Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2022

Σύνοδος ΕΛΚ: Οι μεγάλες προσδοκίες, οι ηχηρές απουσίες και το... φάουλ -H «συντηρητική» Mevaco και το μήνυμα ΠΛΑΘ

Σύνοδος ΕΛΚ: Οι μεγάλες προσδοκίες, οι ηχηρές απουσίες και το... φάουλ -H «συντηρητική» Mevaco και το μήνυμα ΠΛΑΘ

MEVACO. Ιδιαίτερα συντηρητικές αποδείχτηκαν οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Mevaco για το 2022, καθώς στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης του περασμένου Ιουνίου είχε γίνει λόγος για φετινό κύκλο εργασιών της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.

Έλα όμως που τα έσοδα του εννεαμήνου έπιασαν ήδη τα 32,3 εκατ. ευρώ (έναντι 17 εκατ. πέρυσι) και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας παραμένει υψηλό (βλέπε κινητικότητα στο μέτωπο της κατασκευής νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, με την εισηγμένη να αναλαμβάνει σειρά έργων για την κατασκευή των σχετικών μεταλλικών βάσεων).

Εκτός όμως από το μέτωπο των φωτοβολταϊκών πάρκων, η εισηγμένη εταιρεία αναμένει οφέλη κατά τα επόμενα χρόνια τόσο από τις άλλες κατηγορίες εργασιών στις οποίες δραστηριοποιείται, όσο και από νέες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Επιπρόσθετα υπάρχει και μνημόνιο συνεργασίας με τον γαλλικό Όμιλο Naval που έχει αναλάβει την κατασκευή των φρεγατών Belhara.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στο 2023 κάποιο νέο επενδυτικό σχέδιο της Mevaco, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

ΥΓ: Η εισηγμένη διαπραγματεύεται στο ΧΑ πολύ κοντά στην λογιστική της αξία (25,76 εκατ. στις 30/9/2022) και πολύ πιθανόν με μονοψήφιο P/E, αν συνεκτιμηθεί το EBITDA των 3,46 εκατ. του εννεαμήνου και η άριστη κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας.

 

ΠΛΑ-ΘΡΑ: Χαμηλότερη κερδοφορία, σε τριμηνιαία βάση, αναμένει για το τρέχον τρίμηνο της χρήσης 2022 ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, λόγω της εποχικότητας των κλάδων δραστηριοποίησης (σ.σ. το δ' τρίμηνο αποτελεί παραδοσιακά το πλέον αδύναμο) και των δυσχερών συνθηκών (πληθωρισμός, κάμψη ζήτησης λόγω και ξεστοκαρίσματος, εξαιρετικά υψηλό κόστος ενέργειας).

Ως εκ τούτου, διατυπώνεται εκτίμηση σχετικά μικρής απόκλισης από το στόχο του προϋπολογισμού αναφορικά με το επίπεδο των προ φόρων κερδών από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο (25 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση αναφέρει ότι διαμορφώνονται πολύ θετικές προοπτικές για το 2023, παρά τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς και την γενικότερη αβεβαιότητα, λόγω της σημαντικής επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας κατά τη φετινή χρονιά και της απόδοσης των υψηλών επενδύσεων.

 

ΕΛΚ Ι: Μεγάλες προσδοκίες είχε η ελληνική κυβέρνηση από την συνάντηση των ηγετών και κομματικών στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε Παρασκευή και Σάββατο στο ξενοδοχείο Four Seasons στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών, μακριά δηλαδή από τα αδιάκριτα βλέμματα των δημοσιογράφων.

Το Euro2day.gr όμως ήταν εκεί και τις δύο μέρες. Ποιοι τελικά ήρθαν; Οι αρχηγοί κρατών της Κύπρου, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Αυστρίας και Κροατίας. Οι υπόλοιποι έστειλαν αντιπροσώπους. Έτσι οι μεγάλες προσδοκίες για το «brainstorming» (έτσι το αποκάλεσαν στην πρόσκληση) της Βουλιαγμένης ξεφούσκωσαν καθώς η «κλειστή» συνεδρίαση δεν έφερε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε τόσο ο «αποδυναμωμένος» Μ. Βέμπερ, όσο και ο Κ. Μητσοτάκης.

Στόχος ήταν να υπάρξει μια δυνατή «ένωση» της κεντροδεξιάς για «κυριαρχία στην Ευρώπη» (dominance in Europe). Έρχονται εκλογές βλέπετε, εκτός από Ελλάδα, σε Κύπρο Πολωνία, Φινλανδία και Ισπανία.

Να σημειώσουμε ότι το όλο event «κλείδωσε» την τελευταία στιγμή (μόλις μια εβδομάδα πριν) καθώς έπρεπε να επιβεβαιωθούν οι προσκεκλημένοι.

Ο κ. Μητσοτάκης μάθαμε ότι ζήτησε μεγάλη στήριξη γιατί απειλείται από την αριστερά.

Από την πλευρά τους, οι καλεσμένοι είχαν ένα καλό λόγο να πουν για την ωραία θέα και τον καλό καιρό. Είχε ήλιο βλέπετε. Όχι «πράσινο ήλιο», τον κανονικό, σημείωσε χαριτολογώντας ένας εκ των εκλεκτών προσκεκλημένων, σε απάντηση του Euro2day.gr για το ποια αριστερά φοβάται ο κ. Μητσοτάκης.

 

ΕΛΚ ΙΙ: Μας προκάλεσε μεγάλη απορία η απουσία των δυο εκτελεστικών Αντιπροέδρων της Κομισιόν κκ Μαργαρίτη Σχοινά και Βαλντις Ντομπροβσκις. Και οι δύο «ανήκουν» στο ΕΛΚ.

Ρωτήσαμε και μας απάντησαν ότι η κλειστή συνεδρίαση αφορούσε μόνο ηγέτες άρα η κ. φον Ντερ Λέιεν αρκούσε.

Εμείς θα πούμε ότι πρόκειται μεγάλο φάουλ. Η κ. Ούρσουλα έχει ήδη «καεί» από απανωτές γκάφες και σφάλματα στην πολιτική της για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και για τα εμβόλια covid. Συνεπώς μεγάλο βάρος αποφάσεων έχει πέσει στους εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Ο μεν είναι Έλληνας και ο δε θα αποφασίσει για τα δημοσιονομικά της χώρας μας.

Δεν ήξερε το Μαξίμου, δε ρώταγε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v