Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2023

Η υποκειμενική… ομορφιά του ΙΑΣΩ - Νέα γκάφα ολκής με ΑΔΑΕ - ΙΝΤΕΑΛ: Τα 4 στοιχεία της ανόδου - Σφηνάκια για Πειραιώς, Intrum

Η υποκειμενική… ομορφιά του ΙΑΣΩ - Νέα γκάφα ολκής με ΑΔΑΕ - ΙΝΤΕΑΛ: Τα 4 στοιχεία της ανόδου - Σφηνάκια για Πειραιώς, Intrum

ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣΣτο παρά πέντε των εκλογών είναι τεράστιο λάθος να προσπαθήσεις να περάσεις «στο ντούκου», σε άλλο νομοσχέδιο, τροπολογία με εμφανή τα στοιχεία απειλής προς την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και τον επικεφαλής Χρ. Ράμμο (φωτό), όσο κι αν δεν σου άρεσε, ως κυβέρνηση, η στάση της στο θέμα των υποκλοπών.

Μετά από αντιδράσεις, όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της γνωστής πλέον ευρωβουλευτίνας και εισηγήτριας της επιτροπής PEGA  Σόφι Ιντ Βελντ (που περιέργως ενώ ανήκει στο Renew Europe του Μακρόν, έχει εξελιχθεί σε σφοδρό επικριτή της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών), η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει να το μαζέψει.

Και πολύ καλά θα κάνει!

 

ΙΑΣΩ: Τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενοι (ο ένας πολύ βαρύ όνομα με σημαντικό track record σε ελληνικές επενδύσεις εκτός του χώρου της Υγείας), έχουν χτυπήσει την πόρτα της Oaktree, λένε οι πληροφορίες, αλλά οι αποτιμήσεις που προσφέρουν, προς το παρόν τουλάχιστον, κρίνονται μη ικανοποιητικές από τον δυνητικό πωλητή. Αν ακούσαμε καλά, το επιδιωκόμενο Enterprise Value (αξία επιχείρησης συν τα δάνειά της) φέρεται να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ.  

Η διαφορά μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι μικρή για να υποθέσει κάποιος ότι θα μπορούσε να ρυθμιστεί εύκολα μέσα από διαπραγματεύσεις. Το ερώτημα του ποιος έχει… δίκιο ως προς την αποτίμηση, προφανώς θα το κρίνει ο χρόνος. Η ομορφιά είναι... υποκειμενική, που λένε.

Πηγές της αγοράς πάντως θεωρούν πως δύσκολα θα βρεθεί, με τις τρέχουσες συνθήκες, αγοραστής που να ικανοποιεί τέτοιες απαιτήσεις...

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στα 33 εκατ. ευρώ ανήλθε πέρυσι το κόστος προστασίας έναντι πιστωτικού κινδύνου που πλήρωσε ο όμιλος.

Με δεδομένο ότι κάποιες από τις τέσσερις συνθετικές τιτλοποιήσεις διενεργήθηκαν στο β' εξάμηνο του 2022 και φέτος θα διενεργηθεί άλλη μια στο τέλος της τρέχουσας χρήσης, το συνολικό κόστος προστασίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 40 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, μειώνονται, χρόνο με τον χρόνο, οι αμοιβές διαχείρισης NPEs (28 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 38 εκατ. ευρώ το 2021) και οι αμοιβές επίτευξης στόχων (81 από 101 εκατ. ευρώ το 2021).

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Στις 5 Μαΐου, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, θα επικαιροποιήσει τους στόχους τριετίας η διοίκηση της Πειραιώς. Αυτό ανέφερε σε προχθεσινή συνάντηση με περίπου 40 διαχειριστές κεφαλαίων η διοίκησή της.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει δώσει στόχους φετινής χρονιάς, υπολογίζοντας ένα συντηρητικό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (σ.σ. ελαφρώς υψηλότερο του 2%). Οι στόχοι δόθηκαν με την πρόβλεψη ότι το βασικό επιτόκιο ΕΚΤ θα φθάσει στο 2,5%.

Επομένως, δεν υπάρχει καμία επίπτωση από ενδεχόμενη απόφαση να «παγώσει» τα επιτόκια για δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς το Euribor τριμήνου είναι ήδη στο 3%.

Η τράπεζα διαθέτει ανεξόφλητο υπόλοιπο στεγαστικών με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των συστημικών, μετά την Alpha (5,8 δισ. ευρώ).

 

INTRUM: Νέο μη εκτελεστικό αντιπρόεδρο έχει η Intrum Hellas. Η τακτική γενική συνέλευση εξέλεξε ως νέο μέλος Δ.Σ. τον κ. Χαρ. Μαργαρίτη, ο οποίος, κατά τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα, κατέλαβε τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου.

Μοναδικό εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ παρέμεινε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γ. Γεωργακόπουλος.

 

ΙΝΤΕΑΛ: Οσοι ψάχνουν εξήγηση για την ανοδική πορεία της μετοχής, ιδίως τις τελευταίες μέρες, μας είπε πολύπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, δεν έχουν παρά να λάβουν υπόψη τους τέσσερα στοιχεία:

α) Η μετοχή της Ιντεάλ διαπραγματευόταν σε πολύ φθηνά επίπεδα για τις οικονομικές επιδόσεις της το 2022,

β) η διοίκησή της έχει γνωστοποιήσει ότι περιμένει καλύτερα αποτελέσματα το 2023,

γ) πλησιάζει η ημερομηνία της συνέλευσης και όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, η εταιρεία θα διατηρήσει τη μερισματική πολιτική του προηγούμενου έτους. Που σημαίνει, ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, μια απόδοση της τάξεως του 3,5-4% για τους κατόχους μετοχών,

δ) ήδη από το conference call του τέλους Φεβρουαρίου, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι εξετάζει σοβαρά 2-3 περιπτώσεις εξαγορών. Δεδομένου ότι τέτοια πράγματα δεν λέγονται τυχαία, τουλάχιστον από τους συγκεκριμένους, δεν αποκλείεται καθόλου μέσα στον Απρίλιο να υπάρχουν νεότερα…

Εμείς θυμίζουμε πάντως ότι ήδη από τον Ιανουάριο η Παντελάκης ΑΧΕ έστελνε σήμα για τη μετοχή, δίνοντας fair value στα 5,3 ευρώ, 51% υψηλότερα από τα τότε επίπεδα των 3,5 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 4,55 ευρώ με άνοδο 3,53%. 

Καθόλου άσχημα...  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v