Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2023

Τραπεζική κρίση: Δώσε και μένα… Γέλεν - «Απόβαση» της Meta στην Πάτρα με 1 ευρώ - Credit Suisse: Ανοίγει ο κατάλογος διάσημων θυμάτων

Τραπεζική κρίση: Δώσε και μένα… Γέλεν - «Απόβαση» της Meta στην Πάτρα με 1 ευρώ - Credit Suisse: Ανοίγει ο κατάλογος διάσημων θυμάτων

TΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Δεύτερη ανοδική μέρα χθες για τις αγορές, μετά και τις φρέσκες δηλώσεις από πλευράς της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν (φωτ.) περί «αποφασιστικής δέσμευσης να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την προστασία των καταθετών και του τραπεζικού συστήματος». Δηλώσεις που ευλόγως συνδυάστηκαν με τις πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την εγγύηση όλων των καταθέσεων ανεξαρτήτως ύψους. Κοινώς, έχει γίνει λίγο «δώσε και μένα Γέλεν» η κατάσταση.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονταν οι προσπάθειες για διάσωση της First Republic, στις οποίες ηγείται η JP Morgan, ανεβάζοντας τη μετοχή της πρώτης κατά 29,5%.

Πιο ήρεμα γενικώς τα πράγματα στην Ευρώπη, που αποδείχθηκε ότι έχει πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, τουλάχιστον στο θέμα της «αναντιστοιχίας λήξεων» μεταξύ ενεργητικού-παθητικού και στον έλεγχο του επιτοκιακού κινδύνου.

Ωστόσο το θέμα του «repricing» του κλάδου διεθνώς παραμένει ανοιχτό, κατόπιν της αναταραχής που συνέβη. Το risk premium αναμένεται να ανέβει, ιδίως για τις τράπεζες που είτε δεν πείθουν από πλευράς σύνθεσης κεφαλαίων, είτε από την πλευρά του επιχειρηματικού τους μοντέλου και της αντοχής του σε αντιξοότητες.

 

CREDIT SUISSE: Σταδιακά θα μαθαίνουμε και περισσότερα για τους επενδυτές που έχει «ξυρίσει» μέχρι τώρα η αναταραχή, πέρα από γνωστά «θύματα» όπως οι Σαουδάραβες της Credit Suisse, που έχασαν τα… μαλλιοκέφαλά τους: Πάνω από 1 δισ. ευρώ, ή το 80% των χρημάτων που τοποθέτησαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Τέτοια αστραπιαία και αμετάκλητη χασούρα ακόμη και οι πάμπλουτοι του Κόλπου θα τη φυσάνε και δεν θα κρυώνει!

Ανάμεσα στα διάσημα θύματα που ήδη αποκαλύπτονται, ο κολοσσός της PIMCO που αναμένεται να χάσει περίπου 800 εκατ. δολάρια, από τα Cocos της CS και η INVESCO, με 370 εκατ. δολάρια σε Cocos. Mέχρι και η BlackRock του «πολύ» Λάρι Φινκ έχασε μια κατοστάρα εκατομμύρια από τα συγκεκριμένα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Oι παραπάνω μεγαλοεπενδυτές αναμένεται να στραφούν δικαστικά κατά της απόφασης να μηδενιστεί η αξία των ΑΤ-1 Cocos της ελβετικής τράπεζας, παρότι δεν συνέβη το ίδιο με τους μετόχους της.

Θα βγάλουν άκρη; Δύσκολο λένε κάποιοι ειδικοί του (νομικού) χώρου. 

 

MICROSOFT: Δεν αλλάζουν τα πλάνα της πολυεθνικής οι επερχόμενες εκλογές στη χώρα μας. Ερωτηθείς ο CEO Θ. Μιχαλόπουλος (φωτ.) για τα data centers που σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία, ξεκαθάρισε ότι τα σχέδια προχωρούν.

«Δεν είναι θέμα ο ένας ή δύο μήνες σε ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο πλάνο» είπε χαρακτηριστικά, ουσιαστικά απορρίπτοντας φωνές που μιλούν για αστάθεια στις επενδύσεις λόγω εκλογών.

 

FACEBOOK: Αθόρυβη… απόβαση στην Πάτρα έκανε η μητρική του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Meta. Μέσω της ιρλανδικής θυγατρικής Edge Network, προχώρησε στην ίδρυση εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο μόλις… ένα ευρώ.

Πρόκειται για την Edge Network Infastructure Services Greece, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα της Αχαΐας όπου βρίσκεται και η ελληνική Accusonus που εξαγόρασε πέρυσι η Meta. Μάλιστα, ως τηλέφωνο επικοινωνίας για την Edge Network καταγράφεται αυτό της Accusonus.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο σύστασης της εταιρείας, μόνος μέτοχός της είναι η Edge Network Services Limited, η οποία έχει την έδρα της στην Ιρλανδία και είναι 100% θυγατρική της Meta.

Μένει να φανεί αν η εταιρεία αυτή θα πρωτοστατήσει στην κατασκευή του νέου hub που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Ηδη, πάντως, όλα τα στελέχη της Accusonus εργάζονται για λογαριασμό της Meta στην υλοποίηση του νέου hub.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v