Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 6 2022

Από Μεγάλη Βρετανία, Παρνασσό… ένα ντιλ δρόμος - Frigoglass: Η αναδιάρθρωση και το ερώτημα - Τα αεροπορικά εισιτήρια πήραν φωτιά!

Από Μεγάλη Βρετανία, Παρνασσό… ένα ντιλ δρόμος - Frigoglass: Η αναδιάρθρωση και το ερώτημα - Τα αεροπορικά εισιτήρια πήραν φωτιά!

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ: Στο σφυρί βγαίνει τον Ιανουάριο οικόπεδο στη hot περιοχή του Ελαιώνα, ιδιοκτησίας της Ριβιέρα Ανώνυμη Κτηματική και Κατασκευαστική Εταιρεία, με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions και υπεύθυνη για την προώθηση της διαδικασίας την εταιρεία Δανός.

Συγκεκριμένα, στις 18 Ιανουαρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.434.000 ευρώ, εκπλειστηριάζεται το συγκεκριμένο οικόπεδο που βρίσκεται επί της Λεωφ. Κηφισού 78, στο ύψος της οδού Λένορμαν. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με τρεις προσόψεις δίπλα στις εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό. Το οικόπεδο αυτό έχει εμβαδόν 2.961,16 τ.μ. και βρίσκεται ανάμεσα σε περιοχές που αναμένεται να υποδεχθούν τα οφέλη της σχεδιαζόμενης ανάπλασης.

Η χρεωμένη εταιρεία είχε στο παρελθόν δραστηριότητα σε πολυτελείς κατασκευές σε Μύκονο και Βόρεια Προάστια της Αττικής, ωστόσο, «κοκκίνισε» και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον συγκεκριμένο πλειστηριασμό.

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την αρχή του έτους παραμένουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και δη εκείνων για διεθνείς πτήσεις. Το κοκτέιλ που οδηγεί στις αυξήσεις έχει τα πάντα: την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, την ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια μετά την πανδημία και τη μειωμένη διαθεσιμότητα των θέσεων.

Μπορεί η τουριστική σεζόν να τελείωσε και να καταγράφηκε μια μικρή διόρθωση σε επίπεδο τιμών, ωστόσο, οι ανατιμήσεις έχουν παγιωθεί. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Eurocontrol, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για διεθνείς πτήσεις ήταν αυξημένες κατά 40% περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο Ιανουάριο, ενώ τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μια μικρή υποχώρηση, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 33% περίπου…

 

ΛΑΜΨΑ: Στον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της ποντάρει η εισηγμένη, η οποία ανακοίνωσε χθες την 30ετή μίσθωση του Elatos Resort & Health Club, του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Παρνασσό που απέκτησε τον περασμένο Οκτώβριο ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης Αθανάσιος Λασκαρίδης.

Στόχος της Λάμψα είναι ο συνδυασμός πόλης και βουνού, δεδομένου ότι η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της δύο από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία του Συντάγματος, τη «Μεγάλη Βρετανία» και το King George, καθώς και το Athens Capital Hotel, που έκανε το ντεμπούτο του στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά το 2020.

Ετσι, λοιπόν, οι επισκέπτες των πολυτελών ξενοδοχείων της πλατείας Συντάγματος θα μπορούν πλέον να συνδυάσουν τη διαμονή τους στην ελληνική πρωτεύουσα με μία εξόρμηση στον Παρνασσό για σκι.

Βάσει πλάνου, το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει το 2024, έπειτα από ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 6-7 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του συγκροτήματος.

 

FRIGOGLASS: Για μια ακόμη φορά επιλέγεται ένα πολύπλοκο σχήμα εξασφάλισης κεφαλαίου κίνησης από την εισηγμένη, μέσω μιας δεσμευτικής συμφωνίας με τους βασικούς πιστωτές που σύναψαν οι δύο ολλανδικές εταιρείες του ομίλου, Frigoinvest Holdings και Frigοglass Finance.

Πάντως ο νέος δανεισμός ύψους 35 εκατ. ευρώ -που μπορεί να επεκταθεί με άλλα 20, στα 55 εκατ. ευρώ- με τη μορφή ομολογιών φαίνεται ότι στοιχίζει ακριβά στην εταιρεία, με το επιτόκιο στο 13%. Υπενθυμίζεται ότι η τιμολόγηση της προσφοράς των ομολογιών συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ λήξης 2025 από τη Frigoglass Finance B.V. το 2020 έγινε με επιτόκιο τοκομεριδίου 6,875%.

Πρακτικά η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε όσους προσφέρουν το bridge financing να λογιστικοποιήσουν κάποιο κέρδος, μεταθέτοντας το «πρόβλημα» πιο μακριά στον χρόνο, δεδομένου ότι οι «αναδιαρθρωμένες ομολογίες» θα λήξουν σε 5 χρόνια από την ημερομηνία υλοποίησης. Σημειώνεται ότι η ονομαστική αξία του ομολόγου έχει υποχωρήσει στα 30,57 σεντς το ευρώ και ο κίνδυνος default έχει εντοπιστεί από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που είχαν προχωρήσει σε υποβαθμίσεις.

Πάντως η πρώτη αντίδραση της μετοχής στο Χρηματιστήριο ήταν θετική χθες, αποτυπώνοντας σε ένα βαθμό την προσδοκία ότι η εταιρεία θα βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, που ούτε λίγο ούτε πολύ πέρασε από 40 κύματα (ουκρανικός πόλεμος, πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία κ.λπ.).

Υ.Γ. Ενώ πάντως είχε δοθεί η εντύπωση ότι οι δαπάνες αποκατάστασης της ζημιάς στο εργοστάσιο της Πολωνίας είχαν εξασφαλιστεί από την ασφαλιστική αποζημίωση, στη συμφωνία με τους ομολογιούχους διαβάζουμε ότι έσοδα από την έκδοση μπορεί να κατευθυνθούν και γι’ αυτό τον σκοπό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v