Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2022

Η ΑΜΚ της ΒΙΣ και τα… μυστήρια -Στο κλειστό κλαμπ της DBRS η Ελλάδα -Κίνα: Η ελίτ και τα άφαντα χάπια της Pfizer

Η ΑΜΚ της ΒΙΣ και τα… μυστήρια -Στο κλειστό κλαμπ της DBRS η Ελλάδα -Κίνα: Η ελίτ και τα άφαντα χάπια της Pfizer

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Είναι δυνατόν το ρεύμα να κοστίζει σήμερα στη Γερμανία 13,5 ευρώ η κιλοβατώρα και στην Ελλάδα 248 ευρώ; Κι’ όμως είναι.

Κάθετη είναι η πτώση του κόστους στην κεντρική Ευρώπη με 12 χώρες να έχουν τιμές κάτω από 60 ευρώ. Σε διαφορετικό τέμπο η Ελλάδα και η Ιταλία, που έρχεται όμως δεύτερη, με τιμή 205 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας επισημαίνουν ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στα στοιχεία ολόκληρου του μήνα. Με βάση αυτά, η χώρα μας είναι η 9η ακριβότερη με τιμή στα 278 ευρώ. Η στήλη είπε να το «τραβήξει» λίγο και εξέτασε τα στοιχεία για το σύνολο της χρονιάς. Με βάση αυτά το 2022 οδεύει στο τέλος του με τη μέση τιμή έτους στη χώρα μας να είναι η τρίτη ακριβότερη στη γηραιά ήπειρο, στα 280 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπροστά από εμάς Ιταλία (304 ευρώ) και Ελβετία (283 ευρώ).

Ας μην ευχηθούμε εις ανώτερα…

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Αν νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα ξαναμοιράζεται η πίττα του λιανεμπορίου τροφίμων πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Στη Δανία -η στήλη τρέφει μια ιδιαίτερη αδυναμία για την Κοπεγχάγη- η Aldi αποφάσισε να πουλήσει τις εκεί δραστηριότητές της. Ήδη ο Νορβηγός ανταγωνιστής της, η Rema 1000, έχει αποκτήσει 114 καταστήματα, με την Aldi να αναζητά αγοραστή για τα εναπομείναντα 74 καταστήματα.

Τώρα, αν διερωτάστε γιατί η Aldi αποφάσισε να πετάξει λευκή πετσέτα στη Δανία όπου έχει παρουσία από το 1977, η απάντηση είναι ότι θέλει να επικεντρωθεί σε αγορές με μεγαλύτερες δυνατότητες. Είναι σαν να λέμε πως ένας παίκτης που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά αποφασίσει μια ημέρα να ρίξει το βάρος του π.χ. στις ΗΠΑ που έχει επίσης παρουσία.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική.

 

ΒΙΣ: Μέσα σε λίγες μόνο χρηματιστηριακές συνεδριάσεις η τιμή της μετοχής κέρδισε -άγνωστο γιατί- πάνω από 50% και έκλεισε χθες στο 1,29 ευρώ, όταν αύριο κόβεται το δικαίωμα συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (10 νέες σε κάθε μία παλιά προς 0,05 ευρώ).

Αν αύριο διατηρηθεί η ίδια τιμή στο ταμπλό, τότε η ΒΙΣ θα ξεκινήσει την Παρασκευή από τα 0,163 ευρώ με αρχική τιμή του δικαιώματος στο 1,13 ευρώ!

Για πολλούς βέβαια, η τρέχουσα (πριν την ΑΜΚ) αποτίμηση της εισηγμένης στα 6,4 εκατ. ευρώ φαντάζει απαιτητική, με δεδομένη την αρνητική καθαρή της θέση (θα περάσει σε θετικό έδαφος μετά την ΑΜΚ), το ζημιογόνο αποτέλεσμα και τις βαριές υποχρεώσεις της.

 

DBRS: Σε ένα κλειστό κλαμπ πέντε μόλις χωρών που αναβαθμίστηκαν το 2022 από τον οίκο ανήκει η Ελλάδα.
Καθώς όμως μπαίνουμε στη νέα χρονιά και οι προσδοκίες για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι υψηλές, ο οίκος σπεύδει να επισημάνει ότι το 2023 θα είναι δύσκολο.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάκαμψη υποβαθμίστηκαν, ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε «σταθεροποίηση» των τάσεων σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις κρατικών χρεών.

Ετσι, σήμερα καμία από τις χώρες που καλύπτει δεν έχει θετικό outlook.

Υ.Γ. Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB (high) στις 18 Μαρτίου και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση στις 16 Σεπτεμβρίου. Μας διατηρεί μια βαθμίδα κάτω από το πολυπόθητο investment grade.

 

ΚΙΝΑ: Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για νεκρούς από Covid που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όλος ο κόσμος όμως έχει αντιληφθεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έφερε ένα σαρωτικό κύμα πανδημίας που, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να κοστίσει ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Σε αυτές τις συνθήκες και με τις υγειονομικές υποδομές να έχουν κατακλυστεί από ασθενείς, όσοι έχουν χρήμα και εξουσία κοιτούν την… πάρτη τους. Όπως διαβάζουμε στο διεθνή τύπο, έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί το αντιικό φάρμακο Paxlovid της Pfizer καθώς οι «ελίτ» έσπευσαν να... σκουπίσουν τα αποθέματα για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.

Οι αγορές έγιναν σε εξωφρενικές τιμές για το σκεύασμα, που είναι το μόνο φάρμακο της Δύσης που έχει πάρει άδεια για χρήση από τις κινεζικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v