Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2023

Attica Bank-Euroxx: Η εξυγίανση και τα... μαχαίρια - Η τετράδα στην κούρσα για ΕΑΒ - Το «χάντικαπ» που πονά τις επιχειρήσεις

Attica Bank-Euroxx: Η εξυγίανση και τα... μαχαίρια - Η τετράδα στην κούρσα για ΕΑΒ - Το «χάντικαπ» που πονά τις επιχειρήσεις

ATTICA BANK-EUROXX: Τα «μεγάλα μαχαίρια» έχουν βγει με επίκεντρο την υπόθεση εξυγίανσης της τράπεζας -και ο κύκλος των... πληγμάτων ολοένα διευρύνεται. Η μπάλα πήρε και τη ΕUROXΧ, που είχε κλείσει συμφωνία με την τράπεζα για συμβουλευτικές υπηρεσίες, με αντικείμενο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή ήταν 13 εκατ. ευρώ και το Δ.Σ. της Τράπεζας πήρε απόφαση για την καταβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, με πρόεδρο και εισηγητή τον Κωνσταντίνο Μακέδο (φωτ.) και CEO τον άρτι αφιχθέντα τότε Μιχάλη Ανδρεάδη. Δύο μέλη του ΔΣ ωστόσο φέρονται να μειοψήφησαν.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν απορία για το ύψος της αμοιβής, με δεδομένο ότι στην αύξηση συμμετείχαν κατά βάση οι υφιστάμενοι μέτοχοι (κυρίως το ΤΧΣ και σε πολύ μικρότερο ποσοστό το ΤΜΕΔΕ) καθώς και η Rinoa LTD, η τελευταία συνδεδεμένη και με το ΤΜΕΔΕ.

Πηγές της Εuroxx πάντως αναφέρουν ότι τα όσα διαρρέονται και γράφονται είναι «εκ του πονηρού», πως συνέβη ό,τι συμβαίνει σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προσλήφθηκαν δηλαδή ως σύμβουλοι και προσέφεραν υπηρεσίες πολύ συγκεκριμένες και απολύτως τεκμηριωμένες ως «παραδοτέα», έναντι της αμοιβής τους, χωρίς περαιτέρω σχόλια για το ύψος της.

Το σίγουρο είναι ότι τώρα που το προηγούμενο deal (με την Ellington σε ρόλο ιδιώτη επενδυτή) ναυάγησε, ενώ το νέο deal «ψήνεται» (με τη Τhrivest στον ίδιο ρόλο), έχουν αρχίσει και λένε διάφορα για διάφορους, πολλές «κακές γλώσσες».

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα εδώ και πολλούς μήνες, τόσο από τη στήλη όσο και με ρεπορτάζ στο Εuro2day.gr, ότι η όλη προσπάθεια «διάσωσης» έμπαζε νερά από παντού, οπότε τίποτε δεν μας εκπλήσσει.

 

ATTICA BANK II: Ένα ιδιαίτερα σφικτό χρονοδιάγραμμα έχουν μπροστά τους Thrivest και ΤΧΣ, μετά την κατάθεση του business plan που εκπόνησε η Thrivest, προκειμένου να συζητήσουν και ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία μετόχων για την Αttica Bank.

Ως την 31η Μαρτίου τα λεφτά της ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν μπει σε λογαριασμό της τράπεζας ή τουλάχιστον να έχουν δεσμευτεί χωρίς αιρέσεις σε λογαριασμό που τηρεί η Attica στην ΤτΕ.

Ως την 30ή Απριλίου η τράπεζα θα πρέπει να δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2022 και έχει ήδη πάρει τη ζημιά για την πώληση NPEs. Επομένως θα πρέπει να έχουν μπει τα λεφτά ή να έχουν δεσμευτεί ανεπιφύλακτα για να περάσει ντούκου η αρνητική θέση.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ έχει δεσμεύσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τα κεφάλαια που του αναλογούσαν με την τότε συμφωνία μετόχων.

 

ΕΑΒ: Τέσσερις, από τους συνολικά έξι που έλαβαν τον φάκελο, είναι οι επενδυτές που συνεχίζουν στην κούρσα ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Όπως πληροφορείται η στήλη, πρόκειται για τις Boeing, Airbus, Lockheed και Dassault, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΕΑΒ. Βέβαια η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και την ανάδειξη του προτιμητέου έχει ακόμη δρόμο.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ προβλέπει το «σπάσιμό» της σε δύο οικονομικές οντότητες, την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co, με την είσοδο στην τελευταία στρατηγικού επενδυτή.

Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία -το 51% θα παραμείνει στα «χέρια» του Ελληνικού Δημοσίου-, αλλά, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι τον Μάρτιο έρχεται νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και… βλέπουμε.

Τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 4,7%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το «ανταγωνιστικό χάσμα» με την Ευρώπη. Η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη φτάνει τις 125 μονάδες βάσης. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον ευρω-νότο, οι ελληνικές εταιρείες έχουν «χάντικαπ» 88 μονάδων βάσης…

 

ΗΛΕΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Στις 20 Δεκεμβρίου ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας απέκτησαν το 51% και 29% αντίστοιχα της εταιρείας. Το ποσοστό της DAMCO Energy περιορίστηκε στο 20%. Ούτε η ΔΕΠΑ ούτε η εισηγμένη ΔΕH ανακοίνωσαν τίμημα για την εξαγορά του ποσοστού τους.

Έτσι, δεν μάθαμε πόσο αποτιμάται η εταιρεία, η οποία διαθέτει άδεια ηλεκτροπαραγωγής 840 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v