Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2022

Ο Σκρέκας οι ΑΠΕ και η δίμηνη καθυστέρηση - Ενέργεια: Δύο κακές ειδήσεις σε μία μέρα! - Τι αλλάζει στην ΕΛΒΕ το διαζύγιο με Λητώ

Ο Σκρέκας οι ΑΠΕ και η δίμηνη καθυστέρηση - Ενέργεια: Δύο κακές ειδήσεις σε μία μέρα! - Τι αλλάζει στην ΕΛΒΕ το διαζύγιο με Λητώ

ΔΕH: Σε αλλαγή θεματοφύλακα αποδίδονται πακέτα που έγιναν στην εταιρεία τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τη Δευτέρα υπήρξαν δύο πακέτα, ένα αξίας ενός εκατ. ευρώ και ένα αξίας 9,1 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμα πακέτο την Παρασκευή.

 

PREM-RESOLUTE: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Piraeus Real Estate Management (PREM) από τη Resolute και άλλαξε η επωνυμία της σε Real Estate Management (REM).

Εξελέγη, επίσης, νέο Δ.Σ., με τον Ν. Έξαρχο πρόεδρο και τον Χριστ. Στράτο διευθύνοντα σύμβουλο.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ: Για ημέρα και ώρα που δύσκολα θα… πατήσει ψυχή είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων των Εκδόσεων Λιβάνη.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Ημέρα Κυριακή (αργία), ώρα 11:00 π.μ. (αμέσως μετά την εκκλησία) 30 Οκτωβρίου και μέσα σε ένα τριήμερο που θα λείπει η μισή Αθήνα (πληρότητες τουριστικών περιοχών στο 100%).

Επί της ουσίας τώρα, οι ζημίες της εταιρείας συνεχίζονται, τα ίδια κεφάλαια γίνονται ολοένα και πιο αρνητικά (-17,5 εκατ. ευρώ), οι υποχρεώσεις αυξάνονται και ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρεται σε «ουσιώδη αβεβαιότητα για την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας».

Πώς αντιδρά η διοίκηση; Αιτήθηκε τον Ιούλιο να υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, έχοντας -λέει- εκπονήσει «νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης».

 

ΕΛΒE: Με άνοδο υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι στο εξής δεν θα ενοποιεί στις λογιστικές της καταστάσεις την εταιρεία Λητώ, της οποίας κατέχει το 30,3%. Όπως δηλώθηκε, αυτό οφείλεται στο ότι «διακόπτεται από 1/11/2022 η συμφωνία συνεργασίας της εισηγμένης με τον Ronald Barkshire (ελέγχει το 40% της Λητώ) για τον από κοινού έλεγχο της Λητώ και την από κοινού εκλογή του διοικητικού συμβουλίου αυτής».

Μια πρώτη γεύση των εξελίξεων είχαμε τον προηγούμενο μήνα, όταν στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, ψηφίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, που χαρακτηρίστηκε από την αντικατάσταση του Ronald Barkshire (πολύ πιθανόν να έχει αποχωρήσει και ο βασικός μέτοχος της ΕΛΒΕ Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος από το Δ.Σ. της Λητώ).

Πώς όμως θα επηρεαστεί από αυτή την εξέλιξη η εισηγμένη;

Σε πρώτη φάση, στην πράξη δεν αλλάζει τίποτε. Απλά, θα «ωραιοποιηθούν» οι λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης, γιατί η Λητώ προσέφερε μόνο τζίρο και υποχρεώσεις, καθώς η «κάτω γραμμή» της ήταν ζημιογόνος. Άρα, η ΕΛΒE θα εμφανίζει χαμηλότερες μεν πωλήσεις, αλλά παράλληλα κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα και θετικό καθαρό ταμείο, έναντι καθαρού χρέους 118 χιλ. ευρώ στις 30/6/2022.

Σε δεύτερη -και ουσιαστικότερη- φάση μένει να δούμε το τι θα απογίνει με την υπάρχουσα συμμετοχή του 30,3% της ΕΛΒE στη Λητώ. Θα πουληθεί και αν ναι, πότε και πόσο;

Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος η εισηγμένη εταιρεία με πλεονάζουσα ρευστότητα εστιάζει το ενδιαφέρον της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (διαθέτει φωτοβολταϊκά πάρκα 5,2 MW και σχεδιάζει νέες σχετικές επενδύσεις) και στην παραγωγή στολών για αστυνομία, στρατό, ειδικές δυνάμεις, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Εκτός αν έχει κατά νου και την επέκταση σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Λεφτά υπάρχουν…

ΥΓ: Αρκετά κάτω από τη λογιστική της αξία (19,58 εκατ. ευρώ στις 30/6/2022) διαπραγματεύεται η εισηγμένη στο ταμπλό του ΧΑ.

  

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Tip of the day. Ο Κώστας Σκρέκας είχε ενημερωθεί από τα τέλη Ιουλίου για τα «πονηρά» κέρδη μονάδων ΑΠΕ, που βρήκαν τρόπο να αποφεύγουν το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Σχετικά έγραψε χθες το Euro2day.gr.

Πότε υπέγραψε την εφαρμοστέα υπουργική απόφαση για την επέκταση του πλαφόν στην Ενδοημερήσια Αγορά, ώστε να μπει ένα φρένο σε αυτά τα παιχνίδια; Στις αρχές Οκτωβρίου.

Καλά, είπαμε, μοιάζει με χελώνα η κρατική μηχανή, αλλά στην περίπτωση αυτή ακινητοποιήθηκε!

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ II: Η κυβέρνηση της Κίνας έδωσε χθες εντολή στους εισαγωγείς/εξαγωγείς LNG να σταματήσουν τις επανεξαγωγές προς την Ευρώπη, ώστε να διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού των νοικοκυριών της τον χειμώνα, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Οι επανεξαγωγές από την Κίνα αποτέλεσαν ως τώρα κρίσιμη πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Δεύτερη δυσάρεστη είδηση, την ίδια ημέρα, η επίκληση «ανωτέρας βίας» από τη Nigeria LNG, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με το Reuters οι προμηθευτές της έχουν προβλήματα παραγωγής τα οποία οφείλονται σε εκτεταμένες πλημμύρες.

 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Εν τω μεταξύ με ουκ ολίγα ευτράπελα εξελίσσεται η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό, αν τουλάχιστον κρίνουμε από την εμπειρία συνεργάτη της στήλης.

Ετσι, εκεί που σε περιοχή του Βύρωνα το σαββατοκύριακο πολλοί φανοστάτες δεν άναψαν ποτέ κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι φακό για να πας στο αυτοκίνητό σου, στο Χαλάνδρι τη Δευτέρα, το φως του ήλιου συμπλήρωναν οι αναμμένοι φανοστάτες. Που μάλιστα έμειναν ανοικτοί μέχρι το απόγευμα…

Θυμίζουμε ότι αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι από τις 2.395 φορείς, μόλις 221 είχαν ενεργοποιήσει υπεύθυνο εξοικονόμησης ως όφειλαν, με βάση υπουργική απόφαση του Ιουνίου.

Δημόσιο και δήμοι στα καλύτερά τους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v