Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2023

Τράπεζα Αττικής: Το «πάρτι» και ο… πολλαπλασιαστής - Η ξαφνική αντίδραση Frigoglass και το μπόνους της Jumbo

Τράπεζα Αττικής: Το «πάρτι» και ο… πολλαπλασιαστής - Η ξαφνική αντίδραση Frigoglass και το μπόνους της Jumbo

ATTICA BANK: Σπανίως έχουμε παρατηρήσει τόσο εντυπωσιακή και ανεξήγητη άνοδο στην τιμή μιας μετοχής -και μάλιστα μιας τραπεζικής μετοχής. Κάποιος θα αντιπαραθέσει ότι για τα τραπεζικά δεδομένα η μετοχή είναι αυτό που λέμε «penny stock» και ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, το free float είναι 1,99% των μετοχών.

Υπάρχει, θα πουν κάποιοι άλλοι, το «στόρι» της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου, μέσω της συνένωσης με την Παγκρήτια, την HSBC κ.λπ., το οποίο αν και ανεπίσημο προσώρας, παίζει σχεδόν κάθε μέρα στα μέσα, όπως έχει παίξει και στο Euro2day.gr.

To πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, προς το παρόν, για να αποτιμηθεί αυτό το στόρι. Εάν πάλι πάρουμε ως δεδομένο μόνο την αύξηση που έχει ήδη αποφασιστεί, τα… κουκιά δεν βγαίνουν με τίποτα.

Εντυπωσιασμένοι από όσα συμβαίνουν στο ταμπλό, απευθυνθήκαμε προχθές το βράδυ σε κάποιους φίλους, αναλυτές και διαχειριστές, εντός και εκτός Ελλάδος, να δούμε μήπως μας έχει ξεφύγει κάτι. Κάποιοι μάς είπαν ότι σε αυτή τη φάση, απλά… δεν ασχολούνται ή ότι με αυτά τα στοιχεία «δεν βγαίνει άκρη».

Ένας εξ αυτών όμως επιχείρησε μια απλή αλλά πρακτική προσέγγιση, με βάση τον βασικό πολλαπλασιαστή P/BV, την οποία και σας μεταφέρουμε. «Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου, η ΑΤΤ είχε ίδια κεφάλαια 289 εκατ. ευρώ. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα 473 εκατ. της αύξησης κεφαλαίου, πάμε σε ένα σύνολο 762 εκατ. ευρώ και έχουμε και περίπου αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση, στις τρέχουσες τιμές (σ.σ. προχθεσινές). Αν δεν υπήρχαν προβλέψεις που πρέπει να ληφθούν, θα είχαμε ένα P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) στην περιοχή του 1, όταν η Πειραιώς για παράδειγμα διαπραγματεύεται με P/BV στο 0,4! Εάν συνυπολογίσουμε όμως ότι θα υπάρξουν και προβλέψεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ (όπως έχει δημοσιευτεί), τότε πάμε σε P/BV στην περιοχή του 2, που είναι απλά… απίστευτο»!

 

ATTICA BANK ΙΙ: Η μετοχή της Τράπεζας, ενίοτε και με εξωφρενικές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, από τα χαμηλά του 0,063 ευρώ στις 12 Δεκεμβρίου, έχει «πετάξει στο 0,235 ευρώ χθες (έκανε +21,76% σε μια μέρα).

Σχεδόν… τετραπλασιασμός δηλαδή, σε λιγότερο από δύο μήνες!

Mε έμφαση όμως στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο άρχισαν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες για είσοδο της Thrinvest (φωτ. ο Αλ. Εξάρχου) στο εγχείρημα της Αττικής, από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά (οπότε και επιβεβαιώνεται η επιστολή ενδιαφέροντος των εφοπλιστών), η άνοδος στη μετοχή αλλάζει… level.

Προφανώς υπάρχουν προσδοκίες για τον «5ο πόλο», αλλά κάποιοι φαίνεται να το παρακάνουν στην... προεξόφληση!

 

ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Ως άλλη… φερώνυμη κακοκαιρία (σ.σ. Barbara) εμφανίστηκε χθες ενώπιον των σωματείων των εργαζομένων η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών Barbara Morgante, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον νέο μέτοχο, την Italgas.

Παρουσία του διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων Riccardo Ubezio, ούτε λίγο ούτε πολύ, φέρεται να είπε στους συνδικαλιστές ότι η εταιρεία είναι ιδιωτική και θα κάνει ό,τι θέλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφεραν στη στήλη εκπρόσωποι των σωματείων που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνάντηση, η κα Morgante έριξε αποκλειστικά την ευθύνη για τις απολύσεις των πρώτων 7 εργαζομένων στην κυβέρνηση. Να παραπονεθείτε σε αυτούς που πούλησαν την εταιρεία, χωρίς πρόβλεψη για την προστασία του προσωπικού, ήταν συνοπτικά η θέση της. Ένα δίκιο το έχει, θα λέγαμε...

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μετά την αποχώρηση επτά εργαζομένων, το νέο αφεντικό της ΔΕΠΑ Υποδομών προσέλαβε δύο εργαζομένους με συμβάσεις, μάλιστα, αορίστου χρόνου. Φαίνεται, δηλαδή, ότι επιδιώκει να ξεφορτωθεί προσωπικό της παλιάς ΔΕΠΑ Υποδομών και να «χτίσει» καινούριο.

Στη χθεσινή συνάντηση, που διήρκεσε επί δίωρο, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΠΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ.

Τελικά, με μικρό καλάθι πήγαν, με... άδειο έφυγαν.

 

JUMBO: Δευτέρα έκανε το ράλι η μετοχή, χθες ήρθαν τα καλά νέα: η εταιρεία προκηρύσσει ΓΣ για να εγκρίνει χρηματική διανομή από τα μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, μεικτού ποσού 1,1550 ευρώ ανά μετοχή.

Μερισματική απόδοση 6,45% με βάση το χθεσινό κλείσιμο, με τους μετόχους να πηγαίνουν ταμείο στα τέλη Μαρτίου.

 

FRIGOGLASS: Με θεαματική αύξηση συναλλαγών το χθεσινό 10,61% στο 0,146 ευρώ, που ανεβάζει τη χρηματιστηριακή αξία στα 52,05 εκατ.

Συνολικά σχεδόν 10 εκατομμύρια τεμάχια αλλάζουν χέρια τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής να παραπέμπει -σύμφωνα με αναλυτές- σε «bullish island reversal pattern» και μάλιστα ετήσιας διάρκειας.

Η αιφνίδια(;) «απόψυξη» της πολύπαθης εισηγμένης αποδίδεται εν μέρει στην πιθανότητα επαναφοράς της εταιρείας σε καθαρή κερδοφορία, με την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Ρουμανία, την αντιστάθμιση απωλειών από τη ρωσική αγορά και την αύξηση του κύκλου εργασιών του κλάδου υαλουργίας.

Ο τελευταίος κλάδος, αυτός της υαλουργίας, σύμφωνα με ορισμένους, μπορεί να αποτελέσει παράμετρο καμπής για την επαναφορά της Frigoglass, θυμίζοντας πως το 2015 η GZI Mauritius πρόσφερε 225 εκατ., με την εξαγορά να μην προχωρά στο «και 5'».

«Υπέρβαρες» μεν οι υποχρεώσεις (σχεδόν 8 φορές τα EBITDA των 47 εκατ.), αλλά με ένα asset που θα τα κάλυπτε στο μεγαλύτερο μέρος, εάν έβγαινε σήμερα «προς πώληση».

Υ.Γ. Για τον κλάδο υαλουργίας φέρεται να έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v