Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 5 2022

Ουκρανία: Ο Μακρόν τάραξε τα νερά- Οι εισπράξεις «μαμούθ» της CVC-Σφηνάκια για Εθνική και Alpha Bank

Ουκρανία: Ο Μακρόν τάραξε τα νερά- Οι εισπράξεις «μαμούθ» της CVC-Σφηνάκια για Εθνική και Alpha Bank

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η χθεσινή δήλωση Μακρόν, ότι χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, κι ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στη Ρωσία για την ασφάλεια της, εφόσον αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι είναι κατανοητή η ανησυχία της τελευταίας, για «το ΝΑΤΟ στη πόρτα της», είναι ίσως η δήλωση που ταράζει τα νερά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη μέχρι τώρα διάρκεια του πολέμου. Και για έναν επιπρόσθετο λόγο, πέρα από τον προφανή: Διότι έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι αμέσως προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση τόσο των Ουκρανών, όσο και των χωρών της Βαλτικής, που έχουν τις πιο σκληρές αντιρωσικές θέσεις στην Ευρώπη.

Σε άλλες εποχές, με πιο συγκροτημένες πολιτικές ηγεσίες, θα λέγαμε ότι δήλωση Μακρόν (του ηγέτη της χώρας της ΕΕ που έχει κατά κανόνα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα ασφάλειας) ανοίγει ίσως το πρώτο σοβαρό παράθυρο για διαπραγματεύσεις, βάζοντας στο κάδρο και τις επιδιώξεις της Ρωσίας.

Σήμερα όμως είναι δύσκολο να πούμε αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, ή αν απλώς ο πρόεδρος Μακρόν, είπε για μια ακόμη φορά κάτι που κανονικά δεν λέγεται, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δήλωση υπηρετεί κάποια συγκεκριμένη σκοπιμότητα.

Ο χρόνος θα δείξει, είναι όμως σαφές ότι το τελευταίο διάστημα, το θέμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, «ακούγεται» πολύ περισσότερο, απ' ότι στους 10 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΥΓ: Για όσους δεν το θυμούνται, πρόσφατα ο Μακρόν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Γαλλία δεν θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα, εναντίον της Ρωσίας, σε περίπτωση που η τελευταία πλήξει με αντίστοιχα όπλα την Ουκρανία. Όχι ότι θα πίστευε κάποιος γνώστης το αντίθετο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις οι ηγέτες προτιμούν τη "στρατηγική ασάφεια", λέγοντας αοριστίες αντί να που ξεκάθαρα τι θα κάνουν.

 

FAIRFAX. Το παρών στο road show ΕΧΑΕ/Morgan Stanley στο Λονδίνο έδωσαν στελέχη της Fairfax (Eurobank, Eurolife, Praktiker). Είδαν σειρά εισηγμένων, ενώ ήταν μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στο κλειστό meeting με τον πρωθυπουργό λίγο πριν την ομιλία του.

Εκεί που ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει έκτακτο φόρο στα κέρδη των τραπεζών.

 

CVC CAPITAL. Νέα επιστροφή κεφαλαίου εισπράττει η CVC Capital Partner. Αυτή τη φορά από την Περσεύς Υγειονομική (Metropolitan). Στις 31 Οκτωβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Περσεύς αποφάσισε την ακύρωση 887.850 μετοχών της, ονομαστικής αξίας 30 ευρώ έκαστη, με επιστροφή του ποσού σε μετρητά στη μοναδική της μέτοχο (Hellenic Healthcare S.a.r.l).

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την ίδια ημερομηνία, η CVC εξασφάλισε, μέσω άλλου SPV (Hellenic Healthcare Group), το ποσό των 83,9 εκατ. ευρώ από επιστροφή κεφαλαίου της «Θεραπευτήριο Υγεία». Είχε προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. του Υγεία να διανείμει προσωρινό μέρισμα χρήσης 2022 ύψους 10,95 εκατ. ευρώ.

Είναι η δεύτερη επιστροφή κεφαλαίου στην οποία προχωρά η Περσεύς μετά την εξαγορά της από τη CVC. Η πρώτη το 2020 αφορούσε σε 30,9 εκατ. ευρώ.

 

ΑLPHA BANK: Σε ΑΜΚ ύψους 90 εκατ. ευρώ προχώρησε η Alpha Bank, θυγατρική της εισηγμένης Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Η αύξηση καλύφθηκε στο σύνολό της από τη μοναδική μέτοχο (Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών).

 

ETE: Περίπου 430 άτομα αποδέχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα εθελουσίας που πρόσφερε η Εθνική Τράπεζα, επίδοση υψηλή σε σύγκριση με τις ανάλογες προγραμμάτων του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι υψηλές και στοχευμένες παροχές έπιασαν τόπο…

 

MOTOR OIL: Μια εταιρεία με ισχυρές επιδόσεις αγόρασε πρόσφατα η εισηγμένη. Η Θαλής είχε πέρσι κύκλο εργασιών 35,47 εκατ. ευρώ (+38,42%), μικτά κέρδη 7,64 εκατ. ευρώ (+38,14%) και EBITDA 5,36 εκατ. ευρώ (+15%)

Τους τελευταίους μήνες, διανεμήθηκε στους μετόχους το ποσό των 1,57 εκατ. ευρώ από το υπόλοιπο κερδών εις νέον.

Προετοιμαζόταν για την πώληση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v