Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2022

Ο Γ. Βάλβης, το «χρυσό» νερό Ρουμανίας και το… μπίνγκο - Ασφαλιστικές: Ηρθε η ώρα των μεταγραφών - Tips για ElvalHalcor

Ο Γ. Βάλβης, το «χρυσό» νερό Ρουμανίας και το… μπίνγκο - Ασφαλιστικές: Ηρθε η ώρα των μεταγραφών - Tips για ElvalHalcor

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Έντονη κινητικότητα επικρατεί στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, λόγω των πολλών αλλαγών που συμβαίνουν τελευταία σε επίπεδο διευθύνοντων (και διευθυνουσών) συμβούλων.

Η αποχώρηση της Μ. Πολιτοπούλου από την ΝΝ Hellas, συνοδεύεται από τις φήμες περί πρόσληψης στην ίδια θέση της Φ. Μιχάλη που μόλις διέκοψε τη συνεργασία της με την Allianz -και όλα αυτά την ώρα που οι Αμερικανοί της CVC εγκαθιστούν νέο επιτελείο στην Εθνική Ασφαλιστική με επικεφαλής τον Robert Gauci.

Παράλληλα, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος αναλαμβάνει διοικητικά το τιμόνι και της Allianz, πέραν αυτού της Ευρωπαϊκής Πίστης που κρατάει στα χέρια του εδώ και κάμποσες δεκαετίες.

Η κινητικότητα αυτή έχει μεταφερθεί και σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών, καθώς κάθε φορά που αναλαμβάνει νέος διευθύνων σύμβουλος σε ένα «μαγαζί», όλο και επανεξετάζει τους στενούς συνεργάτες του προκατόχου του…

 

ELVALHALCOR: Αρκετά αξιοσημείωτα πράγματα προέκυψαν από το conference call της εισηγμένης προς τους αναλυτές και μεταξύ αυτών σημειώνουμε:

Μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα του εννεαμήνου (τα λειτουργικά κέρδη υπερέβησαν κατά πολύ τα αντίστοιχα ολόκληρου του 2021), το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται πιο αδύναμο λόγω των συνθηκών στη διεθνή οικονομία.

Τα φετινά καθαρά κέρδη είναι σαφώς αυξημένα, παρά το γεγονός ότι στο περυσινό πρώτο εννεάμηνο υπήρχε ένα θετικό έκτακτο κονδύλι ύψους 22,2 εκατ. από τη διανομή μετοχών της Cenergy. Παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής της ενέργειας στο συνολικό κόστος του ομίλου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στο 18% από 11% που ήταν πέρυσι.

H παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας της Elval στα Οινόφυτα θα αυξηθεί από τις 375 στις 520 χιλ. τόνους, όταν ολοκληρωθούν κάποιες λίγες επενδύσεις που απομένουν. Σήμερα, η μονάδα δουλεύει σε κατάσταση που πλησιάζει το full capacity.

Λόγω επενδύσεων, προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τιμών των μετάλλων, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από τα 730 εκατ. στις 30/9/2021 στα 787 εκατ. στις 31/12/2021 και στο 1,088 δισ. ευρώ στις 30/9/2022. Πάντως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς διατηρήσιμο EBITDA» υποχώρησε (βελτιώθηκε) από το 4,5 στο 4,0. Το 41% των δανείων έχει «κλειδωμένο» επιτόκιο, είτε λόγω της έκδοσης εταιρικού ομολόγου είτε λόγω απόκτησης Interest Rate Swaps.

Αναμένεται σειρά κινήσεων από την πλευρά της εισηγμένης, προκειμένου μέσα στο 2023 να υποχωρήσει ο δανεισμός (π.χ. μείωση επενδύσεων) και γενικότερα να επιβαρυνθεί όσο το δυνατόν λιγότερο ο όμιλος από την αύξηση των επιτοκίων.

 

Γ. ΒΑΛΒΗΣ: Ο εκ Ρουμανίας, τρίτης γενιάς Έλληνας επιχειρηματίας, που έγινε ευρέως γνωστός στα πάτρια εδάφη με το νερό La Dorna -το πούλησε στην Coca Cola- παίζει σήμερα «μπάλα» με το νερό Aqua Carpatica -το 20% αυτού το απέκτησε πρόσφατα η Pepsico.

Αυτό θα πείτε είναι γνωστό και ένα δίκιο θα το έχετε. Αυτό που δεν γνωρίζετε, είναι ότι το νερό του, που δεν το λες και φθηνό, πουλάει σαν «ζεστό ψωμί» στην Ελλάδα. Και δεν το λέμε εμείς, το λένε τα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές νερού από τη Ρουμανία, όπου και η έδρα του Aqua Carpatica, αυξήθηκαν κατά 32,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Δηλαδή από 14,825 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν το φετινό εννεάμηνο τα 19,684 εκατ. ευρώ.

Καθόλου άσχημα σε μια αγορά όπου οι καταναλωτές της βρίσκονται υπό οικονομική πίεση.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Το γεγονός ότι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα «ελληνικά» προϊόντα είναι οι μπανάνες είναι, αν μη τι άλλο, παράδοξο. Κι όμως, οι εξαγωγές μπανάνας προς τη Ρουμανία αυξήθηκαν στο 9μηνο κατά 36,1% στα 19,180 εκατ. ευρώ!

Η στήλη θέλει να σταθεί σε τρία ακόμη ενδιαφέροντα, κατά την κρίση της, δεδομένα του report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι που αφορούν τις εισαγωγές. Το πρώτο είναι ότι τα τσιγάρα και τα πούρα, παρά τη μείωση, παραμένουν το Νο 2 πιο σημαντικό εισαγόμενο προϊόν από τη Ρουμανία, με αξία 29,262 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο είναι η αύξηση κατά 41,4% των εισαγωγών τυριού και γάλακτος για τυρί και το τρίτο η άνοδος 24% των εισαγωγών προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Τώρα αν κάποιος «ματσάρει» τις εισαγωγές με τους εγχώριους παίκτες που έχουν και παραγωγική παρουσία στη Ρουμανία μάλλον θα κάνει... μπίνγκο.

Αυτοί πάντως κάνουν.

 

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Επειδή ως καταναλωτές είμαστε σε… τρελή πίεση, η στήλη θέλει να προτείνει στον υπουργό να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα μας επιτρέπει να υπολογίζουμε τον προσωπικό μας πληθωρισμό.

Σίγουρα αυτό το υπολογιστικό εργαλείο -κάτι αντίστοιχο έχει δημιουργήσει το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου και η ΕΕ- δεν θα κάνει πιο φθηνά τα προϊόντα που ψωνίζουμε ή το ρεύμα που καταναλώνουμε. Αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε πώς αλλάζουν οι τιμές στον προϋπολογισμό μας και ποια είδη συμβάλλουν περισσότερο στο αυξανόμενο κόστος ζωής μας με νούμερα και ποσοστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v