Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2023

Πώς «οπλίζεται» ο Σταϊκούρας για 2ο γύρο με τις τράπεζες - Τα επόμενα σχέδια PepsiCo για ΗΒΗ

Πώς «οπλίζεται» ο Σταϊκούρας για 2ο γύρο με τις τράπεζες - Τα επόμενα σχέδια PepsiCo για ΗΒΗ

ΧΡΩΠΕΙ: Με σχεδόν διπλάσιο budget προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ στις παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην οδό Πειραιώς.

Ο αρχικός διαγωνισμός που προκήρυξε το 2020 η Γενική Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (και ο οποίος ακυρώθηκε) είχε προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά μετά τις φάσεις του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους, αλλά και τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων του ΥΠΕΝ, το έργο φαίνεται να έχει αλλάξει μορφή και προφανώς προϋπολογισμό. Πλέον, ο τελευταίος ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται πλέον και η συμμετοχή του Δημοσίου με 20 εκατ. ευρώ, πέραν της επένδυσης των ιδιωτών.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο έχει λάβει τις σχετικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις και προκειμένου να τρέξει η αξιοποίηση της έκτασης, το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει προκηρύξει διαγωνισμό μιας φάσης (δηλαδή κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών) με ορίζοντα την 28η Μαρτίου.

Προϋπόθεση για συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι το κατασκευαστικό σχήμα να συνεργάζεται με κάποιον φορέα καινοτομίας και έρευνας. Αρχικώς ενδιαφέρον είχαν εκφράσει (και μένει να φανεί αν επιστρέψουν…) οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Intracom και Dimand, ενώ από τους τεχνολογικούς φορείς οι FOUND.ATION, Mantis Business Innovation, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης.

 

ALPHA BANK: Θερμής υποδοχής τυγχάνει, όπως πληροφορούμαστε, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας. Από τους κόλπους των εργαζομένων μεταδίδεται ότι τα κίνητρα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και ήδη καταγράφεται καλή πρώτη ανταπόκριση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τράπεζα διατηρεί μια ισορροπημένη και καλή χρόνια σχέση με τους εργαζόμενους, παράδοση που τηρείται και από την τωρινή διοίκησή της.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες της νέας ψηφιακής εποχής έχουν αρχίσει να βλέπουν, κυρίως όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, με ιδιαίτερα καλό μάτι τις εθελούσιες.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σύντομα ακούμε ότι θα καλέσει τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να τσεκάρει την πρόοδο της… οικειοθελούς δέσμευσής τους για αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και μειώσεις προμηθειών.

Ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επεξεργασία πρόσφατων στοιχείων ΤτΕ και ΕΚΤ. Υποψιαζόμαστε ότι τα στοιχεία δεν θα είναι καλά για τις τράπεζες καθώς τον Δεκέμβριο η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων «χτύπησε» νέα υψηλά.

Οι τράπεζες, πέραν του πάγιου επιχειρήματος της πλεονάζουσας ρευστότητας και επομένως της μη ανάγκης να «κυνηγήσουν» καταθέσεις, θα αντιτάξουν ότι τον Γενάρη τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων για μεγάλα ποσά (σ.σ. άνω των 500 χιλ. ευρώ) ιδιωτών πελατών προσαρμόστηκαν γρήγορα. Για προθεσμιακές τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας, τα επιτόκια κινούνται πλέον μεταξύ 1,3% με 1,5%.

Το τελευταίο διάστημα, «πυκνώνει» και η γκρίνια μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έχουν περικόψει το spread που χρεώνουν, προκειμένου να ελαφρύνουν κάπως το βάρος από την άνοδο του Euribor. Τέτοιες κινήσεις ελάφρυνσης έχουν κάνει οι τράπεζες για μεγάλους εταιρικούς πελάτες. Οπότε δεν αποκλείεται η υπουργική «γκρίνια» να επεκταθεί και σε αυτό το μέτωπο.

Εκλογές έρχονται…

Υ.Γ.: Στη Μ. Βρετανία το θέμα της απροθυμίας των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων συζητήθηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων. Στην Ελλάδα αρκούμαστε σε υπουργικά… μπινελίκια και άσκηση πίεσης με παντελώς αναρμόδιο τρόπο.

 

PepsiCo - ΗΒΗ: Η παραγωγή των γνωστών αναψυκτικών που κυκλοφορούν σε κουτάκια αλουμινίου αποτελεί το πρώτο βήμα επιστροφής της παραγωγής των προϊόντων ΗΒΗ στην Ελλάδα, δηλώνουν στη στήλη πηγές της πολυεθνικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κουτιά αλουμινίου που θα παράγονται στην ΕΨΑ αποτελούν το 42% του συνολικού όγκου πωλήσεων της ΗΒΗ. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχει σχεδιασμός και για «επαναπατρισμό» της παραγωγής και για τα προϊόντα που διατίθενται σε φιάλες PET. Ωστόσο δεν διευκρινίζουν με ποιον συνεργάτη, ούτε πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή στην Ελλάδα των φιαλών PET.

Αγνωστο και το εάν στον σχεδιασμό είναι η παραγωγή να γίνει στις εγκαταστάσεις της NU Aqua στο Λουτράκι, όπως διαρρέεται από την τελευταία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v