Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2023

«Ψήνει» νέο ντιλ ο Β. Κάτσος - Μπαμ στις μεταφορές ετοιμάζει η HIG - Οι εγχώριοι τζίροι και τα... μυστήρια

«Ψήνει» νέο ντιλ ο Β. Κάτσος - Μπαμ στις μεταφορές ετοιμάζει η HIG - Οι εγχώριοι τζίροι και τα... μυστήρια

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ως… εκδίκηση των Βαλκανίων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα. Μετά από εβδομάδες που η Ελλάδα φιγουράρει ως ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, σήμερα η μεγαβατώρα κοστίζει στη χονδρική μόλις 87 ευρώ.

Λίγο φθηνότερη είναι η τιμή στη γειτονική Βουλγαρία και τη Ρουμανία (80 ευρώ), αλλά σε κάθε περίπτωση, το κόστος στην Ελλάδα σήμερα είναι σχεδόν το μισό από αυτό που βλέπουμε στην κεντρική Ευρώπη.

Η Ιβηρική, πάντως, εξακολουθεί να ξεχωρίζει με τιμή στα 21 ευρώ η μεγαβατώρα...

 

ΟΜΟΛΟΓΑ: Την άνοδο της τιμής του ιταλικού ομολόγου έβαλαν στο μάτι οι «σορτάκηδες», θεωρώντας ότι το ράλι… παρατράβηξε.

Το spread (διαφορά) των ιταλικών τίτλων έναντι των γερμανικών έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εννεαμήνου καθώς η χρονιά ξεκίνησε με άνοδο των τιμών στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Εχει υποχωρήσει 37 μονάδες βάσης φέτος, κάτω από τις 180 μ.β.

Το στρατόπεδο των «σορτ» έναντι των ιταλικών ομολόγων είναι μειοψηφία. Περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Lombard Odier και Royal London Asset Management, ενώ η BlueBay Asset Management το σκέπτεται.

Με χρέος που φτάνει το 150% του ΑΕΠ και την ΕΚΤ να έχει σταματήσει την πιστωτική επέκταση, η Ιταλία ίσως δυσκολευτεί να αναχρηματοδοτήσει χρέος 227 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά, πιστεύουν όσοι είναι έτοιμοι να βάλουν το στοίχημα.

Υπάρχει βέβαια ένα φόβητρο: Η ΕΚΤ, που μπορεί να ενεργοποιήσει το εργαλείο αποφυγής του κατακερματισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο ανακοίνωσε πέρυσι. Οι σορτ όμως εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέχρι το spread να φτάσει τις 300 μονάδες βάσης.

Εως τότε θα έχουν πάρει τα κέρδη…

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΟΣ: Το Euro2day.gr σάς έχει ενημερώσει από τον περασμένο Ιούλιο ότι ο Βασίλης Κάτσος της VNK που έχει επενδύσει στην Cafetex «ψήνει» εξαγορά στο Λονδίνο.

Λοιπόν έφτασε η ώρα και εντός του πρώτου τριμήνου θα έχουμε, εκτός απροόπτου, «γάμους», λέει πηγή πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις.

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Μέσα στις επόμενες ώρες, όπως υποστηρίζει πηγή της στήλης, θα πέσουν οι τελικές υπογραφές μεταξύ της HIG με την «Ορφεύς Βεϊνόγλου». Σε πρώτη φάση, ο έλεγχος της Βεϊνόγλου, market leader στις μεταφορές, περνά στη HIG και σε δεύτερο χρόνο, δεν αποκλείεται να γίνει συγχώνευση με τη Μακιός, συμφερόντων επίσης της HIG.

Η είδηση όμως βρίσκεται αλλού και εάν επαληθευτεί η πληροφορία, σίγουρα θα αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά. Όπως μαθαίνει η στήλη, η HIG «φλερτάρει» το διάστημα αυτό και με έναν ακόμη παίκτη του κλάδου των μεταφορών.

Ο όμιλος-στόχος μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες στον κλάδο -διεθνείς μεταφορές και logistics- και κάτω από την ομπρέλα του βρίσκονται πέντε εταιρείες, κάποιες εξ αυτών στο εξωτερικό. Ο τζίρος του ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ και μεταξύ των πελατών του βρίσκονται τα πιο γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.

Το εάν το συγκεκριμένο deal ευοδωθεί, θα το δείξει ο χρόνος.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο για φέτος όσο και για τα προηγούμενα χρόνια. Ένα από τα στοιχεία που σίγουρα προκαλούν εντύπωση είναι η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων και το πόσο αυτός μεταβλήθηκε τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και σε σύγκριση με το 2019.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο λοιπόν των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών του τρίτου τριμήνου του 2022 ήταν κατά 51,8% μεγαλύτερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προπανδημικού έτους 2019, το οποίο επίσης είχε χαρακτηριστεί από μεγάλη τουριστική κίνηση.

Ειδικότερα τώρα για τις εταιρείες που είναι υποχρεωμένες να τηρούν διπλογραφικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του Νοεμβρίου του 2022 ήταν κατά 56,4% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μειοψηφικό κομμάτι αυτής της τεράστιας αύξησης οφείλεται στον πληθωρισμό της τελευταίας τριετίας, με το υπόλοιπο να αποδίδεται τόσο στην ανάπτυξη που σημείωσε η ελληνική οικονομία κατά τη διετία 2021-2022 όσο και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς πλέον καταγράφεται λογιστικά μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών συναλλαγών.

Οι κάθε λογής κάρτες και γενικότερα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v