Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2022

Τιτλοποιήσεις: Το U-Turn και οι αποτυχίες του συστήματος - Ομάδα κρούσης για γκάφες στις συντάξεις - Τουρισμός: Αρχίζουν τα… δύσκολα

Τιτλοποιήσεις: Το U-Turn και οι αποτυχίες του συστήματος - Ομάδα κρούσης για γκάφες στις συντάξεις - Τουρισμός: Αρχίζουν τα… δύσκολα

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ι: Μετά το μπλόκο Μαξίμου στην τροπολογία του ΥΠΟΙΚ, τράπεζες, funds και servicers συνειδητοποίησαν ότι δεν πρέπει να περιμένουν ως τις εκλογές καμία κυβερνητική πρωτοβουλία επίλυσης του σοβαρού θέματος, το οποίο άνοιξε για τις τιτλοποιήσεις (και τις κρατικές εγγυήσεις) η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ως εκ τούτου, προχωρούν με υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων λύσεων, διαφορετικών ανά κατηγορία περίπτωσης. Πρόκειται για χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, αλλά το μείζον είναι να μην εμπεδωθεί κλίμα που να αμφισβητεί τη δυνατότητα να κινηθούν και να ολοκληρωθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

 

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΙ: Η απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει «αντιλαϊκές» πρωτοβουλίες, προεκλογικά, δεν θα πρέπει βέβαια να αποτελέσει άλλοθι για αποτυχίες του συστήματος. Στα αυτιά του Χαμαιλέοντα φθάνουν ανησυχητικές πληροφορίες για τιτλοποιήσεις που έχουν κλείσει διετία και τα SPVs πρέπει να ξεκινήσουν την αποπληρωμή κεφαλαίου για τις senior notes ομολογίες.

Λόγω της υστέρησης των εισπράξεων, τα κουκιά για την έναρξη των αποπληρωμών δεν βγαίνουν και απαιτείται τροποποίηση του business plan. Ευτυχώς, προς το παρόν, το πρόβλημα εντοπίζεται στις εκτός Ηρακλή τιτλοποιήσεις. Επομένως, δεν εγείρεται θέμα για το Δημόσιο, λόγω κινδύνου -μερικής- κατάπτωσης εγγύησης.

Υπάρχει, επίσης, η ιδιαιτερότητα ότι οι συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις υπέστησαν μεγαλύτερη ζημιά από το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, που επέβαλε η κυβέρνηση, με αφορμή την πανδημία καθώς η αναστολή κάλυψε σημαντικό μέρος της πρώτης διετίας.

Το πώς θα λυθεί το θέμα έχει ενδιαφέρον και για τους επενδυτές, καθώς τις senior notes ομολογίες κατέχει τράπεζα.

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Νέα ομάδα κρούσης, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει τα λάθη του ΕΦΚΑ στην έκδοση των νέων συντάξεων, που σύμφωνα με τις καταγγελίες ασφαλισμένων είναι πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να δημιουργήσει ο ΕΦΚΑ.

Τα λάθη αφορούν κατά κύριο λόγο τις συντάξεις που έχουν εκδοθεί μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αλλά και των fast track απονομών, ενώ ιδιαίτερες διαστάσεις λαμβάνει και το θέμα των λαθών, στον επανυπολογισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα υπήρξε σημαντική αύξηση του όγκου των ενστάσεων από νέους συνταξιούχους, στους οποίους δεν έχουν υπολογιστεί σημαντικές περίοδοι ασφάλισης, ή έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να λαμβάνουν τελικά σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από αυτές που ανέμεναν.

Σύμφωνα με δικηγόρους, μάλιστα, τουλάχιστον 2 στις 10 νέες συντάξεις βγαίνουν με λάθη. Και μάλιστα, πολλές από αυτές έχουν εκδοθεί με την παλαιά διαδικασία, μέσω δηλαδή των αρμόδιων εισηγητών. Οι ειδικοί αποδίδουν τα λάθη αυτά στον αυξημένο όγκο εργασίας και στην πίεση για την επίτευξη του στόχου μηδενισμού των εκκρεμοτήτων.

Διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει και το θέμα με τα εξώδικα και τις μηνυτήριες αναφορές του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες του Δικτύου, ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, που έχει ξεκινήσει από το 2019 και δημιούργησε τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» για όλους τους δικαιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η φετινή τουριστική σεζόν ρίχνει σιγά σιγά αυλαία, με επιδόσεις που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το ρεκόρ του 2019, όπως άλλωστε και σε πολλές ανταγωνίστριες χώρες.

Ετσι, στο προσκήνιο έρχεται το τι μέλλει γενέσθαι με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την ενεργειακή κρίση παρούσα. Το θέμα απασχολεί τους επιχειρηματίες του κλάδου και ειδικά όσους δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα και στους ορεινούς προορισμούς, καθώς ο χειμώνας που έρχεται είναι πολύ βαρύς.

Η επιβίωση των 1.500 περίπου ξενοδοχείων που βρίσκονται σε πόλεις και βουνά περνάει από την αντιμετώπιση του δυσθεώρητα υψηλού ενεργειακού κόστους και το ζήτημα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ένα θέμα το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχουν την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο.

Γιατί μπορεί τα νούμερα ακόμη και για την 28η Οκτωβρίου να είναι ενθαρρυντικά και οι δημοφιλείς προορισμοί να σημειώνουν υψηλές πληρότητες, ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: «Μετά την 28η Οκτωβρίου, τι…;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v