Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2022

Γιατί «προσγειώνει» το... Rafale η Εθνική - Οι πρωτιές του φετινού Roadshow στο Λονδίνο - ΤΧΣ: Ανοίξαμε και σας... περιμένουμε

Γιατί «προσγειώνει» το... Rafale η Εθνική - Οι πρωτιές του φετινού Roadshow στο Λονδίνο - ΤΧΣ: Ανοίξαμε και σας... περιμένουμε

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Τίτλοι τέλους για μια επένδυση που εντάχθηκε μεν στον Αναπτυξιακό νόμο, αλλά απεντάχθηκε λόγω ανωτέρας «βίας».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Σπανός ΑΒΕΕ Τροφίμων που αφορούσε στην ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής αλεύρων, σιμιγδαλιών στο Τυχερό του Δήμου Σουφλίου, ύψους 1,678 εκατ. ευρώ, είχε ενταχθεί στον παλαιό αναπτυξιακό νόμο. Όμως λόγω του ότι η εταιρεία δεν πήρε το δάνειο που απαιτεί ο νόμος για την υλοποίηση της επένδυσης και την ίδια συμμετοχή, δήλωσε οριστική αδυναμία να εκτελέσει το επενδυτικό σχέδιο και αιτήθηκε την ανάκληση.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν στις 12 Οκτωβρίου με απόφαση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών για ανάκτηση του συνόλου της καταβληθείσας επιχορήγησης που δόθηκε ως προκαταβολή, εντόκως, από την καταβολή της επιχορήγησης στον φορέα ύψους 907,2 χιλιάδων ευρώ.

 

INTRACOM-MEVACO: Για πρώτη φορά υπήρξε ελληνικό περίπτερο στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού EURONAVAL 2022 με συμμετοχή δώδεκα εταιρειών μας.

Πέρα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη που αποφέρει η συμμετοχή σε μια τέτοια έκθεση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, υπεγράφησαν δώδεκα συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και των γαλλικών Ομίλων Naval, Thales και MBDA.

Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που υπέγραψαν συμβάσεις, περιλαμβάνονται ο όμιλος Intracom και η Mevaco.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΧΣ: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Η φράση ταιριάζει γάντι σε αυτό που συμβαίνει στην κυβέρνηση για τα ποσοστά των τραπεζών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η στήλη πληροφορείται ότι η διαδικασία με τους διαγωνισμούς πώλησης, εφόσον υπάρχουν επενδυτές που να ικανοποιούν τα συμφέροντα του δημοσίου, θα κλειδώσει από τον Ιανουάριο και μετά.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει προσδοκία ότι μέχρι τότε το πάρτι με τις υποψηφιότητες θα συνεχιστεί και μετά θα μπούμε με… τραπεζική ευφορία στο προεκλογικό κλίμα.

 

ROADSHOW EXAE: 23 εισηγμένες (σ.σ. Coca Cola και Jumbo δεν θα συμμετάσχουν), οι μετοχές των οποίων συμμετέχουν στον 25άρη καθώς και η ΕΧΑΕ θα συμμετάσχουν στο φετινό road show της ΕΧAΕ στο Λονδίνο, που έχει μια σειρά από πρωτιές.

Για πρώτη φορά, το διήμερο των παρουσιάσεων (28-29 Νοεμβρίου) θα το ανοίξει πρωθυπουργός. O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύμβουλός του επί των οικονομικών θεμάτων Άλεξ Πατέλης θα μιλήσουν στους επενδυτές. Για πρώτη φορά, επίσης, επιδιώκεται να συμμετάσχουν και μη εισηγμένες εταιρείες που επιδιώκουν να εισέλθουν στο Χ.Α. ( ΔΑΑ, Lamda Malls κ.ά.).

Η τρίτη καινοτομία είναι αυτή που έχει ταλαιπωρήσει την αγορά. Η φετινή εκδήλωση δεν διοργανώνεται από το Χ.Α. αλλά από τη Morgan Stanley, μετά από παράπονα σειράς εισηγμένων ότι απαιτείται να ανανεωθεί η «δεξαμενή» των επενδυτών, στους οποίους παρουσιάζονται.

Σπόνσορες στην εκδήλωση μπήκαν και οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι. Η Morgan Stanley ζήτησε από τις χρηματιστηριακές των τραπεζών να τις στείλουν τα ονόματα των επενδυτών-πελατών τους, ώστε να αποστείλει, ως διοργανωτής, προσκλήσεις και να κλείσει ραντεβού.

Κάποιες εξ αυτών αρνήθηκαν, επικαλούμενες, όπως είναι φυσικό, ότι δεν μπορούν να διαθέσουν σε ανταγωνιστή το πελατολόγιό τους.

Γκρίνια ακούγεται και από αρκετές εισηγμένες που πρόκειται να συμμετάσχουν καθώς δεν γεμίζει η ατζέντα των ραντεβού (σ.σ. η Morgan Stanley καλύπτει μόνο τράπεζες και ΟΤΕ από το Χ.Α.), λόγω της μη κάλυψης, ενώ δυσαρέσκεια υπάρχει μεταξύ αυτών που αποκλείστηκαν.

Η επιτυχία ή αποτυχία του event θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί στη Morgan Stanley.

 

ΕΤΕ: Στα… υπόστεγα ως τις αρχές του 2023 θα παραμείνει το project Rafale της Εθνικής, το οποίο βάσει προγραμματισμού θα ξεκινούσε αυτές τις ημέρες. Οι συνθήκες που επικρατούν σε οικονομίες και αγορές οδήγησαν Εθνική και σύμβουλο (Deloitte) στην απόφαση να μετατεθεί η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το project Rafale αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίου με ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική διαθέτει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων ακινήτων, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει, ως τώρα, στην πώληση μεγάλου χαρτοφυλακίου, αλλά σε επιλεκτικές πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v