Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2022

Η ανεξήγητη εκτίναξη στα εταιρικά έσοδα - Πόσο δίκαιο είναι το discount της Premia - Ανεβαίνει κατηγορία η Unibios

Η ανεξήγητη εκτίναξη στα εταιρικά έσοδα - Πόσο δίκαιο είναι το discount της Premia - Ανεβαίνει κατηγορία η Unibios

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Νέο «καμπανάκι» για απαιτούμενες πρόσθετες αυξήσεις τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου έλαβαν οι ασφαλιστικές εταιρείες από τα στοιχεία του 2021, όπως αυτά απεικονίστηκαν σε πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2021, η συχνότητα των ατυχημάτων ανέβηκε από το 7,92% στο 8,88%, το μέσο κόστος ζημιάς διατηρήθηκε περίπου σταθερό (1.142 από 1,165 ευρώ) και ο δείκτης ζημιών στην κάλυψη αστικής ευθύνης που συμπεριλαμβάνει αναλογιστικά-στατιστικά αποθέματα (loss ratio) σκαρφάλωσε από το 56,63% στο 63,74%.

Να τονιστεί ότι πέρα από το loss ratio (63,71% για το 2021), οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να επωμιστούν τόσο τις λειτουργικές τους δαπάνες όσο και τις προμήθειες που δίνουν στα δίκτυα των διαμεσολαβούντων. 

Όπως όλα δείχνουν, τα νούμερα για τη φετινή χρονιά θα είναι σαφώς χειρότερα. Όχι τόσο γιατί αναμένεται κάποια αύξηση στη συχνότητα των ατυχημάτων (δεν υπήρξαν τα περιοριστικά μέτρα της διετίας 2020-2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας), όσο κυρίως λόγω της μεγάλης αναμενόμενης ανόδου στο μέσο κόστος αποζημίωσης, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού (π.χ. τιμές ανταλλακτικών).

ΥΓ: Πρώτοι σε συχνότητα ατυχημάτων νομοί της χώρας ήταν η Αττική, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και η Αχαΐα (λόγω αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης), ενώ ακολούθησαν νομοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ζητήματα δύσκολου οδικού δικτύου (Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων, Ρεθύμνου και Εύβοιας).

 

PREMIA PROPERTIES: Πρόσφατα (15/11) η στήλη είχε αναφερθεί στο μεγάλο discount με οποίο διαπραγματευόταν στο ταμπλό του ΧΑ η μετοχή της BriQ Properties.

Ας έρθουμε τώρα σε μια άλλη ΑΕΕΑΠ, την Premia, η οποία με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 95 εκατ. ευρώ, έκλεισε το εννεάμηνο με ίδια κεφάλαια στα 134,6 εκατ. ευρώ (discount κοντά στο 29%-30%).

Αναμφίβολα, η αύξηση των επιτοκίων πλήττει διπλά τον κλάδο των ακινήτων (τόσο στις αποτιμήσεις των εύλογων αξιών όσο και στο κόστος χρηματοδότησης), ωστόσο οι αντοχές της Premia (όπως και άλλων εισηγμένων του κλάδου) όπως προκύπτουν από τα θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας είναι ισχυρές. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  • Μέση μικτή απόδοση των ακινήτων από τα ενοίκια στο 7,2%.
  • Πολυετής (6,7 χρόνια) μέση σταθμισμένη διάρκεια συμβάσεων με ρήτρες αναπροσαρμογής λόγω πληθωρισμού.
  • Ο καθαρός δανεισμός αντιστοιχεί στο 42% της αξίας του ενεργητικού, με το 57% του δανεισμού να έχει κλειδωμένο επιτόκιο 2,8% λόγω της φετινής έκδοσης εταιρικού ομολόγου στο ΧΑ.

ΥΓ: Από το 2023 αναμένεται η διανομή μερίσματος.

 

UNIBIOS: Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν χθες οι επενδυτές τα πακέτα συναλλαγών που έγιναν στη Unibios, τα οποία μπορεί να μην πήγαν σε «θεσμικά» χέρια, ωστόσο αποτελούν μια ένδειξη ότι η μετοχή επιχειρεί να ανέβει κατηγορία.

Ήδη η εισηγμένη έχει επιστρέψει κατά τα τελευταία χρόνια σε -περιορισμένη έστω- κερδοφορία, φέτος προχώρησε μετά από κάμποσες δεκαετίες σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της και στο εννεάμηνο εμφάνισε αύξηση του EBITDA από τα 535 στα 754 χιλ. ευρώ.

Το κυριότερο όμως στοιχείο (βλέπε δελτίο τύπου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου) είναι το μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που διαθέτει έως και τον προσεχή Μάρτιο.

Έτσι, ενώ παραδοσιακά -λόγω εποχικότητας- το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους οι δουλειές της Unibios κινούνται στο ρελαντί, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 δουλεύοντας στο φουλ.

 

ΕΣΟΔΑ: Εντύπωση προκαλεί η προσεκτική εξέταση των πρόσφατων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα).

Πρώτα απ’ όλα γιατί προκύπτει στο εννεάμηνο μια πολύ βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με πέρυσι (+40,4%), κόντρα στις συνθήκες της διεθνούς οικονομικής αναταραχής (πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία, κλίμα αβεβαιότητας). Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως στη μεγάλη αύξηση συνέβαλε η φετινή έλλειψη περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξαιρετική τουριστική περίοδος, σε αντίθεση με την καχεκτική πορεία του 2021 και πολύ περισσότερο του 2020.

Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει μια αύξηση του κύκλου εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομία ύψους 39,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μιας χρονιάς δηλαδή που δεν είχαμε πανδημία και ο τουρισμός είχε χτυπήσει ιστορικό ρεκόρ!

Είναι προφανές πως ούτε ο αθροιστικός πληθωρισμός της τριετίας 2020-2022 (γύρω στο 13%-15%), ούτε η αύξηση του ΑΕΠ (γύρω στο 6%-7%) είναι σε θέση -έστω και αθροιστικά- να ερμηνεύσουν μια τόσο μεγάλη διαφορά.

Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι περισσότερες πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς και οι έλεγχοι που διεξάγονται, έχουν περιορίσει το ύψος των συναλλαγών που γίνονται χωρίς παραστατικό, γεγονός που έχει επιδράσει και στα φορολογικά έσοδα της συγκεκριμένης περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v