Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2022

Ενέργεια: Τιμές… μπετόν για όλο το 2023-Πρωτοφανής εικόνα στους μισθούς-Τίτλοι τέλους(;) για τη «zero Covid»

Ενέργεια: Τιμές… μπετόν για όλο το 2023-Πρωτοφανής εικόνα στους μισθούς-Τίτλοι τέλους(;) για τη «zero Covid»

AS COMPANY: Έντονη βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε στο εννεάμηνο η εισηγμένη (+48,3% στις πωλήσεις, +53,8% στο EBITDA, +63,9% στο EBIT) η οποία δεν οφείλεται μόνο στις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου (πέρυσι είχαμε για τέσσερις μήνες κλειστά τα φυσικά καταστήματα λόγω covid-19) αλλά συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο (+29,6% στις πωλήσεις, +11,4% στο EBITDA).

Να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα άνοδος των επιδόσεων έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πλήττεται από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η υποχώρηση στα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου (από τα 2,67 στα 2,186 εκατ. ευρώ) οφείλεται στις υποαξίες του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, το μεγαλύτερο ωστόσο μέρος των οποίων είναι «λογιστικού χαρακτήρα», καθώς αφορούν ομολογιακές τοποθετήσεις που εισπραχθούν στη λήξη στην ονομαστική τους αξία.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα για το 2023 έστειλαν χθες οι τιμές των futures στο Ολλανδικό χρηματιστήριο, που ως γνωστόν, είναι το βαρόμετρο για το σύνολο της Ευρώπης.

Δεν είναι μόνο ότι καταγράφηκε αύξηση άνω του 7% στις τιμές για τα συμβόλαια Ιανουαρίου, έχουμε δει και χειρότερα τους τελευταίους μήνες. Περισσότερο προβληματισμό προκαλεί το ότι για το σύνολο των 12 μηνών της επόμενης χρονιάς οι τιμές είναι… «μπετόν» μεταξύ 144 και 146 ευρώ η μεγαβατώρα!

Ετσι, 146 ευρώ είναι η τιμή στο συμβόλαιο Ιανουαρίου, 146,2 ευρώ σε αυτό του Αυγούστου και 145 ευρώ σε αυτό για παραδόσεις Δεκέμβριο του 2023.

Κρίση τεσσάρων εποχών δηλαδή…

 

ΚΙΝΑ: Πληθαίνουν τα σημάδια ότι… κάτι αλλάζει στην στρατηγική «zero Covid» της Κίνας, καθώς από τη μια οι διαδηλώσεις και από την άλλη το πλήγμα στην οικονομία από τα διαρκή lockdown δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο.

Μάλιστα φαίνεται ότι η όλη προσπάθεια αποκτά και «επιστημονικό μανδύα». Η υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας έσπευσε χθες να δηλώσει ότι «καθώς η Ομικρον γίνεται λιγότερο παθογόνος και αυξάνονται οι εμβολιασμένοι, η μάχη είναι σε νέα φάση».

Σημειώστε δε ότι δεν χρησιμοποίησε τον περιβόητο όρο «zero Covid»…

 

ΜΙΣΘΟΙ: Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, καταγράφηκε μείωση των πραγματικών μισθών παγκοσμίως, σε ποσοστό σχεδόν 1%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και δείχνει ότι για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν αναλυτικά και συγκρίσιμα στοιχεία, σημειώθηκε μείωση του παγκόσμιου βιοτικού επιπέδου.

Χειρότεροι οι αριθμοί στις ανεπτυγμένες χώρες του G20, όπου η μείωση των πραγματικών μισθών λόγω πληθωρισμού, έφτασε το 2,2%. Αρνητικό παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, όπου οι μισθοί παρουσιάζουν μακροχρόνια στασιμότητα παραμένοντας χαμηλότεροι σε πραγματικούς όρους απ' ότι ήταν το… 2008, χρονιά που ξέσπασε η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση.

Για τους οικονομολόγους, η τάση, αυτή που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στο β' εξάμηνο έχει και μια ευχάριστη πλευρά. Ότι δεν φαίνεται να προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις μισθών, τόσο που να οδηγήσουν σε ανατροφοδότηση του πληθωρισμού, μέσα από αυξήσεις τιμών στα προϊόντα, λόγω αυξημένου εργατικού κόστους.

Ωστόσο, οι μελετητές του ILO προειδοποιούν ότι η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, έρχεται μετά από τις δυσάρεστες συνέπειες της πανδημίας, ότι το μερίδιο της εργασίας στο παγκόσμιο εισόδημα μειώνεται, κι ότι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας το 2022 έχει ξεπεράσει την αύξηση των μισθών, σε βαθμό μεγαλύτερο από ποτέ τα τελευταία 23 χρόνια.

 

ΤΡΕΝΑ. Στις ράγες αλλά με μακρύ χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εισέρχονται διαγωνισμοί, αθροιστικού ύψους 4 δισ. ευρώ της ΕΡΓΟΣΕ. Χθες, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη βήμα για την ωρίμανση των έξι διαγωνισμών για τα έργα που προβλέπεται να συνδέσουν τα λιμάνια με τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς αναδείχθηκε ο μειοδότης τεχνικός σύμβουλος, που θα υποστηρίξει μελετητικά τον ανταγωνιστικό διάλογο που έπεται.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΕΡΓΟΣΕ επικύρωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και το πέρασμα των έξι διαγωνισμών στη δεύτερη φάση τους, εγκρίνοντας και τον κατάλογο των συμμετεχόντων και πιθανών αναδόχων. Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί διεξάγονται με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου οι όροι εκτέλεσης και οι τεχνικές προδιαγραφές θα καθοριστούν σε συνεργασία του τεχνικού συμβούλου με τους ενδιαφερόμενους φορείς, και σύμφωνα με τη σύμβαση η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 18 μήνες.

Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και τον καθορισμό των τελικών όρων των διαγωνισμών, η όλη διαδικασία θα οδεύσει στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών, οπότε με χονδρικούς υπολογισμούς μιλάμε για μια τριετία μετά….

Πάντως, εκδήλωση ενδιαφέροντος και σχετικούς φακέλους για τα έξι έργα έχουν καταθέσει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat, ‘Ακτωρ – Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ – Alstom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v