Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2023

Τραπεζική κρίση: Τι δείχνει το πείραμα της… γάτας - Αμοιβές τραπεζιτών, πιστωτική «στένωση» και repricing

Τραπεζική κρίση: Τι δείχνει το πείραμα της… γάτας - Αμοιβές τραπεζιτών, πιστωτική «στένωση» και repricing

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γνωρίζουμε ότι πολλοί αναγνώστες πέρασαν το Σαββατοκύριακο διερωτώμενοι αν έχουμε μπροστά μας μια νέα διεθνή τραπεζική κρίση, ανάλογη του 2008.

Για να σας απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, αντιγράφουμε verbatim, που λέει κι ο λαός του… λονδρέζικου City, μέρος από χθεσινό άρθρο της Megan Green (φωτ.) στους Financial Times, με τίτλο «Το διεθνές τραπεζικό σύστημα μέσα στο κουτί του Schrödinger»:

«Το περίφημο πείραμα σκέψης της κβαντομηχανικής υποστηρίζει ότι εάν μια γάτα είναι σφραγισμένη σε ένα κουτί μαζί με μια θανατηφόρα ουσία, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι ακόμα ζωντανή, μέχρι να ανοίξουμε το εν λόγω κουτί. Στο μεταξύ, είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή. Έτσι συμβαίνει και με τις τράπεζες σήμερα: δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η περασμένη εβδομάδα ήταν μια σειρά από ιδιοσυγκρασιακά ζητήματα που μπορούν να περιοριστούν ή η έναρξη μιας τραπεζικής κρίσης τύπου 2008. Αυτή τη στιγμή είναι και τα δύο».

Mε πολύ πιο πεζά λόγια, εμείς θα συμπληρώσουμε πως η κρίση εμπιστοσύνης που έχει ξεσπάσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πολύ σοβαρή. Όταν οι μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ τρέχουν να ζητήσουν εγγύηση όλων των καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους, από τις ομοσπονδιακές αρχές για τα επόμενα δύο χρόνια, και όταν όλοι τρέχουν να κλείσουν όπως όπως το θέμα της Credit Suisse, με λύσεις που απαιτούν και νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού.

Τουλάχιστον μέχρι να δούμε ότι η γάτα της κας Green είναι ζωντανή, κάτι που ίσως απαιτήσει χρόνο.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Η αναταραχή έχει και παρενέργειες. Ξανάφερε στο προσκήνιο το θέμα του «ποιος πληρώνει τον βαρκάρη», όταν οι διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα από ό,τι θα έπρεπε.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν αμέσως ξεφύτρωσαν θέματα για τον τρόπο και το ύψος των απολαβών στα τραπεζικά στελέχη, όχι σε κάποιο… Ριζοσπάστη του εξωτερικού αλλά σε εκδόσεις «ταγμένες» στην καπιταλιστική ιδέα, όπως οι Financial Times.

Πέρα από αυτό, όμως, όσο αποδεικνύεται ότι ακόμη και μεσαίες τράπεζες μπορεί να είναι “too big to fail”, όπως συνέβη με την SVB, τόσο θα αυξάνουν και οι πιέσεις για νέες ρυθμίσεις και κανονισμούς, τόσο θα μειώνονται και οι προοπτικές υψηλής κερδοφορίας.

Όσο περισσότερο κρατήσει η αναταραχή, όσο περισσότερο εμπλακούν οι «αρμόδιες αρχές», τόσο εντονότερο θα είναι και το repricing του κλάδου διεθνώς.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπου η σύνθεση των κεφαλαίων και τα business models είναι εύθραυστα, δεν αποκλείονται σοβαροί κραδασμοί.

 

ΥΦΕΣΗ: Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στη διεθνή αγορά έχουν εμφανιστεί φόβοι που ξεκινούν από την «πιστωτική στένωση», επί το αγγλοσαξονικότερο “credit crunch”, φτάνοντας ως τον στασιμοπληθωρισμό και την ύφεση. Διαλέγει κανείς όποια εκδοχή του φόβου προτιμά.

Όπως αναφέραμε πάντως και τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να προλάβουν μια νέα εκτεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες δεν αποκλείεται να προσφέρουν άπλετη ρευστότητα, ακόμη και να διακόψουν τις αυξήσεις επιτοκίων. Πριν καταφέρουν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Κι αν τα πράγματα πάνε στραβά, θα φταίνε βεβαίως πρώτα «οι τραπεζίτες». Παρότι είναι πλέον γνωστό ότι και οι κεντρικοί τραπεζίτες καθυστέρησαν απελπιστικά να αποδεχθούν ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν «προσωρινός», με αποτέλεσμα να κάνουν μετά πολύ απότομες αυξήσεις επιτοκίων.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Περί τα 460 άτομα έκαναν, τελικώς, χρήση του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής. Το πρόγραμμα επιβάρυνε το κόστος του Δ' τριμήνου.

 

OΛΠ: Πρόσθετο φόρο εισοδήματος 6,3 εκατ. ευρώ καθώς και πρόστιμο 3,17 εκατ. ευρώ κατέβαλε στην ΑΑΔΕ ο ΟΛΠ για τη χρήση 2016. Αμφισβητεί, όμως, την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού/επιβολής του προστίμου φόρου και προχώρησε σε ενδικοφανή προσφυγή κατά της οριστικής πράξης της φορολογικής διοίκησης.

 

ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Στην Κέρκυρα ετοιμάζεται να ρίξει «άγκυρα» η γνωστή αλυσίδα. Όπως μαθαίνει η στήλη, το κατάστημα πρόκειται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι, από την αγορά, που στοιχηματίζουν ότι το επόμενο βήμα επέκτασης στην Κέρκυρα θα γίνει μέσω εξαγοράς τοπικής αλυσίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v