Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2023

Ποια deals παγώνουν μετά τα Τέμπη - Δικηγόροι άρχισαν το... ψάξιμο στη Frigoglass - Οι εταίροι στη νέα εξαγορά Ταμβακάκη

Ποια deals παγώνουν μετά τα Τέμπη - Δικηγόροι άρχισαν το... ψάξιμο στη Frigoglass - Οι εταίροι στη νέα εξαγορά Ταμβακάκη

ΤΑΜΒΑΚΑΚΗΣ: Η αγορά έχει προεξοφλήσει τη νέα εξαγορά του EOS Capital, παρότι ο επικεφαλής του δηλώνει ότι το deal δεν έχει κλείσει. Οπως μαθαίνουμε, μάλιστα, εκτός από το fund του κ. Ταμβακάκη (φωτ.) στο σχήμα των αγοραστών της πατρινής MED Frigo βρίσκεται το fund Elikonos Capital Partners καθώς και ένας εφοπλιστής με 40 βαπόρια.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ενδιαφέρον του κ. Ταμβακάκη για την πατρινή εταιρεία δεν είναι σημερινό. Στο παρελθόν είχε βρεθεί με τους μετόχους της MED Frigo. Εκείνο το ραντεβού, όπως μαθαίνει η στήλη, το είχε κανονίσει επικεφαλής γνωστής εταιρείας που συνεργάζεται με τους Πατρινούς συνεταίρους.

Ήταν την περίοδο που οι μέτοχοι της MED Frigo είχαν βρεθεί κοντά σε deal με το CVC. Τότε το τίμημα ήταν στα 50 εκατ. ευρώ. Σήμερα, όπως μαθαίνει η στήλη, αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα για τους Πατρινούς συνεταίρους που αποχωρούν μετοχικά από τον όμιλο.

 

DEALS: Χθες ήταν μια κρίσιμη ημέρα για τους πολιτικούς παρατηρητές, που συμπέραναν από το μέγεθος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ότι η δυσαρέσκεια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, επισκιάζοντας τη βεβιασμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες για τη σιδηροδρομική τραγωδία ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. 

To κλίμα στην αγορά μετά τα Τέμπη (και τις αβεβαιότητες που επιφέρουν ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα) μετέφερε στη στήλη ένας από τους πιο γνωστούς dealmakers στη χώρα μας. 

Όπως μας είπε, το κλίμα δεν επηρεάζει όσα deals βρίσκονται σε «ώριμο» στάδιο, εφόσον δεν εξαρτώνται ιδιαίτερα από την πολιτική συγκυρία.

«Αν είχα σήμερα μια συμφωνία στα τελειώματα, θα την προχωρούσα», πρόσθεσε. «Ωστόσο δεν θα προχωρούσα κάτι που βρίσκεται σε πρώιμη φάση, προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο. Υπάρχει και η εξωγενής αβεβαιότητα, οπότε θα περίμενα να έχω τουλάχιστον την εικόνα για τις εγχώριες εξελίξεις».

Αυτό επαληθεύεται και από τις δημοσιογραφικές κεραίες. Ώριμες συμφωνίες, όπως αυτή της ΔΕΗ με την ENEL Ρουμανίας, προχωράνε. Πιθανώς θα δούμε να κλείνει σύντομα (μέσα στον μήνα;) και η πώληση της Intracom Defence. Κάποιες άλλες υποθέσεις «μικρομεσαίου» βεληνεκούς ίσως να ευοδωθούν.

Είναι όμως εμφανές ότι στα «φρέσκα νέα» έχει τραβηχτεί… χειρόφρενο.


ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ:
Στις αλυσίδες Μασούτης, Family, Πίτσιας, Discount Markt και στο fund Poseidon Financial Investors πέρασαν τα ακίνητα που βγήκαν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό τις προηγούμενες ημέρες. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 6,1 εκατ. ευρώ.

Οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για τα ακίνητα της πτωχευμένης αλυσίδας έχουν συνέχεια. Νεότερα στο τέλος του μήνα.

 

ELVALHALCOR: Αρκετές ήταν οι ενδιαφέρουσες επισημάνσεις της διοίκησης, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call για την παρουσίαση των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2022. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι:

  • Είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση της φετινής κερδοφορίας, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους να αποτελεί θετική εξέλιξη. Ωστόσο το 2022 χαρακτηρίστηκε ως έτος εξαιρετικής ζήτησης, που δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί.
  • Μπορεί το καθαρό χρέος να αυξήθηκε σε όρους ευρώ, πλην όμως ο δείκτης του καθαρού χρέους προς το προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε από το 4,7 του 2021 στις 3,5 φορές πέρυσι. Το 79% του χρέους είναι μακροπρόθεσμο και το 48% κλειδωμένο με σταθερό επιτόκιο.
  • Οι φετινές επενδύσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 2022 είχε επιταχυνθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση του capacity στη μονάδα αλουμινίου των Οινοφύτων.
  • Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ζήτησης στις αγορές που είναι τοποθετημένος ο Όμιλος είναι εξαιρετικές.
  • Η εταιρεία θα διανείμει φέτος διπλάσιο μέρισμα (0,06 ευρώ ανά μετοχή) σε σχέση με πέρυσι.

 

FRIGOGLASS: Γνωστό δικηγορικό γραφείο που εστιάζει το ενδιαφέρον του εδώ και χρόνια σε επενδυτικές-χρηματοοικονομικές υποθέσεις άρχισε να δραστηριοποιείται και στην υπόθεση της εισηγμένης, επιχειρώντας να συσπειρώσει μετόχους μειοψηφίας.

Εν τω μεταξύ η μετοχή χθες υπέστη το δεύτερο σερί -20% με την τιμή πλέον στο 0,063 ευρώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v