Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2023

ΕΛΑΪΣ-UNILEVER: Δικαστικές περιπέτειες για ένα πρόστιμο του 2009! - Η ΕΖΑ, ο Καρούλιας και η… εναλλακτική - Tips για ΤΧΣ

ΕΛΑΪΣ-UNILEVER: Δικαστικές περιπέτειες για ένα πρόστιμο του 2009! - Η ΕΖΑ, ο Καρούλιας και η… εναλλακτική - Tips για ΤΧΣ

ΤΧΣ - ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ: Η στρατηγική αποεπένδυσης ορίζει ότι το ΤΧΣ δεν θα διαθέσει συμμετοχές σε τράπεζες με μεθόδους που εδράζονται σε διμερή διαπραγμάτευση και δεν περιλαμβάνουν διαγωνιστική διαδικασία.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το ΤΧΣ εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το Public Investment Fund of Saudi Arabia, που μάλιστα παρατάθηκε, μήπως και υπογραφεί μια υπό όρους συμφωνία, που εν συνεχεία θα αποτελέσει τη βάση ανταγωνιστικής διαδικασίας. Θα ζητηθούν, δηλαδή, ανταγωνιστικές προσφορές από τρίτους τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές και αν υποβληθεί υψηλότερη προσφορά, οι Σαουδάραβες θα κληθούν να τη ματσάρουν.

Allahu Akbar…

 

ΤΧΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Το «ο θεός είναι μεγάλος» (Allahu Akbar) θα αποτελέσει και την επίκληση όσων προσδοκούν (σ.σ. κυρίως οι τράπεζες και δευτερευόντως οι επενδυτές) ότι θα ολοκληρωθούν κάποιες συναλλαγές αποεπένδυσης προεκλογικά.

Με μια «μπακάλικη» αριθμητική, τα… κουκιά δεν βγαίνουν. Για να υπογραφεί μια υπό όρους συμφωνία με κάποιον που υπέβαλε αυτόκλητη προσφορά (π.χ. ION Investment για μέρος του ποσοστού ΤΧΣ σε Πειραιώς), θα απαιτηθεί μήνας με δίμηνο, καθώς παρέχεται η δυνατότητα στον επενδυτή να διενεργήσει due diligence στην τράπεζα.

Μετά εκκινείται ανταγωνιστική διαδικασία με βάση την προσφορά του πρώτου πλειοδότη, για την ολοκλήρωση της οποίας θα απαιτηθεί επίσης χρόνος έως δύο μήνες. Κοινώς, αν ξεκινήσει μια διαδικασία ιδιωτικής συναλλαγής άμεσα, θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Καλό Μάιο δηλαδή…

 

ΕΛΑΪΣ-UNILEVER: Την Άνοιξη του 2009, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στη Unilever πρόστιμο 6,946 εκατ. ευρώ, διότι απαγόρευε σε οκτώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές. Δεκατέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει κλείσει. Αντιθέτως το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται εκ νέου να την κρίνει.

Βέβαια έχουν προηγηθεί αρκετά και ενδιαφέροντα γεγονότα σε αυτό το σίριαλ. Η Ελαΐς-Unilever μετά την «καμπάνα» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού άσκησε έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης, την οποία το Εφετείο έκανε μερικώς δεκτή. Και όταν λέμε μερικώς δεκτή, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε στο σύνολό του το πρόστιμο που επέβαλε η Επιστροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία και το ποσό επιστράφηκε στην Ελαΐς-Unilever.

Όμως η απόφαση του Εφετείου δεν ικανοποίησε ούτε την Επιτροπή Ανταγωνισμού ούτε την Ελαΐς-Unilever, που προέβησαν σε αίτηση αναίρεσης. Η αίτηση αναίρεσης της Ελαΐς-Unilever απορρίφθηκε και η αίτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε δεκτή (ΣτΕ 1299/2021) για έλλειψη αιτιολογίας ως προς τους λόγους που οδήγησαν στην επιβολή μηδενικού προστίμου και το δικαστήριο ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση.

Το Διοικητικό Εφετείο, αυτό που μηδένισε το πρόστιμο στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, πέρυσι έκρινε ότι το ύψος του επίδικου προστίμου (6,9 εκατ. ευρώ) που όρισε η Ανεξάρτητη Αρχή είναι συμβατό με τον νόμο. Βέβαια ούτε και με αυτή την απόφαση κλείνει η υπόθεση αφού η Ελαΐς-Unilever έχει ήδη ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβούλιου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί εντός του έτους.

Και η ιστορία συνεχίζεται...

 

ΕΖΑ: Το τι θα συμβεί με τη ζυθοποιία από την Αταλάντη, το εργοστάσιο της οποίας γειτνιάζει με αυτό του Τσακίρη (πατατάκια) συμφερόντων της Cοca-Cola 3E, μένει να φανεί καθώς ακούγονται διάφορα σενάρια.

Αυτό που θα αλλάξει άμεσα είναι η διανομή, υποστηρίζει πηγή της στήλης. Σύμφωνα με την ίδια, «test drive» για τη διανομή έχει κάνει η εταιρεία Καρούλιας, που έχασε τη διανομή των προϊόντων της Anheuser-Busch InBev. Βέβαια αυτή η αλλαγή έχει και συνέπειες, στο τμήμα πωλητών της ΕΖΑ, υποστηρίζει άλλη πηγή στήλης, η οποία κρατά μικρό καλάθι για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Καρούλιας στη διανομή της ΕΖΑ.

 

ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ: Όμως το προϊόν που αλλάζει τις ισορροπίες στο πορτφόλιο της εταιρείας Καρούλια είναι η ανάληψη της διανομής, όπως ακούγεται στην αγορά, του Lipton. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι market leader στην κατηγορία του και πρόσθετος τζίρος άνω των 10 εκατ. ευρώ στα βιβλία της Καρούλιας, που καλύπτει την απώλεια της Anheuser-Busch InBev.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v