Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 13 2023

Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις ΜμΕ και η απόφαση «Φρανκενστάιν» *Νέα μόδα το… glamping *Σφηνάκια για Sunlight-Τεχνοφόρμ

Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις ΜμΕ και η απόφαση «Φρανκενστάιν» *Νέα μόδα το… glamping *Σφηνάκια για Sunlight-Τεχνοφόρμ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Τέσσερις επενδύσεις ενέκρινε ο περιφερειάρχης για υπαγωγή στον Αναπτυξιακό του 2016. Η πρώτη, ύψους 2,973 εκατ. ευρώ, αφορά τη δημιουργία κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας 77 κλινών και ημερήσιας νοσηλείας. Φορέας της επένδυσης είναι η υπό σύσταση εταιρεία Ιατρική Σύμπραξη.

Στα 2,888 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση της υπό σύσταση επιχείρησης Θεσσαλικά Σφαγεία Ι.Κ.Ε., που αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας σφαγής ζώων για λογαριασμό τρίτων.

Ανω των 1,815 εκατ. ευρώ είναι η επένδυση της Green Growth, επίσης υπό σύσταση εταιρείας, που αναφέρεται στην ίδρυση υδροπονικού θερμοκηπίου συνολικής επιφάνειας 13,824 στρεμμάτων στη Λάρισα και άνω των 2,9 εκατ. ευρώ η επένδυση της Tire Solutions Μ.Ε.Π.Ε. Τα προς επένδυση κεφάλαια θα κατευθυνθούν στη δημιουργία μονάδας παραγωγής υποκατάστατων καυσίμων RFD/SRF στο Κιλελέρ.

Η TIRE SOLUTIONS ιδρύθηκε το 2014 με αντικείμενο τις υπηρεσίες συλλογής µη επικίνδυνων ανακυκλώσιµων απορριμμάτων, την ανακύκλωση ελαστικών κ.ά. και το 2021 είχε τζίρο 4,6 εκατ. ευρώ από 1,08 εκατ. το 2020. 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ξεχάστε τα 5άστερα ξενοδοχεία και όσοι δεν τα αντέχετε, ξεχάστε τα κάμπινγκ. Η διεθνής τάση στον τουρισμό είναι το… glamping.

Πρόκειται για ένα στυλ κατασκήνωσης με ανέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπηρεσίες τύπου θερέτρου που δεν συνδέονται συνήθως με το «παραδοσιακό» κάμπινγκ, αφού προσφέρουν σύγχρονες ανέσεις όπως WiFi παράλληλα με την απόδραση και την περιπέτεια του κάμπινγκ, σε μια ποικιλία καταλυμάτων όπως δεντρόσπιτα, σκηνές κ.ά.

Και επειδή μας αρέσουν οι αριθμοί, το μέγεθος αυτής της παγκόσμιας ανερχόμενης τουριστικής αγοράς αποτιμήθηκε στα 2,35 δισ. δολάρια το 2021 ενώ αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 10,9% από το 2022 έως το 2030.

Σε αυτή τη νέα τουριστική τάση σκοπεύει να επενδύσει η εταιρεία Παρέτο Ι.Κ.Ε. στη Σιθωνία Χαλκδικής. Η επένδυση ξεπερνά τα 2,278 εκατ. ευρώ.

 

SUNLIGHT-ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ: Η επένδυση της Τεχνοφόρμ στο Γαλλικό του Κιλκίς, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής πλαστικών και μεταλλικών μερών σε βιομηχανικές μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης, ύψους 75,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ).

Με αντίστοιχο ποσοστό χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ η επένδυση για επέκταση δυναμικότητας παραγωγής μπαταριών μόλυβδου, την ανάπτυξη τεχνολογίας λιθίου, καθώς και τη δημιουργία νέου logistics center της Sunlight, ύψους 131,25 εκατ. ευρώ.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Είχε απήχηση το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τον «μύλο» με τις πρόσθετες επιδοτήσεις του ρεύματος σε 1.250.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η στήλη δέχθηκε τηλεφωνήματα από αρκετούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που όχι μόνο συμφώνησαν με τις πληροφορίες, αλλά επαύξησαν και με επιπλέον στοιχεία. Όπως μεταφέρθηκε, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πειθάρχησαν αμέσως με τις ανακοινώσεις Σκρέκα, πέρυσι την άνοιξη, και έσπευσαν να πιστώσουν στους λογαριασμούς πελατών-δικαιούχων του μέτρου επιπλέον επιδοτήσεις.

Μετά τη δημοσίευση, όμως, της ΚΥΑ «χτυπούν το κεφάλι τους». Γιατί αναρωτιούνται πώς θα πάρουν τώρα τα χρήματα αυτά, λόγω της διαδικασίας που προβλέπεται με τη συγκέντρωση υπεύθυνων δηλώσεων από τους πελάτες τους. Και μιλάμε για πολλά εκατομμύρια και όχι παίξε-γέλασε. Το πρόγραμμα που ενέκρινε η Κομισιόν ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να μοιραστούν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Και μόνο για τη ΔEΗ, αν κάνει κανείς την αναγωγή, που έχει τη μερίδα του λέοντος των πελατών αυτής της κατηγορίας, τα ποσά προκαλούν ίλιγγο.

Οι προμηθευτές βρίσκονται «στα κάγκελα». Μιλούν για «απόφαση-Φρανκενστάιν» και κατηγορούν το ΥΠΕΝ ότι «μας βάζει να κάνουμε το ελληνικό δημόσιο». Το πιο απλό, λένε, θα ήταν οι επιδοτήσεις αυτές να δοθούν μέσω της εφαρμογής gov.gr και ετοιμάζονται να προσφύγουν στο υπουργείο, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι «το hot θέμα της λιανικής αγοράς για τους επόμενους μήνες».

Καλά ξεμπερδέματα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v