Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2022

Ενέργεια: Οι υπουργοί, τα μέτρα και οι καλένδες - Αλλαγή σκυτάλης στη Μοτοδυναμική - Σφηνάκια για ΔΕΗ & Κεραμεία Αλλατίνη

Ενέργεια: Οι υπουργοί, τα μέτρα και οι καλένδες - Αλλαγή σκυτάλης στη Μοτοδυναμική - Σφηνάκια για ΔΕΗ & Κεραμεία Αλλατίνη

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ένα νέο, έκτακτο Κανονισμό της Κομισιόν καλούνται να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. κατά τη συνεδρίασή τους σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο Κανονισμός αυτός περιλαμβάνει τέσσερις δέσμες μέτρων, για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, την κοινή αγορά αερίου και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας θεωρείται συνέχεια της Συνόδου Κορυφής των 27 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε, οι υπουργοί καλούνται σε πολιτική συμφωνία, ώστε να προωθηθεί κι αυτός ο Κανονισμός, που εστιάζει αυτή τη φορά στο φυσικό αέριο. Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει είναι: η περαιτέρω μείωση της ζήτησης αερίου, με ενδεχόμενο να επεκταθεί για όλο το 2023 ο περιορισμός του 15%, που λήγει τον Μάρτιο, καθώς και η επιβολή σχετικής υποχρέωσης και σε προστατευόμενους πελάτες, δηλαδή, νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, κοινωνικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης.

Επίσης, η δημιουργία έως τις 31/1/2023 στις χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού ενδοημερήσιων μηχανισμών διαχείρισης της μεταβλητότητας των ακραίων τιμών, δείκτη αναφοράς για το LNG από 1ης Μαρτίου 2023 και η δυνατότητα από την Κομισιόν να αποφασίζει ανώτατη τιμή διαπραγμάτευσης στο TTF, δηλαδή, ένα νέο δείκτη τιμής, υπό ακραίες συνθήκες και προϋποθέσεις.

Προβλέπεται, ακόμη, η υιοθέτηση εργαλείου κοινής προμήθειας αερίου, το οποίο επιδιώκεται να είναι έτοιμο την Άνοιξη του 2023, επέκταση σε όλα τα κράτη-μέλη συμφωνιών αμοιβαίας αλληλεγγύης, καθώς και υποχρέωση παροχής αλληλεγγύης σε μη συνδεδεμένα κράτη-μέλη με εγκαταστάσεις LNG.

Για να δούμε σε πόσα από αυτά θα συμφωνήσουν οι 27 και πόσα θα παραπεμφθούν στις καλένδες!

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Βαθιές ανάσες πήρε η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα από τη χθεσινή βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου. Χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας η τιμή της κιλοβατώρας είναι σήμερα 33% χαμηλότερη από χθες, στα 155 ευρώ η κιλοβατώρα, αριθμό που είχαμε να δούμε μήνες!

Βέβαια αυτή η τιμή είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Σερβία (160 ευρώ). Την ίδια στιγμή, αρκετές χώρες (Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία) φλερτάρουν με διψήφιους αριθμούς, κάτι που αποτελεί γεγονός, τουλάχιστον για σήμερα, σε Βέλγιο και Ολλανδία.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙΙ: Στην ανταλλαγή προτάσεων, ιδεών και απόψεων εξαντλήθηκε η χθεσινή πρώτη συνάντηση της άτυπης επιτροπής, που ανέλαβε να συντάξει πρόταση για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού». Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΕΣΑΗ (ηλεκτροπαραγωγοί), του ΕΣΠΕΝ (προμηθευτές) και της ΔΕΗ.

Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς ο υπουργός έλειπε στο Βερολίνο. Βολικό, αν σκεφθεί κανείς την απροθυμία του Κώστα Σκρέκα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με ένα θέμα που συνιστά κυριολεκτικά «καυτή πατάτα».

Όλοι συμφωνούν ότι η μετακίνηση των καταναλωτών πρέπει να είναι ελεύθερη. Δεν γίνεται κι αλλιώς. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Το ζήτημα, όμως, είναι πώς θα μπει φρένο στους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Υπάρχει η πρόταση της ΡΑΕ, όπως έγραψε σχετικά χθες το Euro2day.gr, ακούστηκαν όμως και άλλες συμπληρωματικές απόψεις. Το «κλειδί», όπως προέκυψε, είναι η λεκτική διατύπωση της όποιας ρύθμισης, ώστε να μην εκπέσει εκ νέου από το ΣτΕ. Θα υιοθετηθεί η «υποχρέωση» ή η «προσφορά» διακανονισμού των οφειλών στον προηγούμενο προμηθευτή; Θα παραμείνει, στον αντίποδα, το δικαίωμα του προμηθευτή να κόβει το ρεύμα του πελάτη που δεν πληρώνει;

Οι ζυμώσεις μάλλον θα συνεχιστούν. Μέχρι να βγει ο χειμώνας, προβλέπει η στήλη. Μετά, καλά να είμαστε να το ξαναδούμε...

 

ΔΕH: Με συστηματικές αγορές από το χρηματιστήριο ανέβασε η Covalis Capital το ποσοστό της στην εταιρεία πάνω από το 5% και τώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική μέτοχος μετά το CVC και τη Helikon Investments.

Προφανώς εκμεταλλεύτηκε το τελευταίο διάστημα που η μετοχή κινήθηκε λίγο πάνω από τα 5 ευρώ για να προχωρήσει σε αγορές και να κατεβάσει το μέσο κόστος, καθώς είχε τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου στην τιμή των 9 ευρώ. Οι αγορές πάντως, μαζί με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων, φαίνεται πως βοήθησαν τον τίτλο να πάρει ανάσες. Χθες έκλεισε στα 6,11 ευρώ.

Η Covalis Capital, του Zach Mecelis, επενδύει κυρίως σε υποδομές και εμπορεύματα. Διαθέτει γραφεία σε Τζορτζ Τάουν, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Γιβραλτάρ.

 

ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Διεξήχθη την Παρασκευή η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της πρώην εισηγμένης, στο πλαίσιο της οποίας μέτοχοι μειοψηφίας μπορεί μεν να διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση της διοίκησης να πουλήσει το ακίνητο της εταιρείας προς 10,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο… «μηδέν εις το πηλίκον».

Η συγκεκριμένη υπόθεση για την οποία το Euro2day.gr έχει αναφερθεί και στο παρελθόν αφορά την πώληση του ακινήτου της εταιρείας στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης στον ξενοδοχειακό όμιλο Ανδρεάδη, για την οποία ούτε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης υπήρξε ούτε έκθεση αποτίμησης από εξειδικευμένο οίκο, παρά μόνο απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η ουσία είναι ότι από τα 10,25 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν, τα μισά δόθηκαν (και μάλιστα έντοκα) στον αδελφό του βασικού μετόχου ως αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους της εταιρείας προς αυτόν. Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του 2021, η Κεραμεία Αλλατίνη βρέθηκε με θετικά ίδια κεφάλαια 523 χιλ. ευρώ, ακίνητα λογιστικής αξίας 464 χιλ. ευρώ, δάνεια 1,87 εκατ. και ταμείο 1,18 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν έχουν ουσιαστικές ελπίδες να ανακτήσουν τμήμα έστω των χρημάτων που είχαν καταβάλει, από μια εταιρεία που δεν ασκεί σήμερα οποιαδήποτε δραστηριότητα και έχει πενιχρά περιουσιακά στοιχεία.

Η διοίκηση της Κεραμεία Αλλατίνη μπορεί μεν να μην εξέφρασε την πρόθεσή της για λύση και εκκαθάριση της εταιρείας σε αυτή τη φάση, ωστόσο κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως -αργότερα ή γρηγορότερα- αυτή θα είναι η τελική κατάληξη.

Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, μιλάμε για μια ακόμη περίπτωση όπου οι αποκαλούμενοι μικροεπενδυτές θα έχουν χάσει πλήρως τα χρήματά τους.

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Μετά από πολλές δεκαετίες παρουσίας στον όμιλο Κυριακόπουλου (αρχικά στην τότε Αργυροματαλλευμάτων & Βαρυτίνης -μετέπειτα S&B Βιομηχανικά Ορυκτά- και στη συνέχεια στη Μοτοδυναμική), ο Σωτήρης Χατζίκος αποχωρεί από τη θέση του CEO στην εισηγμένη εταιρεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, καθώς ο κ. Χατζίκος παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα διατηρήσει το ποσοστό των μετοχών του στην εισηγμένη, το οποίο κυμαίνεται κοντά στο επίπεδο του 5%.

Θυμίζουμε ότι η Μοτοδυναμική εισήλθε στο ΧΑ όχι μέσα από δημόσια εγγραφή, αλλά μέσα από την απόσχισή της από την τότε εισηγμένη S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000.

Κατά την περίοδο που ο Σωτήρης Χατζίκος ηγήθηκε της εταιρείας, αυτή όχι μόνο ξεπέρασε τις προκλήσεις της βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά επιπλέον πολλαπλασίασε τα μεγέθη της μέσα από την προσθήκη της Porsche και της απόκτησης του 85% της Lion Rental (Sixt).

Η θέση του CEO περνά στον βασικό μέτοχο της εισηγμένης Πάρη Κυριακόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v