Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2023

Αttica Βank-Thrinvest: Το προαπαιτούμενο και το «μούδιασμα» *Tι δίνει στη ΔΕΗ το deal με Piraeus Equity Partners *Μετά τις εκλογές πάνε οι κορβέτες

Αttica Βank-Thrinvest: Το προαπαιτούμενο και το «μούδιασμα» *Tι δίνει στη ΔΕΗ το deal με Piraeus Equity Partners *Μετά τις εκλογές πάνε οι κορβέτες

ATTICA BANK: Όταν η Thrinvest (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) ξεκίνησε την περιπέτεια της Attica Bank, έθεσε μια σειρά από προαπαιτούμενα. Το βασικότερο εξ αυτών ήταν να ξεκινήσει η τράπεζα την πορεία εξυγίανσης, αναλαμβάνοντας τη ζημιά για τα πρώτα προς πώληση χαρτοφυλάκια.

Μετά από αρκετά μπρος-πίσω, ως προς τον χρονισμό και τη χρήση IFRS 5 ή IFRS 9, το τελευταίο Δ.Σ της τράπεζας, όπως αποκάλυψε η στήλη, αποφάσισε τη στρατηγική διαχείρισης/μείωσης των NPEs και «κλείδωσε» τη ζημιά που θα πάρει για την πώληση μέρους αυτών.

Η τράπεζα κίνησε διαδικασία λήψης προκαταρκτικών προσφορών για το σύνολο του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για το ποια εξ αυτών θα πωληθούν, θα ληφθούν με γνώμονα την άριστη χρήση των πρόσθετων προβλέψεων, ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να πωληθούν τουλάχιστον 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non performing exposures). Εξού και ταξινομήθηκαν στα προς πώληση, ενδεικτικά χαρτοφυλάκια, εκτινάσσοντας τη ζημιά της χρήσης 2022 σε 330 με 340 εκατ. ευρώ. Όσα περίπου χρειάζονται για να συμψηφισθεί το εναπομείναν DTC (περί τα 63 εκατ. ευρώ).

Με τη ζημιά να έχει αναληφθεί, η Thrinvest έχει καθαρό -σχετικά- τοπίο πίσω της, για να καταρτίσει το business plan, βάσει του οποίου θα εξυγιάνει, χωριστά ή από κοινού, τις Attica Βank και Παγκρήτια για να αρχίσει να βγάζει κέρδη ο «5ος πόλος».

Ωστόσο, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, μας μεταφέρουν ένα «μούδιασμα» από την πλευρά της Thrinvest, στην υπόθεση της Αττικής, καθώς ξεκινά η διερεύνηση των οικονομικών δεδομένων επί του... πεδίου (μέσω άτυπου due diligence), αλλά -ίσως εξίσου σημαντικό- και η διερεύνηση προθέσεων των λοιπών παικτών που εμπλέκονται στο εγχείρημα.

Στο πλαίσιο αυτό λένε οι πληροφορίες μας (μετά και τον... χαμό των προηγούμενων ημερών), επίκειται σήμερα ή αύριο συνάντηση του Αλέξανδρου Εξάρχου με τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ (και της τράπεζας) Κωνσταντίνο Μακέδο. Προηγήθηκε πάντως το ραντεβού Εξάρχου με τον Γιάννη Στουρνάρα (φωτ.) της ΤτΕ.

Υ.Γ.: Το Euro2day.gr σταθερά όλο τον Γενάρη επέμεινε ότι δεν έχει συμφωνηθεί η στρατηγική διαχείρισης/μείωσης των NPEs, κόντρα σε δημοσιεύματα και ανεπίσημες/επίσημες διαβεβαιώσεις. Τελικά, οι αποφάσεις ελήφθησαν στις 8 Φεβρουαρίου.

Υ.Γ. ΙΙ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πίεζε, υπό την απειλή ως και της αναστολής, εδώ και μήνες, να αναληφθεί η ζημιά για τα NPEs, από τη στιγμή που είχε υπογραφεί κατ' αρχήν συμφωνία μετόχων για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση με σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων. Κι όλα αυτά είχαν περιγραφεί στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου. Τελικώς, η ζημιά αναλήφθηκε λογιστικά στις 31/12/2022.

 

ΑΤΤΙCA BANK ΙΙ: Νέα… περιφανή άνοδο κατά 9,95% (και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση σε όλη την αγορά) κατέγραψε χθες η μετοχή, άνευ λόγου και αιτίας βεβαίως, μετά το -51% του προηγούμενου διημέρου.

Στο μεταξύ, μας ευχαριστούν οι πληροφορίες ότι οι αρχές σκέφτονται την επιβολή πρόσθετων ρυθμίσεων για τις μετοχές πολύ χαμηλής διασποράς. Θα είναι βήμα προς το καλύτερο.

Σημειώστε πάντως ότι, θέλετε επειδή η ΑΤΤΙCA είναι και... ΒΑΝΚ, θέλετε επειδή έψαχνε επί μήνες για επενδυτή, Έλληνα ή ξένο, θέλετε επειδή συμμετείχε με έναν τρόπο η Ellington, κάποιοι ξένοι επενδυτές έχουν στη γωνία του ματιού τους (μέχρι εκεί όμως) τα όσα συμβαίνουν, μπας και καταλάβουν τι γίνεται.

Και όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχουν τα καλύτερα σχόλια για την εποπτεία και τη λειτουργία της αγοράς!

 

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Γενική συνέλευση για τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της (μόλις 245.000 τεμάχια) σε κοινές, συγκάλεσε η εισηγμένη.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται εύκολα από την οριακή εμπορευσιμότητα των «προνομίων» στο ταμπλό του ΧΑ (αξία συναλλαγών 47 χιλ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο), αλλά και από το γεγονός ότι στην πράξη οι κάτοχοί τους δεν πλεονεκτούν σε κάτι σε σύγκριση με τους «κοινούς» μετόχους. Επιπλέον, οι κοινές μετοχές τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση σε πολύ υψηλότερη τιμή από τις προνομιούχες.

Οι πλειοψηφίες στις επικείμενες σχετικές γενικές συνελεύσεις (απαιτείται κατ’ ελάχιστον το 66,67% επί των παρόντων) φαίνεται ότι θα προκύψουν.

Η εισηγμένη εταιρεία έκλεισε την περσινή χρονιά με υψηλότερο κύκλο εργασιών σε σύγκριση με το 2021, όπως άλλωστε φάνηκε και από τα ανακοινωθέντα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου.

Στην αγορά πάντως κυκλοφορούν και φήμες περί εξαγοράς.

 

ΔΕH: Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή απόκτησης από την Επιχείρηση της Αιολική Μπελεχέρι, η οποία διαθέτει δύο αιολικά πάρκα, εγκατεστημένης ισχύος 43,8 MW και φωτοβολταϊκά ισχύος 2 MW. Μαζί η ΔΕΗ απέκτησε και επτά εταιρείες με άδειες για αιολικά πάρκα, αθροιστικής ισχύος 257,2 MW καθώς και δύο υπό ανάπτυξη σταθμούς βιομάζας ισχύος 1+1 MW. Πωλητής η Piraeus Equity Partners.

Πρόκειται για αιολικά που περιήλθαν από τη γαλλική EDF στον εφοπλιστή Λογοθέτη, με χρηματοδότηση από την Πειραιώς. 

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η συζήτηση για τη συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στο αρμόδιο Δικαστήριο, αφού τράπεζες, Δημόσιο και εργαζόμενοι συμφώνησαν σε ό,τι αφορά το σχέδιο επαναλειτουργίας.

Αυτό που μένει βέβαια είναι η επιλογή από το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή των κορβετών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση τοποθετείται πλέον μετεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση, η στήλη πληροφορείται ότι η ΟΝΕΧ και η ιταλική Fincantieri, που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο αμυντικό κομμάτι, επικαιροποιούν στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) το πλάνο και τη δέσμευσή τους για δυνατότητα ναυπήγησης 2+1 κορβετών στην Ελλάδα.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ: H Miele επιβεβαίωσε χθες πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά ότι δεν συνεργάζεται με την Κωτσόβολος (Dixons South East Europe S.A.), τον Νο1 παίκτη της τοπικής αγοράς ηλεκτρικών ειδών. Διατηρεί, όμως, συνεργασία με την Dixons σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο CEO της Miele Hellas απέφυγε «διακριτικά» να δώσει πληροφορίες για τη διακοπή της εμπορικής συνεργασίας, μετατοπίζοντας -κατά τη χθεσινή παρουσίαση της στρατηγικής του brand- το κέντρο βάρους της συζήτησης στην έμφαση που δίνεται στην εμπειρία για τον καταναλωτή σε επιλεγμένα σημεία πώλησης. Πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της συνεργασίας. «Εμείς δεν κλείνουμε πόρτες... Είμαστε ανοιχτοί...», ήταν χαρακτηριστικές φράσεις του Θ. Κυριαζή, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός Dr. Reinhard Zinkaan, Executive Director & Co-Proprietor της Miele, εξηγώντας γιατί η οικογενειακή (πολυεθνική) Miele δεν έχει μπει σε Χρηματιστήριο μέχρι σήμερα, απάντησε όπως ο... Γεράρδος.

Όπως είπε, η εταιρεία δεν χρειάζεται λεφτά... και δεν είναι διατεθειμένη να μοιράζεται πληροφορίες για την εμπορική της πολιτική με τον ανταγωνισμό...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v