Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2023

Χρυσά μερίσματα για CVC από Εθνική Ασφαλιστική - Real estate ντυμένα στο… χακί - Τροχοδρομεί επέκταση του μετρό

Χρυσά μερίσματα για CVC από Εθνική Ασφαλιστική - Real estate ντυμένα στο… χακί - Τροχοδρομεί επέκταση του μετρό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αυστραλία, Καναδάς και Ρωσία ήταν τελικά οι τρεις αγορές από τις οποίες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο εισπράξεων το 9μηνο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν και ο ελληνικός τουρισμός στο peak της σεζόν κατάφερε να φτάσει μία ανάσα από τα έσοδα του «χρυσού» 2019, με την απόκλιση να περιορίζεται σε μόλις 502 εκατ. ευρώ, ωστόσο, οι απώλειες από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Ρωσία ήταν, αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτες…

Και μπορεί η απουσία των Ρώσων τουριστών να ήταν αναμενόμενη, λόγω των κυρώσεων, ωστόσο, μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η απουσία των ταξιδιωτών από την Αυστραλία και τον Καναδά. Και αυτό γιατί παρότι «μακρινές» αγορές για την Ελλάδα, έχουν αμφότερες έντονο ελληνικό στοιχείο.

 

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Την αξιοποίηση ακινήτων-φιλέτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της προκρίνει με την έλευση του 2023 η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ).

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη δρομολογηθεί 18 διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση ισάριθμων ακινήτων, με τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους να τοποθετούνται μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023. Στη λίστα με τα ώριμα «χακί φιλέτα» περιλαμβάνονται νοσοκομεία, πρώην στρατόπεδα, αγροτεμάχια και αστικά ακίνητα που βρίσκονται σε προνομιακή τοποθεσία, με Ελληνες και ξένους επενδυτές να έχουν ήδη επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή τους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, τα σχέδια των δυνάμει επενδυτών προβλέπουν την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, επαγγελματικών χώρων, εμπορικών καταστημάτων, καθώς και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Με βάση τα ζητούμενα μισθώματα, από την αξιοποίηση των 18 ακινήτων τα έσοδα της ΥΠΑΑΠΕΔ μπορούν να ενισχυθούν με περίπου 900.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, η στήλη, η αρμόδια Υπηρεσία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην ωρίμανση και άλλων «γερών» assets, όπως το οικόπεδο στην Πέρδικα της Αίγινας, το ΚΛΑΠ Μεθάνων και το νεοκλασικό στην οδό Ακαδημίας στην καρδιά της Αθήνας, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν μέσα στο β’ εξάμηνο του 2023.

 

CVC-ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Μέρισμα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων και προαιρετικά αποθεματικά, ύψους 91,69 εκατ. ευρώ, εισπράττει από την Εθνική Ασφαλιστική η μοναδική της μέτοχος Ethniki Holdings S.a.r.l, η οποία ελέγχεται κατά 90,01% από το private equity fund CVC Capital Partners (σ.σ. το υπόλοιπο 9,99% ελέγχεται από την ΕΤΕ).

Η απόφαση για τη διανομή λήφθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Ασφαλιστικής στις 25 Νοεμβρίου και ενώ η τακτική γενική συνέλευση, που είχε προηγηθεί, αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2021.

Η απόφαση επαναφέρει τα ερωτήματα που είχαν εγερθεί κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης, όσον αφορά στην αναγκαιότητα έκδοσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 125 εκατ. ευρώ, ενώ η ασφαλιστική διέθετε επιλέξιμα ίδια κεφάλαια 646 εκατ. ευρώ.

Η αγορά είκαζε ότι η έκδοση Tier II 125 εκατ. ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική και η κάλυψή του από την Εθνική θα διευκολύνει μελλοντική επιστροφή κεφαλαίου ή διανομή αποθεματικών. Με καθυστέρηση διετίας επιβεβαιώθηκε.

Η έκδοση των Tier II αποφασίστηκε τον Απρίλιο του 2021 και η διανομή κερδών εις νέον στο τέλος του 2022. Θα πρέπει, βέβαια, να εγκριθεί και από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ - ΓΡΑΜΜΗ 2: «Δεν βγήκε» η πρόβλεψη του Νίκου Κουρέτα, διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό Μετρό, πως έως το τέλος του 2022 θα είχε δημοπρατηθεί η επέκταση της Γραμμής 2 του αθηναϊκού μετρό, ωστόσο, όλα συγκλίνουν πως αυτό θα συμβεί μέσα στον Ιανουάριο και θα αφορά στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το έργο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα έχει προϋπολογισμό στα 500 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο έργο μετρό που αφορά στη γραμμή 2 ύστερα από 9 χρόνια, απ’ όταν παραδόθηκαν οι τελευταίες επεκτάσεις προς Ανθούπολη και Ελληνικό. Πέρα από την επέκταση και τη δημιουργία νέων σταθμών, στο έργο περιλαμβάνεται η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα κατά 20.000 τ.μ. αλλά και ένα υπόγειο πάρκινγκ.

Η υπόγεια επέκταση της Γραμμής θα ξεκινά από την Ανθούπολη, θα έχει συνολικό μήκος 4 χλμ. και θα προσθέσει τρεις νέους σταθμούς: «Παλατιανή», «Ιλιον», «Αγιος Νικόλαος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v