Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2023

Παπαθανάσης: Δεύτερη ματιά στο «στόρι» της ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ - Attica Bank: Σερί από... εθελούσιες - Σφηνάκια για ΓΕΚ, ΕΚΤΕΡ, Lamda

Παπαθανάσης: Δεύτερη ματιά στο «στόρι» της ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ - Attica Bank: Σερί από... εθελούσιες - Σφηνάκια για ΓΕΚ, ΕΚΤΕΡ, Lamda

ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Βρήκαμε χρόνο και κοιτάξαμε σε λίγο πιο μεγάλο βάθος τα οικονομικά στοιχεία της περίφημης εταιρείας των αφών Παπαθανάση και του συνεταίρου τους, για την οποία οι έγκυρες πληροφορίες μας λένε ότι θα «εξυγιανθεί» μέσω της γνωστής ΤΕΚΑΛ του κ. Παναγιώτη Ψαλτάκου, έναντι τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα διαγραφούν από τις τράπεζες χρέη από δάνεια ύψους σχεδόν... 16 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε για κούρεμα «γουλί», της τάξεως του 90%. Κι αν κρίνουμε από τα όσα γράφονται στην τελευταία έκθεση, όλα αυτά για τη διάσωση των θέσεων εργασίας... εννέα (9) εργαζομένων. Πιθανώς και της εγγύησης που εξακολουθεί, όπως ο ίδιος είπε, να βαρύνει τον κατά τα λοιπά φίλτατο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Μας έχει κάνει, βλέπετε, μεγάλη εντύπωση η πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ, από έτος σε έτος, αλλά και η πιθανή καθυστέρηση στην κινητοποίηση κάποιων μηχανισμών από τις τράπεζες, που θα κουρέψουν τώρα τα... μαλλιοκέφαλά τους.

Ήδη από το 2014 η εταιρεία εμφανίζει τζίρο 240.000 ευρώ, που δεν φτάνει «ούτε για ζήτω», που λέει ο λαός μας. Ο τζίρος αυτός είναι περίπου σταθερός (μεταξύ 220.000-250.000) για όλα τα έτη από τότε μέχρι και το 2021. Από την άλλη, τα κονδύλια για «Μεταβολές Αποθεμάτων» και «Αγορές εμπορευμάτων και υλικών» εμφανίζουν μηδενική μεταβολή από το 2014 έως και το 2021.

Οπως προκύπτει λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από την εκμετάλλευση σταθμών πάρκινγκ. Εντούτοις, παρότι η αξία των παγίων της από το 2019 ανέρχεται σε 4,7 εκατ. ευρώ μετά από συνολικές αποσβέσεις 1,97 εκατ. ευρώ (αποσβέσεις που διενεργούνται σταθερά σε όλο το διάστημα 2014-2021) το 2021, λίγο δηλαδή πριν μπει στη διαδικασία εξυγίανσης, η εταιρεία, πέρα από τις καθιερωμένες αποσβέσεις, έρχεται και περνά μια απομείωση παγίων, ύψους άνω των 3,5 εκατ. ευρώ, ρίχνοντας την αξία τους στις... 917.000 ευρώ. Τη μια χρονιά 4,7 εκατ. πάγια, την επόμενη τα ίδια πάγια, στα... 9 κατοστάρικα!

Έγινε σεισμός και γκρεμίστηκαν τα κτίσματα; Χάθηκαν τα γήπεδα; Τι ακριβώς συνέβη στα ξαφνικά;

Θα επανέλθουμε...

 

LAMDA DEVELOPMENT: Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (The Cove Residences - Condos).

Πρόσφατα, η Lamda ανακοίνωσε ότι έχει εισπράξει 26 εκατ. ευρώ από κρατήσεις (καπάρο), για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων του παραπάνω συγκροτήματος, που αφορούν σε περίπου 91% της πωλούμενης επιφάνειας.

 

ΕΚΤΕΡ: Η προσδοκία κατασκευής από την εισηγμένη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, μια επένδυση 53,3 εκατ. ευρώ, φαίνεται να αφύπνισε τη μετοχή.

Τη Δευτέρα η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία για ομολογιακό 42,6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνδέεται με την ξενοδοχειακή επένδυση. Χθες έκλεισε με κέρδη σχεδόν 12% και τον υψηλότερο όγκο της τελευταίας χρονιάς.

Στα 18,5 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, με τη μετοχή να έχει πλέον θετική απόδοση για το 2023.

 

ΓΕΚ-ΚΑΖΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 8 εκατ. ευρώ (ονομαστικό κεφάλαιο) προχώρησε στις αρχές Μαρτίου η Integrated Resort Complex Ελληνικού (IRC Ελληνικού), εταιρεία που ελέγχεται, προς το παρόν, κατά 100% από τη ΓΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της IRC και της Ελληνικό ΑΕ για την παραχώρηση στην πρώτη έκτασης στο Ελληνικό, στην οποία η τελευταία έχει αναλάβει να αναπτύξει Ολοκληρωμένο Τουριστικό Θέρετρο με Καζίνο, με διάρκεια 30 χρόνια.

Πιθανόν η ΑΜΚ διενεργήθηκε για την καταβολή του πρώτου, μειωμένου, μισθώματος στην Ελληνικό, βάσει της σύμβασης παραχώρησης.

 

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ: Στο νέο Δ.Σ. της εταιρείας μετά τη μεταβίβαση από την οικογένεια Παυλίδη στην Elements Capital οι κ.κ. Παντελίδης Λάζαρος (πρόεδρος), Δημαρέλης Νικόλαος (CEO), Λιάσης Σάββας, Καλφόπουλος Θεόδωρος και Skoberne Ales (μέλη).

 

ATTICA BANK: Διαδοχικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου προβλέπει το business plan της τράπεζας για την περίοδο 2023-25. Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της εν εξελίξει ΑΜΚ, η τράπεζα προβλέπει για φέτος (σ.σ. πρόκειται για στόχους) το ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα εθελουσίας. Το 2024 στοχεύει να ξοδέψει 13,2 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό και το 2025 συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τη μείωση του προσωπικού έρχεται και το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης δαπανών. Το business plan προβλέπει μείωση των λειτουργικών εξόδων από 67,6 εκατ. ευρώ το 2022 σε 40,8 εκατ. ευρώ το 2025.

Το κόστος αναδιάρθρωσης/μετασχηματισμού θα ανέρχεται ετησίως σε 7 εκατ. ευρώ για την τριετία 2023-25.

Αθροιστικά, στην τριετία 2023-25, η Attica θα ξοδέψει 50 εκατ. ευρώ για προγράμματα εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωση/μετασχηματισμό.

Κατά την ίδια τριετία, η τράπεζα επιδιώκει να «αβγατίζει» κατά 500 εκατ. ευρώ ετησίως την «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων της. Αν το πετύχει, το 2025 προβλέπεται να έχει προ προβλέψεων έσοδα 30,7 εκατ. ευρώ (14,2 εκατ. ευρώ το 2024) και προ φόρων κέρδος 3,6 εκατ. ευρώ.

Το NPE ratio θα μείνει το 2025 στα υψηλά επίπεδα του 35%, με βάση την τελευταία επικαιροποίηση του business plan (8 Φεβρουαρίου).

Με μια νέα ΑΜΚ όμως, το 2024, όλα αυτά θα αλλάξουν εκ νέου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v