Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2023

Greek Mafia: Ο Τάκης και ο... τραγέλαφος! - Καραμπόλες σούπερ μάρκετ με Αρβανιτίδη - Σφηνάκια για ΑΕΕΑΠ και ΟΤΕ

Greek Mafia: Ο Τάκης και ο... τραγέλαφος! - Καραμπόλες σούπερ μάρκετ με Αρβανιτίδη - Σφηνάκια για ΑΕΕΑΠ και ΟΤΕ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Πρακτικά διανύουμε τη δεύτερη ημέρα της χρονιάς που δεν είμαστε οι ακριβότεροι στην Ευρώπη. Με την τιμή στα 132 ευρώ η μεγαβατώρα, η χώρα μας είναι στην 8η θέση της κατάταξης. Ενθαρρυντικό αλλά ως ένα βαθμό, καθώς σε Ισπανία-Πορτογαλία η κιλοβατώρα κοστίζει σήμερα μόλις… 5,1 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τις πρώτες 16 ημέρες της χρονιάς η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στα 214 ευρώ/μεγαβατώρα, πολύ μπροστά από τη δεύτερη Ιταλία που κινείται στα 174 ευρώ.

 

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ: Νέα άνοδο σημείωσαν οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών το 2022, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ξεκινώντας από τις τραπεζικές καταθέσεις, η αύξηση που είχε σημειωθεί από το ξεκίνημα της πανδημίας συνεχίστηκε και μέσα στην περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2019 έως και τον Νοέμβριο του 2022 οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών διογκώθηκαν κατά 21,5 δισ. ευρώ! Από αυτά τα 21,5 δισ. ευρώ, τα 3,2 δισ. προέκυψαν μέσα στους πρώτους έντεκα μήνες του 2022, κόντρα στις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Ορισμένοι είχαν σπεύσει να αποδώσουν μεγάλο τμήμα των περυσινών αυξημένων καταθέσεων στη ρευστοποίηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Ωστόσο, ήρθαν χθες τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για να τους διαψεύσουν. Όπως σημειώνεται λοιπόν, «οι συνολικές ροές κεφαλαίων στους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. παρέμειναν θετικές και το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ύψους 373,8 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την αυξητική τους πορεία για ενδέκατο συνεχιζόμενο τρίμηνο, με συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020 άνω των 3,62 δισ. ευρώ. Οι θετικές ροές ανά κατηγορία κατά το τέταρτο τρίμηνο αφορούν τους Ομολογιακούς, Σύνθετους, Χρηματαγοράς και Μικτούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α.».

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελληνικά νοικοκυριά συμμετείχαν το 2022 σε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μέσω του ΧΑ, όπως και σε λίγες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων ομίλων.

 

ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ: Μασούτης, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Εγνατία Σούπερ Μάρκετ και Πίτσιας είναι οι αλυσίδες που αναδείχθηκαν προτιμητέοι στους χθεσινούς πλειστηριασμούς της πτωχευμένης αλυσίδας Αρβανιτίδης.

Και από αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία δεν έλειψαν οι καραμπόλες. Όπως αυτή μεταξύ του Μασούτη και της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός που διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για ένα κατάστημα στον Ξηροπόταμο. Τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Μασούτης που προσέφερε 40.000 ευρώ περισσότερα από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Πάντως η τελευταία πήρε το κατάστημα της Κασσάνδρας.

Σε ό,τι αφορά τώρα την Πίτσιας, φέρεται να είναι η μοναδική αλυσίδα που έχει πάρει τα περισσότερα μέχρι στιγμής καταστήματα. Και λέμε μέχρι στιγμής, διότι σήμερα θα βγουν σε πλειστηριασμό τρία ακίνητα της αλυσίδας ενώ έπεται άλλο ένα μεγάλο πακέτο ακινήτων που θα βγει σε πλειστηριασμό την άνοιξη. 

 

GREEK MAFIA: Αίσθηση έχει προκαλέσει -κι όχι μόνο στη στήλη- η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, προήχθη σε διευθυντή Ασφαλείας, παρότι είχε ήδη παραπεμφθεί σε δίκη!

Η κυβέρνηση, δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και η διοίκηση της ΕΛΑΣ, υποστήριξαν ότι δεν… γνώριζαν για τη δίκη, ενώ χρέωσαν με ευθύνες και τον ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου, ενημερώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών, η διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Φαίνεται βεβαίως να υπήρξε και περαιτέρω ενημέρωση, αφού στην πρώτη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας και ο επικεφαλής της ίδιας διεύθυνσης, αλλά μάλλον κι αυτή δεν ήταν… επαρκής.

Το πιο ωραίο όμως είναι ότι ο εν λόγω αστυνομικός παραμένει στην ίδια θέση εξ όσων γνωρίζει η στήλη και τώρα που προφανώς ξέρουν κι αυτοί που μπορεί να μην… ήξεραν! Κι αυτό ενώ φέρεται να εκκρεμεί δίωξη εναντίου του, καθώς και πολλών άλλων φερόμενων ως μελών της Greek Mafia, για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Αλήθεια, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος τι έχει να πει για αυτό τον τραγέλαφο;

 

ΟΤE: Με αφορμή τη σχετική αδυναμία που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η μετοχή της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ, κύκλοι της αγοράς κάνουν αναφορά στην πρόσφατη έκθεση της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή που δίνει τιμή-στόχο τα 16,14 ευρώ.

Η γνωστή ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει ότι ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στο μοντέλο λειτουργίας του ομίλου, ενώ για το 2023 επισημαίνει την αναμενόμενη εκκίνηση υλοποίησης του εξαιρετικά γρήγορου ευρυζωνικού δικτύου, καθώς επίσης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προκύψουν από την εκτέλεση έργων πληροφορικής, από την αύξηση πελατών στη συνδρομητική τηλεόραση και από το μέτωπο των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Αναφορά επίσης γίνεται και στην πολιτική του ΟΤΕ για διανομή στους μετόχους του συνόλου των παραγόμενων ετήσιων ταμειακών ροών (Free Cash Flow).

 

ΑΕΕΑΠ: Με μεγάλο discount έναντι της εσωτερικής τους αξίας που συχνά υπερβαίνει το 20% διαπραγματεύονται στο ΧΑ οι περισσότερες εισηγμένες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα -τιμές μετοχών της 16ης Ιανουαρίου και Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) ανά μετοχή-, οι τέσσερις από τις έξι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με «έκπτωση» μεγαλύτερη του 20%.

Άλλοι χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν το φαινόμενο αυτό ως μια ακόμη ένδειξη επενδυτικών ευκαιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και άλλοι ως αποτέλεσμα του φόβου που επικρατεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αγορά ακινήτων λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της ευρύτερης οικονομικής δυσπραγίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v