Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2022

Υποκλοπές: Για όλα φταίει ο Κοντολέων! - Ενας διαγωνισμός σε… μηχανική υποστήριξη - Ο Γιάννης Ρέτσος και η διαδοχή

Υποκλοπές: Για όλα φταίει ο Κοντολέων! - Ενας διαγωνισμός σε… μηχανική υποστήριξη - Ο Γιάννης Ρέτσος και η διαδοχή

BLUEGROUND: Πιο κοντά από ποτέ για να μπει στο κλαμπ των «μονόκερων» είναι η ελληνική startup που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate και της τεχνολογίας (PropTech). Και αυτό γιατί «γέμισε» τα ταμεία της με 140 εκατ. ευρώ, χάρη σε γύρο χρηματοδότησης ο οποίος είχε κλείσει ήδη από το 2021.

Τα κεφάλαια ήρθαν από την DisruptAD, την επιχειρηματική πλατφόρμα του κρατικού επενδυτικού fund του Αμπου Ντάμπι ADQ, λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγορά της βραζιλιάνικης ομοειδούς εταιρείας Tabas.

Θυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία του 2021, η Blueground είχε επίσης λάβει 40 εκατ. δολ. ως δανειακή χρηματοδότηση από τη Silicon Valley Bank.

Τα συνολικά 180 εκατ. ευρώ συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έλαβε ποτέ ελληνική startup.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Ουδείς έγινε σοφότερος από τη χθεσινή κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ οι δύο από τους υπόλοιπους τρεις που κλήθηκαν, δεν παρουσιάστηκαν και θα απαντήσουν μέσω... γραπτού υπομνήματος, από τη χώρα στην οποία «προσωρινά διαμένουν» (ο Λαβράνος από την Αγγλία και ο Μπίτζιος από την Ιταλία). Ο τρίτος (ο Ισραηλινός Ταλ Γκίλιαν) αποδεικνύεται, λέει, δυσεύρετος κι από τις αρχές της χώρας του.

Το πιο σημαντικό σημείο της συνεδρίασης μάλλον ήταν αυτό κατά το οποίο ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι «αυτά ήταν του Κοντολέοντα» κι ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις παρακολουθήσεις. Ομοίως δεν γνώριζε, είπε ο κ. Δημητριάδης, τίποτα και για το Predator, ούτε και για τα πρόσωπα που στελέχωναν το φερόμενο ως παράκεντρο των παρακολουθήσεων, το γνωστό ως ΚΕΤΥΑΚ.

Κατά συνέπεια, εάν πιστέψουμε τον κ. Δημητριάδη, για όλα όσα φέρονται να έχουν συμβεί με τις νόμιμες επισυνδέσεις και τα κόλπα με το Predator φταίει προφανώς o Παναγιώτης Κοντολέων. Τον οποίο βεβαίως τοποθέτησε στη θέση του αλλάζοντας μάλιστα και το σχετικό νόμο (διότι με το παλαιότερο καθεστώς δεν είχε τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα), ο ίδιος ο… πρωθυπουργός, κατόπιν της προσωπικής γνωριμίας τους, μέσω του κ. Δημητριάδη!

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση υποστηρίζει σε σκληρούς τόνους ότι και πάλι επικράτησε η «ομερτά» (ΣΥΡΙΖΑ) και ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει στο απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες, «με τρόπο εξευτελιστικό για την Επιτροπή και την ίδια τη Βουλή» (ΠΑΣΟΚ).

Εμάς πάντως η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα μάς θυμίζει πλέον τον Τραμπάκουλα στο γνωστό σκετς με το Τέρας, μια παλιά μεγάλη επιτυχία του Χάρρυ Κλυνν. Κάποιοι έκαναν κάτι παρακολουθήσεις, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιοι ήταν, ούτε και ενδιαφέρθηκε κάποιος να μάθει, παρότι αναμφίβολα είναι ΚΑΙ θέμα «εθνικής ασφάλειας».

Κι αυτούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, με σωρεία δημοσιευμάτων που δεν έχουν εξ όσων γνωρίζουμε διαψευστεί, θα τους στείλουμε, λέει, γραπτές ερωτήσεις, να μας απαντήσουν!

Μην τους ενοχλήσουμε κιόλας!

 

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά. Αυτό το συμπέρασμα αντλεί η στήλη, με δεδομένο ότι αρμόδιοι παράγοντες του ομίλου της HelleniQ Energy που ρωτήθηκαν σχετικά επεσήμαναν ότι θεωρούν «θετική εξέλιξη» την εμπλοκή περισσότερων διεθνών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας. Το σκεπτικό είναι ότι μια τέτοια προοπτική θα βοηθούσε στην προσπάθεια μελλοντικής αξιοποίησής τους.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αν και διακινούνται πληροφορίες περί έλευσης της αμερικανικής Chevron.

Για να δούμε τι θα δούμε…

 

ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΕΡΙΟΥ: Σε… μηχανική υποστήριξη αποφάσισε να διατηρήσει τον διαγωνισμό παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ζήτησε και έγινε αποδεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ να παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, στις 2 μ.μ., η προθεσμία για την υποβολή προσφορών, καθώς η χθεσινή έληξε άκαρπη. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, κανένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα δεν υπέβαλε δεσμευτική οικονομική προσφορά. Αντί, όμως, να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, αποφασίστηκε η παράτασή του, προφανώς, για να αποφευχθεί μια δημόσια ηχηρή παραδοχή της αποτυχίας, με τους όρους που έχουν τεθεί και με τη βούλα ΥΠΕΝ.

Το προδιαγεγραμμένο «ναυάγιο» του διαγωνισμού, ωστόσο, είχε φανεί και από κάτι ακόμη. Στις 23 Νοεμβρίου το υπουργείο ενέκρινε παράταση για ένα χρόνο της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος από την Energean Oil & Gas. Άρα, δεν περίμενε ότι θα είχε αποτελέσματα η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν είναι η μοναδική παράταση. Από το 2014 δίνεται συνεχώς τράτο για την άδεια εκμετάλλευσης της εταιρείας, με τις παρατάσεις να έχουν τις υπογραφές πέντε υπουργών ως σήμερα.

Το παν είναι να μη βιαζόμαστε. Άλλωστε, έχουμε ενεργειακή κρίση;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Η κούρσα της διαδοχής στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχει ξεκινήσει και μπορεί να απομένουν ακόμη αρκετοί μήνες μέχρι την αλλαγή σκυτάλης, ωστόσο, το όνομα που συζητείται στα πηγαδάκια για τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου είναι εκείνο του Γιάννη Παράσχη, νυν CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οσο για τον Γιάννη Ρέτσο, όπως είπε από το βήμα της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), έπειτα από δύο θητείες στη θέση του επικεφαλής του Συνδέσμου κι έχοντας εκπροσωπήσει επιπλέον την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), αποχωρεί από τα κοινά του τουρισμού.

Τα υπηρέτησε άλλωστε για 23 χρόνια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v