Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2023

Αγορές: Η άλλη όψη μιας τραπεζικής κατάρρευσης - Νέες εξαγορές και… αποθήκες ψάχνει η Σκλαβενίτης - Tips για Viohalco

Αγορές: Η άλλη όψη μιας τραπεζικής κατάρρευσης - Νέες εξαγορές και… αποθήκες ψάχνει η Σκλαβενίτης - Tips για Viohalco

ΑΓΟΡΕΣ: Kι εκεί που όλοι κοιμούνταν ήσυχοι (που λέει ο λόγος, στην εποχή μας είναι πολλοί οι φόβοι), ήρθε η τραπεζική κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ να φέρει τα πάνω κάτω. Οι αμερικανικές αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν να κλείσουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο σήμερα (κατά προτίμηση, πριν ανοίξει η Wall Street), κάνοντας δημοπρασία σε ενδιαφερόμενους αγοραστές και λαμβάνοντας ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα ώστε να πληρωθούν οι καταθέτες. Αν δεν πετύχει το auction και οι λοιπές ενέργειες, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και όχι μόνο για τις ΗΠΑ.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την αμερικανική οικονομία, καθώς καταθέτες της SVB ήταν πολλά αμερικανικά startups και άλλες δυναμικές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας. Για την ακρίβεια, είχε το μεγαλύτερο μερίδιο καταθέσεων στη Silicon Valley (εξ ου και το Silicon Valley Bank-SVB), ενώ καταθέσεις φέρονται να είχαν στο βρετανικό παρακλάδι πάνω από 3.000 επιχειρήσεις τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό που τρομάζει όμως τις αγορές γενικότερα, σε διεθνή κλίμακα, είναι ότι με καθυστέρηση επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι πως η τόσο απότομη άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες στο χρηματοοικονομικό κύκλωμα.

Είναι σημαντικό επίσης ότι η SVB δεν έδειχνε έως πρότινος για υποψήφιο θύμα. Οι καταθέτες της ήταν μεγάλοι και πολλά υποσχόμενοι, ενώ η ίδια τοποθετείτο σε «σίγουρες» αξίες, χωρίς κίνδυνο default, πολύ συχνά και με κρατικές εγγυήσεις. Είχαν όμως μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις εταιρικές καταθέσεις όψεως της τράπεζας -και αυτό αποδείχθηκε μοιραίο.

Ίσως το μόνο πρώιμο σήμα κινδύνου για κάποιους συντηρητικούς επενδυτές να ήταν η ίδια η αλματώδης άνοδος των καταθέσεών της, καθότι συνέβη σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όπως γράφουν τα διεθνή Μέσα, η SVB φαίνεται να έπεσε θύμα της αλλαγής περιβάλλοντος. Από τη «νιρβάνα» των σταθερά χαμηλών επιτοκίων, στην απότομη και συνεχή άνοδό τους, σε μια περίοδο που συνέπεσε αρκετοί μεγαλοπελάτες της (από τον χώρο της τεχνολογίας) να μειώνουν καταθέσεις για δικά τους προβλήματα.

Βγήκε λοιπόν και πούλησε μαζικά χρεόγραφα, στην αγοραία αξία τους, γράφοντας πολύ μεγάλες ζημιές, προκειμένου να έχει ρευστό για να μπορέσει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον επιτοκίων και να είναι πιο ευέλικτη στην αντιμετώπιση αναλήψεων.

Οι ζημίες όμως που έγραψε, ήταν η αρχή του τέλους, καθώς το πρόβλημά της άρχισε να αναβοσβήνει στις οθόνες και οι πελάτες να τραβάνε τα λεφτά τους. Τα θέματα που ψάχνουν τώρα οι αγορές είναι ποιες άλλες τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίζουν «αφανή» προβλήματα στους ισολογισμούς τους -κι αν η FED του Τζερόμ Πάουελ (φωτ.) θα κινηθεί για να αποτρέψει τέτοιους κινδύνους, μειώνοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο του κόστους χρήματος.

Το μάθημα όμως από την SVB δεν θα περάσει απαρατήρητο. Οι αγορές είδαν μια άλλη όψη των κινδύνων τραπεζικής κατάρρευσης: ότι μπορεί μια τράπεζα να έχει πρώτης τάξεως αξιόγραφα στο χαρτοφυλάκιό της και να κάνει πρωταθλητισμό στις καταθέσεις μεγάλων πελατών, αν όμως δεν τηρεί το κατάλληλο risk profile όταν αλλάζει η συγκυρία, κινδυνεύει να πέσει στον γκρεμό!

 

VIOHALCO: Η διοίκηση έχει στόχο να εισαχθεί η Noval στο Χρηματιστήριο εντός 2023, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της αγοράς, δήλωσε η διοίκηση του oμίλου Viohalco στο conference call των αναλυτών, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της δημόσιας εγγραφής για το 2024.
Παράλληλα, ο CFO του ομίλου Στράτος Θωμαδάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» στον βιομηχανικό τομέα ανέρχεται στο 3 και είναι ικανοποιητικός και διαχειρίσιμος. Υπάρχει γενικότερα ένας στόχος μείωσης του καθαρού χρέους, αλλά χρειάζονται επενδύσεις για να υποστηρίζουμε τον ρυθμό ανάπτυξής μας και να εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες. Το θέμα εξαρτάται και από τις τιμές των μετάλλων.
  • Το 2023 κρύβει μια σειρά από προκλήσεις όπως η διεθνής αβεβαιότητα, η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια που ανεβαίνουν, ωστόσο ο όμιλος μπορεί να πετύχει και πάλι ισχυρά αποτελέσματα, καθώς έχει εστιάσει σε προϊόντα αναγκαία για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

 

MARS: Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα ούτε η τελευταία, που μια ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ πετάει έξω έναν μεγάλο προμηθευτή ή που ο τελευταίος αποφασίζει να διακόψει την τροφοδοσία. Στην προκειμένη περίπτωση, η Mars φέρεται να έχει σταματήσει τις παραδόσεις στη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Edeka, λόγω κόντρας για τις αυξήσεις στις τιμές.

Από το Der Spiegel πληροφορούμαστε ότι η κίνηση αυτή έγινε αφού οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές, οι οποίες διήρκεσαν αρκετούς μήνες, ναυάγησαν. Η Mars ζήτησε αύξηση των τιμών, με την Edeka να το απορρίπτει. Σύμφωνα με αναφορές, η Edeka σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα περίπου 450 προϊόντα Mars με εναλλακτικές μάρκες ή προϊόντα με δική της ετικέτα.

Στην Ελλάδα, ανάλογες ειδήσεις είναι σπάνιες. Η στήλη, κάτι αντίστοιχο, δηλαδή προμηθευτής να βρεθεί εκτός μεγάλου δικτύου, θυμάται να είχε συμβεί με τη Νίκας, όταν πριν από πολλά χρόνια είχε συγκρουστεί με την Carrefour.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Πριν από λίγες ώρες, όπως έμαθε η στήλη, κατέβηκαν οι ταμπέλες στα 10 καταστήματα Family που πέρασαν στον έλεγχο της Μασούτης.

Η νέα ταμπέλα θα τοποθετηθεί εντός της εβδομάδας και μέχρι τότε τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά για τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

 

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Ο μεγαλύτερος λιανεμπορικός όμιλος της χώρας, όπως διαβάσατε την Παρασκευή, έδωσε τα χέρια με την αλυσίδα AS Αγορά. Τα 10 εκατ. ευρώ και τα 9 καταστήματα που θα προστεθούν στον τζίρο και στο δίκτυο του Σκλαβενίτη σίγουρα δεν θα αλλάξουν την εικόνα του ομίλου -πέρυσι οι πωλήσεις του άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ-, ωστόσο δίνουν τον τόνο των επόμενων κινήσεών του.

Η αγορά αναμένει ότι το 2023 ο όμιλος θα προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές. Όμως, για να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλο δίκτυο που επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα μέσω και των νέων εξαγορών, χρειάζεται ένα επιπλέον διαμετακομιστικό κέντρο. Όπως μαθαίνει η στήλη, αναζητείται χώρος 100.000-120.000 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή Αττικής - Βοιωτίας.

Τα ακίνητα, όμως, με αυτές τις προδιαγραφές είναι δυσεύρετα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v