Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2023

MIG: Τα «κουκιά» και η ενόχληση από... Πειραιά μεριά *Το... καλό κλίμα στην Attica Bank *Ιερές γκρίνιες για ΤΑΙΠΕΔ-Σχιστό

MIG: Τα «κουκιά» και η ενόχληση από... Πειραιά μεριά *Το... καλό κλίμα στην Attica Bank *Ιερές γκρίνιες για ΤΑΙΠΕΔ-Σχιστό

MΙG: Με μικρότερα ποσοστά ανόδου, αλλά και μικρότερους όγκους συναλλαγών (στο 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου) κινήθηκε χθες η μετοχή. Αν δεν αλλάξει κάτι ως προς τους όγκους, δεν προκύπτει καμία δυνατότητα εξασφάλισης του 1/3 των παρόντων στη συνέλευση της 3ης Μαρτίου από Μάριο Ηλιόπουλο και Σία, ώστε να απορριφθεί το deal με τη STRIX για την ATTICA GROUP.

Δεν «βγαίνουν» τα κουκιά, όταν η Πειραιώς βρίσκεται ήδη στο 53,50%. Ακόμη και ο εναλλακτικός, θεωρητικά πάντα, στόχος της διασφάλισης του 20% των μετοχών από την πλευρά Ηλιόπουλου, για να μπορέσει να κάνει αίτημα διαχειριστικού ελέγχου (όπλο αμφίβολης αποτελεσματικότητας όπως γράψαμε χθες), φαντάζει δύσκολος, αν όχι ακατόρθωτος.

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν έχει υποστήριξη από άλλα εφοπλιστικά συμφέροντα, όπως υποστήριζαν κάποιοι φημολογούντες. Αντιθέτως, συνήθως πολύ έγκυρες πηγές μάς μεταφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση σε πολύ ισχυρούς κύκλους του Πειραιά, για τα όσα συμβαίνουν. Και ότι επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της Seajets πέρα από το θέμα MΙG-ATTICA έχει ανοίξει και δεύτερο μέτωπο, με άλλο, σεβαστό παίκτη του χώρου.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν όσα έχουμε γράψει σε προηγούμενα σχόλια.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Άμεση ήταν η αντίδραση της Μεσογείων στο χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τη σιωπηρή απόσυρση της φορολόγησης των προμηθευτών. Μάλλον θα «ενόχλησε» πολύ, αν κρίνουμε από την ταχύτητα των δηλώσεων που διοχετεύτηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην προσπάθειά του να «διασκεδάσει» το όλο θέμα.

«Θα έχουμε τα ποσά τον Μάρτιο», διαβεβαίωσε ο Κώστας Σκρέκας (φωτ.). Η στήλη τον πιστεύει -είπαμε, είμαστε καλόπιστοι- και κρατά την υπεραισιόδοξη δήλωσή του.

Χρόνος έδει δείξαι, για να παραφράσουμε τη γνωστή φράση.

 

ΑΤΤΙCΑ ΒΑΝΚ: «Σε καλό κλίμα», κατά τη... διπλωματική ορολογία, μαθαίνουμε ότι έγινε χθες η συνάντηση του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrinvest με τους επικεφαλής του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ Ηλία Ξηρουχάκη και Κωνσταντίνο Μακέδο, τους υφιστάμενους δηλαδή μεγαλομετόχους της τράπεζας. Ολοι αναγνωρίζουν, πρόσθεσε η πηγή μας με νόημα, «ότι πρέπει να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία για να πάει μπροστά η τράπεζα».

Τα είπε όλα ο αθεόφοβος με μια φράση!

Κατά τα λοιπά, η μετοχή το... βιολί της, αλλά πιο συμμαζεμένα, με άνοδο 2,1%. Κεφαλαιοποίηση στα 263 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερη από τα καθαρά ίδια κεφάλαια που θα έχει μετά την αύξηση και την έκδοση δεκάδων εκατομμυρίων νέων μετοχών (αφού γίνει ΠΡΩΤΑ το reverse split).

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Δύσκολος αποδεικνύεται ο έλεγχος των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Τα στοιχεία, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, χρειάζονται επεξεργασία

Σε όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα πως αυτή είναι μια δικαιολογία για να μη δυσαρεστήσει κανέναν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενόψει εκλογών με περικοπές επιχορηγήσεων, όπως είχε απειλήσει αν δεν πιάσουν τους στόχους, η απάντηση από αρμόδιες πηγές είναι πως η τελευταία δόση των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ δεν έχει δοθεί ακόμα και θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να φανεί αν πέτυχαν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Παρεμπιπτόντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληροφορούμαστε πως πέτυχε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τσέκαρε κάθε βράδυ αν οι υπάλληλοι έχουν σβήσει φώτα και κλιματιστικά, δεν επιβεβαιώνονται…

 

ΤΧΣ: Η αγορά περιμένει αλλά δεν βλέπει φως. Ο λόγος για τον σύμβουλο που πρέπει να προσλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να τρέξει τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Tράπεζα Πειραιώς.

Όπως λένε και στην αγορά, το Ταμείο παίζει καθυστερήσεις. Αλλωστε δεν είναι και κάτι δύσκολο η πρόσληψη ενός συμβούλου.

Η κυβέρνηση προς το παρόν είναι μεταξύ όσων περιμένουν. Ακούμε, όμως, ότι σύντομα θα περάσει στη φάση των πιέσεων. Όπως έγινε και στην περίπτωση της μελέτης για τη στρατηγική αποεπένδυσης…

 

ΣΧΙΣΤΟ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Εντύπωση προκάλεσαν δημοσιεύματα και πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους περί δυσφορίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μεγάλο project ανάπλασης της έκτασης στο Σχιστό και συγκεκριμένα τόσο για τους χειρισμούς της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών όσο και για το ύψος της σύμβασης που καλείται να υπογράψει με τη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF).

Η στήλη δεν γνωρίζει τι ακριβώς θορύβησε τους Ιεράρχες, ωστόσο, εξ όσων κατάφερε να μάθει, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ PPF και Αρχιεπισκοπής παραμένουν ανοιχτοί, ενώ ήδη έχει αποσταλεί η κοστολογημένη σύμβαση προς έγκριση και υπογραφές.

Θυμίζουμε ότι ουσιαστικά το PPF θα αναλάβει την ωρίμανση του project, μόνον εάν κι εφόσον υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ οι χρεώσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται σε αυτήν αφορούν κυρίως το κόστος των νομικών, τεχνικών, περιβαλλοντικών και μύριων όσων μελετών και ελέγχων απαιτούνται. Η κοστολόγηση, δε, γίνεται βάσει κανόνων και επί του ύψους του project, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF δεν είναι εταιρεία συμβούλων που κινείται με όρους αγοράς...

Υ.Γ. Πάντως το έργο αξιοποίησης 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό διαθέτει μεν «φαραωνικές διαστάσεις», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αξιοποίησης ακινήτων, αλλά δεν διαθέτει προς το παρόν ούτε τη βασική νομιμοποίηση, όπως π.χ. τη χρήση γης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v