Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2022

Σταϊκούρας-τραπεζίτες: Εκατέρωθεν... αιτήματα για τα δάνεια *Tips για την ΑΜΚ της Lavipharm *Κρίσιμοι αριθμοί για ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Σταϊκούρας-τραπεζίτες: Εκατέρωθεν... αιτήματα για τα δάνεια *Tips για την ΑΜΚ της Lavipharm *Κρίσιμοι αριθμοί για ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ: Για περίπου δύο ώρες ο Χρήστος Σταϊκούρας και οι τραπεζίτες συζήτησαν χθες το απόγευμα εξελίξεις και προβληματισμούς στη σκιά του υψηλού πληθωρισμού και των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων.

Η κυβέρνηση, καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές, θέλει να προλάβει στο μέτρο του δυνατού μια νέα εστία κοινωνικών αντιδράσεων. Έχει περάσει τον κάβο του ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς, επιχειρεί να διαχειριστεί με επιδόματα, καλάθια (νοικοκυριού) και νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται την έκρηξη της ακρίβειας. Νέο μέτωπο, οι αυξημένες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χρήστος Σταϊκούρας, στη χθεσινή συνάντηση -δεν ήταν η πρώτη και ούτε η τελευταία- έβαλε όλα τα θέματα στο τραπέζι, όπως έχει κάνει δημοσίως τις τελευταίες ημέρες: ρυθμίσεις και εξωδικαστικό, επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, πιστωτική επέκταση και προμήθειες. Το κύριο, βέβαια, η ανάγκη μιας ομπρέλας προστασίας για τα νοικοκυριά, προκειμένου να μη χάσουν τις ρυθμίσεις ή να μην κοκκινίσουν τα δάνειά τους.

Το ισπανικό μοντέλο, με «πάγωμα» δόσης, περίοδο χάριτος, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου έως και κατά επτά χρόνια μπήκε στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ανέλαβαν να το επεξεργαστούν και να το προσαρμόσουν -και εισοδηματικά- εφόσον γίνεται στα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχει άρνηση των τραπεζών, μεταφέρουν πηγές, αλλά προβληματισμός, αν χρειαστεί να εγγράψουν νέες προβλέψεις.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες φέρονται να πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να βάλει το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσει σε επιδότηση δόσης ή επιδότηση επιτοκίου στους ευάλωτους δανειολήπτες (ατύπως συζητείται ένα εισοδηματικό οικογενειακό όριο κοντά στις 20.000 ευρώ). Επί του παρόντος, αρμόδιες πηγές λένε πως δημοσιονομικό περιθώριο δεν υπάρχει. Αυτά όμως αλλάζουν.

ΥΠΟΙΚ και τραπεζίτες αναμένεται να ξανασυναντηθούν σε μια βδομάδα-δέκα μέρες. Μέχρι τότε, δεν θα προκαλούσε εντύπωση αν οι τράπεζες είχαν αρχίσει να ανακοινώνουν κάποιες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

Υ.Γ. Κορυφαίο στέλεχος έλεγε μετά τη συνάντηση πως «το επόμενο διάστημα δεν θα είναι βόλτα στην παραλία».

 

ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ: Είτε αυξήθηκαν τα δώρα που προσφέρει είτε όχι, η στήλη δεν έχει ακούσει κανένα να πληρώνει με πλαστικό χρήμα προκειμένου να μπει στις μηνιαίες κληρώσεις.

Τώρα που έρχονται Χριστούγεννα, ίσως κάποιοι να το σκεφτούν. Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει τη μεγάλη φορολοταρία με έπαθλο 100.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 12 σούπερ τυχερούς φορολογούμενους.

Εδώ που τα λέμε και οι 50.000 ευρώ των μηνιαίων κληρώσεων πολλά λεφτά είναι, αλλά το μέτρο μάλλον δεν έχει διαφημιστεί επαρκώς.

Υ.Γ.: Θυμίζουμε ότι κάθε μήνα μέχρι τώρα κληρώνονται τυχεροί λαχνοί ως εξής: 1 που κερδίζει 50.000 ευρώ, 5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ, 50 που κερδίζουν 5.000 ευρώ και 500 που κερδίζουν 1.000 ευρώ.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΑ: Ένα βήμα πριν την πληρωμή 85 εκατ. ευρώ σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Αρχιρόδον για το έργο της υποθαλάσσιας στη Θεσσαλονίκη είναι η κυβέρνηση.

Στις 14 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε το άρθρο 87 του Ν. 4982, σύμφωνα με το οποίο, ποσά αποζημιώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης του έργου υποθαλάσσιας, που είναι εκτελεστά κατόπιν δικαστικών ή διαιτητικών αποφάσεων, «δύναται να βαρύνουν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ IΙ: Εντυπωσιακή η βελτίωση σε επίπεδο αποτελεσμάτων EBITDA για την Άκτωρ -του κατασκευαστικού φορέα του ομίλου Ελλάκτωρ- στο εννεάμηνο του 2022, καθώς αυτά διαμορφώνονται οριακά αρνητικά και 100 χιλ. ευρώ περίπου έναντι ζημιών ύψους 43,9 εκατ. ευρώ (συγκρίσιμα στοιχεία εξαιρώντας την επίπτωση του Κατάρ). Στο γ' τρίμηνο οι ζημιές EBITDA περιορίστηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. ευρώ ζημιών το ίδιο διάστημα του 2022.

Το περιθώριο EBITDA βρέθηκε στο… zero από -14% πέρυσι, οπότε η Άκτωρ προφανώς προσβλέπει στα νέα (πιο βιώσιμα) έργα που συμβασιοποιεί, ώστε να βελτιώσει την κερδοφορία. Η άσκηση επιχειρείται σε περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων, αν λάβει κανείς υπόψη το αυξημένο λειτουργικό κόστος, αλλά και τον επιτοκιακό πονοκέφαλο.

Στο εννεάμηνο, ο βραχίονας των κατασκευών πρόσθεσε 723 εκατ. ευρώ νέων έργων (plus 48 εκατ. ευρώ μετά τον Σεπτέμβριο), έχοντας πλέον διαμορφώσει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 2,7 δισ. ευρώ (+9% από το τέλος του 2021).

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙΙ: Αναμενόμενο -μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας- ο τομέας Real Estate, κοινώς REDS που ισούται προς το παρόν σε επίπεδο παραγωγής εσόδων με το Smart Park, να πάρει τα πάνω του. Αύξηση τζίρου κατά 39% και κερδών EBITDA κατά 38%. Στο γ' τρίμηνο, το έσοδα ισούνται ωστόσο με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (1, 6 εκατ. ευρώ).

Μένει να φανεί η επίδοση στο δ’ τρίμηνο. Κρίνεται στο νήμα αν θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

 

LAVIPHARM: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ της Lavipharm, ωστόσο οι προειδοποιήσεις που αναφέρονται είναι κάμποσες.

Για παράδειγμα, αν η έκδοση καλυφθεί μόνο από τους βασικούς μετόχους, τότε θα προκύψει έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, οπότε η εταιρεία θα κληθεί να εκδώσει νέο ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ και αν δεν τα καταφέρει, να προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων ή άλλων περιουσιακών της στοιχείων. Επίσης, τυχόν κάλυψη της έκδοσης μόνο από τους βασικούς μετόχους θα συρρικνώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το free float της μετοχής στο ΧΑ.

Μια άλλη σημαντική επισήμανση γίνεται σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες επιδόσεις της Lavipharm που μιλούν για κύκλο εργασιών προ rebate και claw back στα 112,5 εκατ. το 2026. Η ΕΚ επισημαίνει πως οι προβλέψεις αυτές ίσως αποδειχτούν ανακριβείς, ιδίως όσον αφορά τους στόχους πωλήσεων που θα προέλθουν από το αγοραζόμενο patch της κλονιδίνης και από τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.

Στο ενημερωτικό δελτίο επίσης γίνεται αναφορά για το πώς το φάρμακο της κλονιδίνης αποτιμήθηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. θα αποτελέσουν τη συμμετοχή των βασικών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ και έναντι των υπολοίπων 8,5 εκατ. η οικογένεια Λαβίδα θα εισπράττει το 10% των καθαρών πωλήσεων στην Ιταλία.

Στην πράξη, λοιπόν, η αποτίμηση έγινε μόνο από τον ορκωτό λογιστή και μάλιστα με στοιχεία που του δόθηκαν από την εταιρεία και που ο ίδιος δεν μπορεί να αξιολογήσει. Αξιοσημείωτο είναι πως για προκύψει η εύλογη αξία χρησιμοποιήθηκαν προβλέψεις από το 2022 έως και το έτος 2044!

Τέλος, το συγκεκριμένο φάρμακο σχεδιάζεται να έρθει στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το 2025 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v