Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2022

Το ακριβό χρήμα «καίει» την Κομισιόν - Κίνδυνος να μείνουμε από… φέτα - Το χαμηλό Premia και η νέα συνεργασία της Βογιατζόγλου

Το ακριβό χρήμα «καίει» την Κομισιόν - Κίνδυνος να μείνουμε από… φέτα - Το χαμηλό Premia και η νέα συνεργασία της Βογιατζόγλου

NVEL-PRODEA: Σε αναχρηματοδότηση δανεισμού, τον οποίο είχε συνάψει με Εθνική και Πειραιώς για να χρηματοδοτήσει την αγορά της Prodea (τότε Πανγαία), προχώρησε, προ μηνών, ο όμιλος INVEL.

Δεν είναι σαφές αν η μεταβίβαση 37.640.076 μετοχών της Prodea από την Invel Real Estate B.V. στην Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. σχετίζεται έμμεσα με την αναχρηματοδότηση. Η μεταβίβαση δεν μετέβαλε τις μετοχικές ισορροπίες καθώς η Castlelake, ως απώτερος μέτοχος, συνεχίζει να κατέχει το 95,3% της Prodea.

Η ΑΕΕΑΠ διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να εξαγοράσει, προς το παρόν, το ποσοστό της Goldman Sachs Asset Management στο κοινό εν Ιταλία σχήμα Picasso-Tarvos.

 

ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Φίλος της στήλης αποφάσισε να ψωνίσει ηλεκτρική κουβέρτα για να μειώσει τον λογαριασμό του ρεύματος. Την ίδια σκέψη, όμως, είχαν φαίνεται πολλοί άλλοι καταναλωτές. Όπως ακούμε, οι πωλήσεις μόνο στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί κατά 200% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, από μια γρήγορη έρευνα στο Skroutz διαπιστώσαμε ότι η τιμή σε κάποια μοντέλα έχει «πετάξει» σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, κάποιες ηλεκτρικές κουβέρτες έχουν ανατιμηθεί κατά 20%.

 

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της νέας δραστηριότητας της Βογιατζόγλου, που έγινε τη Δευτέρα στην αίθουσα του Ωδείου Αθηνών στην Αθήνα. Πρόκειται για τα χρώματα του αμερικανικού οίκου Banjamin Moors, των οποίων η εισηγμένη ανέλαβε τη διάθεση στην Ελλάδα.

Στις δραστηριότητες της εταιρείες έχει προστεθεί και αυτή των αυτόματων αποθηκών, σε συνεργασία με ξένους οίκους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και μεγάλο «όνομα» από τη γερμανική αγορά.

Η Bογιατζόγλου διαπραγματεύεται στο ΧΑ κάτω από τη λογιστική της αξία (στα 13,4 έναντι 17,4 εκατ. ευρώ) ενώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 595 χιλ. ευρώ.

 

PREMIA PROPERTIES: Σε νέο χαμηλό δωδεκαμήνου υποχρεώθηκε χθες η μετοχή της εισηγμένης, με τον τίτλο να κλείνει στο 1,055 ευρώ έναντι 1,62 ευρώ στην αρχή του έτους και έναντι 1,44 ευρώ της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών στην περυσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Με την αποτίμηση στο ταμπλό να έχει υποχωρήσει στα 91,9 εκατ. και την καθαρή θέση της εισηγμένης (30/6/2022) στα 133,3 εκατ. ευρώ, το discount υπερβαίνει τώρα το 30%!

 

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Μπορεί οι αγορές ομολόγων στη Γηραιά Ηπειρο να μη γνώρισαν τις... δόξες των βρετανικών τίτλων -η απόδοση των οποίων εκτοξεύτηκε μετά την αλλοπρόσαλλη πολιτική της Τρας-, μη νομίζετε, όμως, ότι όλα βαίνουν καλώς. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον «συνήθη ύποπτο», το Νότο, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει την έκδοση ομολόγων που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 800 δισ. ευρώ. Βλέπει όμως ότι οι ουρανοί δεν είναι καθαροί. Η απόδοση ενός ομολόγου της ΕΕ που λήγει το 2032 είναι σήμερα 3,08%, έναντι 2,39% πριν από ένα μήνα ή 1,74% πριν από δύο μήνες. Και το spread σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό χρέος διευρύνθηκε επίσης, στις 0,92 ποσοστιαίες μονάδες από 0,68 ποσοστιαίες μονάδες πριν από ένα μήνα.

Μια πρόσφατη ενημέρωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντικατοπτρίζει τη νέα δυσάρεστη πραγματικότητα. Προβλέπει την ανάγκη για επιπλέον 450 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το υψηλότερο κόστος δανεισμού της ΕΕ. Το ποσό προστίθεται στο προβλεπόμενο έως τώρα 1,03 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι ήταν μόλις 145 εκατ. ευρώ το 2022. Οπως καταλαβαίνετε, το τζάμπα... πέθανε.

 

ΦΕΤΑ: Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ξεμείνει η εσωτερική αγορά από το εθνικό μας προϊόν. Οι ελλείψεις που ενδέχεται να παρατηρηθούν δεν συνδέονται απαραίτητα με τις τιμές, παρότι το κόστος για το γάλα έχει ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις το 1,60 ευρώ το λίτρο, οδηγώντας προς τα πάνω και την τιμή του τελικού προϊόντος, αλλά με τα όρια παραγωγής.

Και εξηγούμαστε. Επειδή η παραγωγή είναι πεπερασμένη και η ζήτηση από το εξωτερικό αυξημένη, οι τυροκομικές επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να στείλουν το προϊόν στο εξωτερικό.

Για να μη σπάσουν τα συμβόλαιά τους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v