Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2023

Κατασκευαστικές: Μαχαίρια που... ματώνουν - Πάγωμα στεγαστικών: A bit... too late! - Γιατί η Profile «αλλάζει κατηγορία»

Κατασκευαστικές: Μαχαίρια που... ματώνουν - Πάγωμα στεγαστικών: A bit... too late! - Γιατί η Profile «αλλάζει κατηγορία»

PROFILE: Δεν εξέπληξε τη στήλη η έκθεση του τμήματος ανάλυσης της Optima Bank που της δίνει τιμή στόχο στα 5,60 ευρώ, ήτοι upside... 93,7%. Κι όχι μόνο διότι η μετοχή είναι υποτιμημένη σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό της κατά περίπου... 50%. Αυτό άλλωστε είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν την εταιρεία-και κατά την άποψή μας εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου να αναδείξει την αξία αρκετών εταιρειών, κάνοντάς τες να αναζητούν αλλού καλύτερη στέγη.

Ο βασικότερος λόγος πολύ ισχυρής ανόδου είναι το ήδη υπάρχον ανεκτέλεστο σε συμβάσεις του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του οργασμού έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και τα projects που έπονται. Οπως αναφέρει η έκθεση, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ύψους…. 100 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο, η εταιρεία «αλλάζει κατηγορία» στα μεγέθη, ενισχυόμενη και από τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της στον διεθνή τομέα του χρηματοοικονομικού λογισμικού, στον οποίο και ειδικεύεται, έχοντας παρουσία σε 45 χώρες.

Σύμφωνα με την Optima, οι πωλήσεις από 25 εκατ. το 2022 θα ανέβουν στα 30 εκατ. το 2023, 46 εκατ. το 2024, 52 εκατ. το 2025 και σχεδόν 60 εκατ. το 2026, με τα EBITDA να αυξάνονται από 6 εκατ. το 2022, σε 13,2 εκατ. το 2024 και 17,3 εκατ. το 2026!

Όλα αυτά βεβαίως αναμένεται να συνοδευτούν και από αύξηση των «ελεύθερων ταμειακών ροών», από τα 1,8 εκατ. του 2022, σε 5 εκατ. το 2024 και 10 εκατ. το 2026.

Τι σημαίνει το τελευταίο; Ότι η Profile έχει τη δυνατότητα να μαζέψει πολύ μεγάλο ταμείο, χρήσιμο για εξαγορές (ίσως στο εξωτερικό, όπως συνηθίζει;), αλλά και για τυχόν ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής της τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χάνει «δυνάμεις».

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης βλέπει για το 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος, πρόβλεψη που θα αποτυπωθεί σήμερα στην ομιλία του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα (φωτ.) κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΤτΕ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί το 2023 πάνω από το 2% του ΑΕΠ, ίσως και προς το 2,5%, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένονται ιδιαίτερα ενισχυμένα.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική κρίση, ο διοικητής αναμένεται τόσο στην ομιλία του όσο και στην Έκθεση να επισημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες έναντι των κρίσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση των κανόνων.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ: Μαχαίρια που… ματώνουν έχουν βγει στον κλάδο με επίκεντρο, λένε οι κακές γλώσσες, την «προτιμησιακή» σχέση πολιτικού παράγοντα του υπουργείου Υποδομών (που τα Τέμπη μέχρι στιγμής τον πήραν εντελώς... ξώφαλτσα), με σημαντικό παίκτη του κλάδου, που όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία εμφανίζεται «ευάλωτος», παρά την πλέρια στήριξη που φέρεται να έχει λάβει.

Επειδή όμως κι εκείνοι που κραδαίνουν το μαχαίρι φημίζονται για την «επιθετικότητά» τους, ίσως και να υπάρχει μια δόση υπερβολής στην υπόθεση.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ένα ενήμερο στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και περιθώριο 2% πάνω στο Euribor 3μήνου, που είχε ανεξόφλητο κεφάλαιο 100.000 ευρώ τον Ιούλιο 2022, δηλαδή πριν αρχίσει ο χορός ανόδου των επιτοκίων, πλήρωνε μηνιαία δόση 512 ευρώ.

Στο τέλος Μαρτίου 2023, το Euribor ήταν 3,038% και το βασικό επιτόκιο ΕΚΤ 3,5%. Στις περισσότερες συμβάσεις δανείων, ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου για τον επόμενο μήνα λαμβάνεται το μεγαλύτερο, μεταξύ του Euribor και του βασικού της ΕΚΤ στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Άρα, η δόση του Απριλίου θα υπολογιστεί με επιτόκιο 3,50% + 2% + 0,12% (Εισφορά Ν.128) = 5,62%. Με ακριβή υπολογισμό της εξέλιξης του υπολειπόμενου κεφαλαίου στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον Ιούλιο με τις ενδιάμεσες αυξήσεις επιτοκίων, το υπολειπόμενο κεφάλαιο στο τέλος Μαρτίου έχει γίνει 97.418 ευρώ. Η δόση του μήνα Απριλίου είναι 691 ευρώ.

Επομένως, η δόση Απριλίου σε σχέση με τον Ιούλιο έχει αυξηθεί κατά 179 ευρώ ή κατά ποσοστό 35%. Με βάση τις προθέσεις των συστημικών τραπεζών, στο επίπεδο αυτό θα «παγώσει» η μηνιαία δόση, για να προστατευτεί ο δανειολήπτης από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ας πούμε ότι η ΕΚΤ αυξάνει το βασικό επιτόκιο μέσα στον Απρίλιο στο 4%, δηλαδή 0,5 μονάδες πάνω από εκεί που είναι σήμερα. Αν γίνει αυτό, η δόση Μαΐου θα διαμορφωνόταν σε 719 ευρώ. Δηλαδή, 28 ευρώ πάνω από την τρέχουσα δόση Απριλίου. Αντίστοιχα με επιτόκια ΕΚΤ 4,5% και 5% η δόση θα ήταν 747 και 776 ευρώ. Δηλαδή αυξημένη κατά 56 και 85 ευρώ αντίστοιχα, σε σχέση με τη δόση Απριλίου.

Υπάρχει προστασία; Αναμφισβήτητα ναι, αλλά το μέγεθός της είναι συγκριτικά μικρό, επειδή η μεγάλη αύξηση στις δόσεις έχει συντελεστεί. Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια ΕΚΤ αναφέρουν ότι μάλλον θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησής τους, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού που έχει συμβεί, των αναταράξεων στις αγορές και των ανησυχιών για επιβράδυνση/ύφεση.

Οι τράπεζες κάνουν ένα θετικό βήμα προς την κοινωνία. Μάλλον όμως το κάνουν a bit too late

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v