Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2023

Αttica Bank: Το «αυτόνομο» ενδιαφέρον του τριδύμου και το φρένο του ΤΧΣ - Μύλοι Αλλατίνη: Ποια είναι η απορία Φάις - Η ταμπακιέρα στην Αττική Οδό

Αttica Bank: Το «αυτόνομο» ενδιαφέρον του τριδύμου και το φρένο του ΤΧΣ - Μύλοι Αλλατίνη: Ποια είναι η απορία Φάις - Η ταμπακιέρα στην Αττική Οδό

ΕΓΔΙΧ: Αλλαγή σκυτάλης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπως επιβεβαιώνει «κάτοικος» της οδού Νίκης.

Το «τιμόνι» της ΕΓΔΙΧ αναλαμβάνει η Θεώνη Αλαμπάση, προϊσταμένη του τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Γραμματείας. Στην ΕΓΔΙΧ βρίσκεται από το 2016 και από το 2019 έως σήμερα είναι μέλος στο δ.σ. του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Όμως το ερώτημα είναι γιατί η σημερινή επικεφαλής της ΕΓΔΙΧ, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, η τοποθέτηση της οποίας ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και ανέλαβε τον Μάρτιο του 2022, αποχωρεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη θέση.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε προς όλες τις εισηγμένες εταιρείες, στην οποία εφίσταται η προσοχή σε θέματα κατάχρησης ή/και παράνομης ανακοίνωσης προνομιακών πληροφοριών, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των insiders.

To όλο ζήτημα συζητήθηκε επειδή η ΕΚ δεν ανέφερε στη συγκεκριμένη επιστολή κάτι καινούριο, αλλά απλά εστίασε στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Επιτροπή σημείωσαν πως δίδονται εξηγήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις. Επειδή κατά το παρελθόν έχουν διαπιστωθεί αστοχίες τυπικού χαρακτήρα και ενόψει των πολλών επιχειρηματικών συμφωνιών που λέγεται ότι θα υπάρξουν, η ΕΚ παρέχει τις απαιτούμενες επεξηγήσεις και λύνει τυχόν απορίες, έτσι ώστε να τηρηθεί στο ακέραιο η υπάρχουσα νομοθεσία.

Οψόμεθα…

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Λήξη συνεργασίας τόσο με τον οικονομικό διευθυντή Λεωνίδα Βρυωνίδη όσο και με τον εσωτερικό ελεγκτή Μιχάλη Παράβαλο ανακοίνωσε ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου, δημιουργώντας εύλογες απορίες για τη διπλή αυτή αλλαγή σε καίριες θέσεις ευθύνης.

Στο εννεάμηνο του 2022, η εισηγμένη σημείωσε Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (ΕΒΙΤ) μόλις 635 χιλ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονται σε 2,065 εκατ. ευρώ (30/6/2022) και ο καθαρός της δανεισμός στα 13,84 εκατ. ευρώ.

 

ATTICA BANK: Νέες εξελίξεις πυροδοτεί και επισήμως πλέον το ενδιαφέρον του γνωστού εφοπλιστικού «τριδύμου», που φαίνεται να αναδεικνύεται κατά μία έννοια σε serial… distressed banking investor.

Η επιστολή προς τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής ερμηνεύεται από την αγορά ως έναυσμα για την έναρξη επίσημων επαφών και διαπραγματεύσεων, καθώς έχουν καταφανώς προηγηθεί ανεπίσημες επαφές. Η επιστολή άλλωστε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν αναφέρει κάτι άλλο σημαντικό πέρα από την ύπαρξη ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην ΑΜΚ, ενώ δεν αναγράφει και οποιοδήποτε ποσό.

Όλα αυτά βεβαίως την ώρα που στην αγορά αρχίζει να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η «τρύπα» της τράπεζας είναι μεγαλύτερη και από αυτή που έλαβε υπόψη η προσφάτως αποφασισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 473,34 εκατ. ευρώ.

Μια λεπτομέρεια τώρα, που έχει σημασία, με βάση και τα παραπάνω: Όπως μαθαίνουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας περί την αύξηση κ.λπ., το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να τράβηξε… φρένο, ξεκαθαρίζοντας (γραπτώς, εννοούμε) ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση στην οποία προτίθεται να συμμετάσχει. Κι ότι εφεξής θα βάλει λεφτά στην Attica Bank, μόνο εάν και εφόσον έχουν προκύψει μερίσματα, τα οποία θα μπορούσε να επανεπενδύσει.

Κάτι βεβαίως που δεν αναμένεται να συμβεί, ποιος ξέρει για πόσο.

Οπότε προφανώς όποιος εξετάζει συμμετοχή στην ΑΜΚ της τράπεζας, έχει υπόψη του όχι μόνο το ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα χρήματα στο προσεχές μέλλον, αλλά και ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα υπάρχει εμπλοκή του ΤΧΣ.

Πηγές προσκείμενες στους εφοπλιστές επέμεναν χθες ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται «αυτόνομα» και όχι σε συνεργασία ή συνεννόηση με την Ellington, παρότι ως γνωστόν έχουν συμφωνήσει "στρατηγική συνεργασία" της Intrakat , μαζί της, στον τομέα των ακινήτων.

Από την πλευρά της, η Ellington ενημέρωσε χθες ότι «ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Αttica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων».

Οπως αντιλαμβάνεστε, οι διατυπώσεις εδώ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, από τη μερική συμμετοχή ως και την αποχώρηση από την όλη υπόθεση...

Πολύ μπερδεμένη δείχνει η κατάσταση. Όχι ότι μας κάνει εντύπωση, αφού μετά τις επικές «μπαλάφες» που προηγήθηκαν -και τις προσπάθειες να βαφτιστεί το κρέας... ψάρι- είναι προφανές ότι η πασιέντζα δεν βγαίνει ως έχει και πρέπει να αλλάξει. Μήπως και βγει άκρη με το μέγεθος της δυνητικής «τρύπας» και τους όρους συμμετοχής επενδυτών, όχι μόνο στην τρέχουσα αύξηση αλλά και στην (πιθανή) επόμενη.

Γενικώς, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα η υπόθεση «διάσωση μη συστημικών τραπεζών», ο Γιάννης Στουρνάρας μάλλον θα πρέπει να στήσει… άγαλμα στο τρίδυμο. Πρώτα η Παγκρήτια, μετά η Σερρών, τώρα η Αττικής, το λες και εντυπωσιακό «σερί»!

ΥΓ: Στο μεταξύ η μετοχή της Αττικής «τσιμπάει» το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να γράφει κέρδη πάνω από 30%, μέσα στον μήνα. Τώρα με τι στοιχεία κάνουν τους… λογαριασμούς τους αυτοί που αγοράζουν, θα σας γελάσουμε!

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Ευλόγως το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στρέφεται στο χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη φάση και άρα την εκδήλωση δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα που διεκδικούν μια από τις τελευταίες μεγάλες παραχωρήσεις, εκείνη της Αττικής Οδού, ωστόσο, το ζήτημα -κατά τη γνώμη της στήλης- δεν είναι ο χρόνος αλλά το τίμημα.

Οι εκλογές μπερδεύουν την κατάσταση, ωστόσο, το ουσιώδες ζήτημα παραμένει για τη «χρυσή παραχώρηση», που έρχεται σε χρόνους υψηλού κόστους χρήματος και με κρατική παρέμβαση στα διόδια (πήχης 2,5 ευρώ)…

Η διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ είχε από νωρίς «κατεβάσει την μπάλα», επισημαίνοντας τον περασμένο Ιούλιο πως ο επιτοκιακός πονοκέφαλος επηρεάζει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την Αττική Οδό. Τότε είχε αναφερθεί πως εξετάζεται η πιθανότητα χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης όλων όσοι συμμετάσχουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών, με την ανακατανομή του χρονισμού πληρωμών, όπως για παράδειγμα η μείωση του ποσού του εφάπαξ αρχικού τιμήματος ή η ελαστικοποίηση κάποιων χρηματοοικονομικών όρων.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρότι κάμφθηκαν οι πανηγυρισμοί για την υψηλότερη παραχώρηση που θα γίνονταν ποτέ (βλέπε Αττική Οδός), ενδιαμέσως αναπτύχθηκε η «φιλολογία» για το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Για το οποίο η στήλη είχε νωρίς προειδοποιήσει πως σχεδιάζεται και δημόσια προφορά μετοχών μέσω XA.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Δ. Πολίτης στο Bloomberg, λίγες μέρες πριν συναντήσει τους δημοσιογράφους της ημεδαπής.

 

ΜΥΛΟΙ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: «Πείτε κι εσείς τι να κάνω», αναρωτήθηκε στη στήλη ο αρχικός επενδυτής για το 50% της έκτασης των Μύλων Αλλατίνη, όμιλος Φάις, όταν διαπίστωσε πως στον πλειστηριασμό -του ούτως ή άλλως μπλεγμένου ακινήτου- εμφανίστηκε αίφνης πλειοδότης για το υπολειπόμενο 50% της έκτασης, προσφέροντας μάλιστα σημαντικά υπερβάλλον τίμημα έναντι της τιμής εκκίνησης.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ή πουλάει ο ένας στον άλλο ή το πράγμα σέρνεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v