman Sachs, η Ρωσία κινείται πολύ καλύτερα, σε σχέση με πέρυσι, από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία!

Να υπογραμμίσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα πάντα με τον Εconomist, η ρωσική οικονομία παραμένει σε θέση να υποστηρίξει τις εξαιρετικά αυξημένες αμυντικές δαπάνες, που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού του καθεστώτος Πούτιν, για την περίοδο 2023-2025.

Όλα αυτά μάς φέρνουν στο νου τη λαϊκή παροιμία «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες», αλλά για να σοβαρευτούμε, το γεγονός ότι όσοι αποφάσισαν τις κυρώσεις δεν έλαβαν υπόψη τους το χάος που θα δημιουργήσει ο ενεργειακός πόλεμος εις βάρος της Ευρώπης, γεμίζοντας ταυτόχρονα τα ρωσικά ταμεία, είναι εκπληκτικό!

ΥΓ: Μη νομίζετε ότι κι ο Εconomist τα είχε προβλέψει αυτά. Στις αρχές Μαρτίου, σε αντίστοιχο δημοσίευμα, έγραφε για την κατάρρευση του «οχυρού Ρωσία», λόγω των οικονομικών κυρώσεων, για πιθανή χρεοκοπία του κράτους και για χάος στις τοπικές αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

 

ATTICA BANK-ELLINGTON: Νέο γύρο διερεύνησης αγοράς, με αντικείμενο την αναζήτηση συνεπενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, διενεργεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Ellington.

Όπως είναι γνωστό, Ellington - ΤΜΕΔΕ και ΤΧΣ ήρθαν σε κατ’ αρχάς συμφωνία για το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης και τον οδικό χάρτη ενεργειών αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Η συμφωνία προβλέπει ΑΜΚ ύψους 490 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία έκδοση χρηματοπιστωτικών μέσων (π.χ. ΜΟΔ ή warrants) μέσω του οποίου το σχήμα Ellington - ΤΜΕΔΕ θα ανεβάσει το ποσοστό του στα επίπεδα του 60%.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, η Ellington επιδιώκει να διευρύνει το υφιστάμενο σχήμα με το ΤΜΕΔΕ βάζοντας και άλλο παίκτη. Υπενθυμίζεται ότι το fund αναζητούσε συνεπενδυτές για την Αttica Bank εδώ και μήνες, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φετινή πορεία του κύκλου εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων, παρά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Ο φετινός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων ανέβηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 39,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο τζίρος όλων των εταιρειών που τηρούν διπλογραφικό σύστημα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) ήταν τον Αύγουστο κατά 55,7% υψηλότερος από τον ίδιο μήνα του 2021 και κατά 65% μεγαλύτερος από τον προπανδημικό Αύγουστο του 2019, έτος μάλιστα κατά το οποίο είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ στον εισερχόμενο τουρισμό.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα τόσο μεγάλα φετινά νούμερα, ορισμένοι τα αποδίδουν σε ένα μείγμα ανάπτυξης του ΑΕΠ (γύρω στο +7% στο οκτάμηνο σε σταθερές τιμές) και πληθωρισμού που έχει λάβει πλέον διψήφιες διαστάσεις.

Και επειδή το προαναφερόμενο άθροισμα δεν αρκεί για να απεικονίσει την τόσο μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών εσόδων, πολλοί θεωρούν πως έχει αρχίσει σε κάποιο βαθμό -π.χ. μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των κυβερνητικών μέτρων- να περιορίζεται η φοροδιαφυγή.

Μακάρι…

Υ.Γ. Πώς έχει κινηθεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ κατά την τριετία που ο κύκλος εργασιών των εταιρειών ανέβηκε κατά 65%; Σήμερα βρίσκεται πιο κάτω από τότε, καθώς τρεις μήνες πριν ανερχόταν στις 856 μονάδες και στα τέλη του 2019 είχε σκαρφαλώσει στις 916,67 μονάδες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v