Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2023

Νέος ενοικιαστής για Prodea στη Συγγρού - Η χρυσοφόρα δικαίωση των πετρελαϊκών - Ερχονται εξώσεις για το Twitter

Νέος ενοικιαστής για Prodea στη Συγγρού - Η χρυσοφόρα δικαίωση των πετρελαϊκών - Ερχονται εξώσεις για το Twitter

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τα κέρδη για την οικονομία των ΗΠΑ από την ενεργειακή κρίση είναι γνωστά. Σε αυτά όμως θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλα 100 δισ. δολάρια, όσα δηλαδή και τα κέρδη των ExxonMobil και Chevron για τη φετινή χρονιά.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί κεφαλαιοποιούν τις αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Exxon αναμένεται να καταγράψει κέρδη άνω των 56 δισ. δολαρίων το 2022 και η Chevron να φτάσει τα 37 δισ. δολάρια, ρεκόρ και για τις δύο εταιρείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της S&P Capital IQ.

Βέβαια, όπως και στη Γηραιά Ήπειρο τα απίστευτα κέρδη των ενεργειακών ομίλων γίνονται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης. Η Exxon αποκάλυψε σχέδια για επαναγορά μετοχών της αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2024, ενώ έχει ήδη αγοράσει τίτλους αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Chevron υποστηρίζει ότι θα επαναγοράσει μετοχές περίπου 15 δισ. δολαρίων.

Η εστίαση στις επαναγορές μετοχών έχει προκαλέσει την οργή στην αμερικανική κυβέρνηση καθώς έρχεται σε μια εποχή που οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές ενέργειας. Ετσι, πιέζει για μείωση περιθωρίων που θα δουν στην τσέπη τους οι καταναλωτές.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΙΙ: Ενα ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με τα υπερκέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών του πετρελαίου είναι ότι για τις διοικήσεις θεωρούνται δικαίωση της στρατηγικής τους, αφού αντιστάθηκαν στην πίεση από ακτιβιστές και ορισμένους μετόχους να απομακρυνθούν από τις βασικές δραστηριότητες και να υιοθετήσουν περισσότερο «πράσινες» στρατηγικές.

Και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες να μπει τέλος στην εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Η Exxon προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2040. Προβλέπει ότι ο κόσμος θα καταναλώνει εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι σήμερα το 2050, όταν πολλές κυβερνήσεις λένε ότι θέλουν οι οικονομίες τους να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά σχεδόν 50% σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με την Exxon.

 

TWITTER: Πολλά τα βάσανα για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τότε που εξαγοράστηκε από τον Ελον Μασκ. Δεν αποκλείεται, όμως, σε αυτά να προστεθεί και η έξωση.

Διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι δεν έχει πληρώσει ενοίκιο σε κανένα από τα γραφεία που νοικιάζει ανά τον κόσμο εδώ και εβδομάδες. Προς επίρρωση ίσως των πληροφοριών διαβάζουμε ότι η εταιρεία ακινήτων Columbia Reit μήνυσε το Twitter επειδή δεν πλήρωσε ενοίκιο 136.250 δολαρίων για τον χώρο γραφείων της στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Columbia Reit υποστηρίζει ότι ειδοποίησε το Twitter στις 16 Δεκεμβρίου ότι θα θεωρούσε αθέτηση της μίσθωσης για τον 30ό όροφο του κτηρίου Χάρτφορντ το να μην εξοφληθεί σε πέντε ημέρες.

Το χρώμα του χρήματος δεν το είδε και τον λόγο έχει η δικαιοσύνη...

 

REAL ESTATE: Στη μίσθωση του δεύτερου κτηρίου γραφείων που έχει αναπτύξει η Prodea Investements με την Dimand (η οποία ήδη αποεπενδύθηκε από το project) στη Λεωφ. Συγγρού προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η T TEC, πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης call centers.

Σημειώνεται πως Prodea-Dimand δημιούργησαν το κτηριακό συγκρότημα Importex, 31.000 τ.μ. στην περιοχή (στη συμβολή με την οδό Λαγουμιτζή), επενδύοντας κεφάλαια άνω των 130 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση πούλησαν τον πρώτο κτηριακό όγκο στην ασφαλιστική Generalli. Η Prodea διατήρησε ωστόσο στην ιδιοκτησία της τον δεύτερο κτηριακό όγκο γραφείων προς εκμετάλλευση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κατέληξε σε συμφωνία για τη μίσθωση του μεγαλύτερου μέρους αυτού στην αμερικανική πολυεθνική.

Απομένει επίσης η υπογραφή συμβολαίου μίσθωσης -με ελληνικών συμφερόντων εταιρεία- ώστε να καλυφθεί πλήρως μισθωτικά το δεύτερο κτήριο, εξέλιξη που αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v