Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2023

Επενδύσεις: Ο Γ. Στουρνάρας... δικαιώνει τον Κ. Σημίτη - Κυριάκος και Nefeli Meg: Αλλη γεύση - Ενέργεια: Πώς τιμωρούνται οι νοικοκύρηδες

Επενδύσεις: Ο Γ. Στουρνάρας... δικαιώνει τον Κ. Σημίτη - Κυριάκος και Nefeli Meg: Αλλη γεύση - Ενέργεια: Πώς τιμωρούνται οι νοικοκύρηδες

ΣΗΜΙΤΗΣ: Αίσθηση είχε προκαλέσει η προ εβδομάδων παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», είχε αποδομήσει το κυβερνητικό επιχείρημα για τσουνάμι επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι η έως τώρα προσπάθεια έχει αποδώσει «ασταθή αποτελέσματα».

«Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός», είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός.

Το θυμηθήκαμε μελετώντας την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε αυτήν περιλαμβάνεται ειδική ανάλυση για τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις τη διετία 2021-2022, στην οποία διαβάζουμε:

«Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις με σκοπό τη δημιουργία νέων άμεσων παραγωγικών επιχειρήσεων ή νέων εγκαταστάσεων (greenfield investment) στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όρους αξίας και ο αριθμός των νέων έργων που αναγγέλλονται για την Ελλάδα (2003-21) δεν παρουσιάζει αξιόλογη ανοδική τάση. Ωστόσο, έχουν καθοριστική σημασία προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις στην οικονομία και θα μπορούσαν να προσελκύσουν πρόσθετες ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις (crowding-in effect), ενισχύοντας τη δυναμική της ανάπτυξης».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πρώτα, ζήτησαν από τον καταναλωτή να μη σπαταλά ηλεκτρική ενέργεια γιατί έχουμε ενεργειακή κρίση. Μετά, του είπαν ότι αν δεν κάνει εξοικονόμηση ρεύματος, δεν θα πάρει επιδότηση. Και στο τέλος, «επιβράβευσαν» τις προσπάθειές του, καθιστώντας ακριβότερη τη χρήση του δικτύου διανομής.

Γιατί; Διαπίστωσαν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει λιγότερα έσοδα από τη μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που πέτυχε ο καταναλωτής «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος».

Άρα, χρειάζεται να αυξήσει τις χρεώσεις του για να ισοφαρίσει τη χασούρα!

 

Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δάνειο ύψους 13,5 εκατ. ευρώ έλαβε τον Οκτώβριο του 2022 από την Πειραιώς η εισηγμένη. Εχει διάρκεια 8 έτη, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται εντός του 2024 και την τελευταία τον Οκτώβριο του 2030. Λόγω της πρόσφατης εξυγίανσης (σ.σ. η συμφωνία επικυρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και υλοποιήθηκε εντός της περσινής χρονιάς), η δανειακή σύμβαση προβλέπει σταδιακή υποχώρηση του δείκτη καθαρός δανεισμός προς EBITDA από τα επίπεδα του ως 10x (2023) σε αυτά του ως 4x (2027).

Κατά την περσινή χρονιά, η ΓΕΔ εμφάνισε κύκλο εργασιών 13,5 εκατ. ευρώ (+28,16%) και ζημιές. Στις ενοποιημένες καταστάσεις του ομίλου Quest αναφέρονται οι δυσκολίες της χρονιάς για τη ΓΕΔ (αύξηση κόστους μεταφορών και παραγωγής, δυσμενής ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, πληθωρισμός, μείωση καταναλωτικής δαπάνης), που επέφεραν σημαντικές κοστολογικές αλλαγές και επηρέασαν την αγορά κλιματισμού και ηλεκτρικών συσκευών.

Για φέτος, η εταιρεία έχει ήδη υπερβεί (σ.σ. προφανώς κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ομίλου) τα βασικά προϋπολογισθέντα μεγέθη της για τη φετινή χρονιά.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ίσως η καλύτερη συνέντευξη του Κυριάκου που έχουμε παρακολουθήσει, όχι μόνο γιατί ήταν αρκετά άνετος και ανθρώπινος, απευθυνόμενος σε ένα νεανικό κοινό, αλλά κι επειδή δέχτηκε και απάντησε -με τον τρόπο του, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους πολιτικούς- σε δύσκολες ερωτήσεις.

Κι αυτό παρότι απέναντ;i του δεν βρισκόταν κάποιος καθιερωμένος δημοσιογράφος αλλά μια νεαρή youtuber. Που δεν δίστασε όμως να γίνει αρκετά ενοχλητική σε θέματα όπως η υποψηφιότητα Καραμανλή, η αστυνομική βία και η λίστα… Πέτσα, αν και δεν έκανε καμία ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Μεταδημοσιογραφία; Μπορεί. Όπως και να έχει, προτείνουμε να τη δείτε εδώ, διότι προσφέρει… άλλη γεύση.

Αν καταλάβαμε πάντως καλά, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, εφόσον ο ίδιος εκλεγεί βουλευτής και ο Κυριάκος πρωθυπουργός, μάλλον θα βρεθεί στον... πάγκο των υπουργικών θέσεων, που λένε και στο ποδόσφαιρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v