Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 21 2023

Ομιλος Βαρδινογιάννη-Nova: Σχέσεις σε τρεις άξονες *Νέο αμοιβαίο από Πειραιώς *Σφηνάκια για Σαράντη, ΤΕΝΕΡΓ, Intertech

Ομιλος Βαρδινογιάννη-Nova: Σχέσεις σε τρεις άξονες *Νέο αμοιβαίο από Πειραιώς *Σφηνάκια για Σαράντη, ΤΕΝΕΡΓ, Intertech

NOVA: Σε τρία επίπεδα, λένε οι έγκυρες πηγές της στήλης, κινείται η σχέση της με τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Το ένα αφορά το τηλεοπτικό κανάλι STAR, όπου ο Σέρβος μεγαλομέτοχος της United Group (που ελέγχει τη NOVA) Ντράγκαν Σόλακ (φωτ.) φέρεται να έχει καθαρά ρόλο παθητικού μετόχου, με τη διοίκηση να ασκείται αποκλειστικά από τον όμιλο.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη συνεργασία στο λεγόμενο ICT, ήτοι τις μεγάλες κρατικές δουλειές πληροφορικής μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκεί η κάθε πλευρά βάζει τη δική της τεχνογνωσία.

Το τρίτο επίπεδο αφορά, λένε οι πληροφορίες, ένα άλλο πεδίο δραστηριότητας, όπου υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης συνεργειών.

Για όσους ίσως αναρωτιούνται, κατά τις ίδιες πηγές, ο όμιλος δεν δείχνει προς το παρόν ενδιαφέρον να μπλεχτεί στο χώρο των telecoms. Ίσως διότι όταν οι δραστηριότητες στην ενέργεια αφήνουν τόσο εντυπωσιακά υπερκέρδη, ο χώρος των telecoms δεν φαντάζει, συγκριτικά, ιδιαίτερα ελκυστικός…

 

 ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τις υψηλότερες απώλειες μεταξύ των μελών του FTSE 25 κατέγραψε χθες η μετοχή. Στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι το ποσοστό της Goldman Sachs Asset Management υποχώρησε κάτω από το 5% (στο τελευταίο μετοχολόγιο, ο όμιλος Goldman Sachs εμφανίζονταν να ελέγχει το 5,02%), η μετοχή έκλεισε στα 6,75 ευρώ με πτώση 3,57%.

Φέτος ο τίτλος δεν ακολούθησε την ανοδική πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+19%). Μετρά απώλειες 5,66% σε τριμηνιαία βάση και κέρδη 11% σε εξαμηνιαία.

 

INTERTECH: Μπορεί ο βασικός μέτοχος της CD Media Σπύρος Γιαμάς να μην έχει ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην εισηγμένη, μετά την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε στην εταιρεία η Eurobank (έναντι κόκκινων δανείων του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά), ωστόσο ήδη η επιρροή του έχει αρχίσει να γίνεται ορατή.

Με δεδομένο ότι η CD Media διαθέτει αξιοσημείωτη παρουσία στα Βαλκάνια, διαβάζουμε ότι η Intertech «στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της και στην ενίσχυση και επέκταση της παρουσίας της σε μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος» και επίσης ότι «εξετάζονται προτάσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε βαλκανικές χώρες».

Η Ιntertech τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, κάτι που πέτυχε να επαναλάβει πέρυσι παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Τώρα, το ποια επιπλέον προστιθέμενη αξία θα μπορέσει να προσδώσει η μετοχική παρουσία του Σπύρου Γιαμά (και μέσα από ποια διαδικασία) στην Intertech είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί στο μέλλον.

Επί του παρόντος, η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ στο ύψος της λογιστικής της αξίας.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Συστάθηκε η εταιρεία που θα αποτελέσει το όχημα ειδικού σκοπού για την κατασκευή και λειτουργία των έργων αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία.

Πρόκειται για την «Τέρνα Ενεργειακή Αντλησιοταμίευση Ι ΜΑΕ», που έλαβε ήδη την πρώτη δόση των 100 εκατ. ευρώ της επενδυτικής ενίσχυσης μέσω του ΠΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο έχει χαρακτηριστεί «Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI)» καθώς και «Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας» και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: O ανταγωνισμός των τραπεζικών ΑΕΔΑΚ στο μέτωπο των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων προκαθορισμένης λήξης και ετήσιου «μερίσματος» θα συνεχιστεί και τον Μάιο.

Ήδη η στήλη έχει αναφερθεί στο Α/Κ Δήλος Extra Income III Ομολογιακό, που διατίθεται από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας έως τις 12 Μαΐου (πενταετής διάρκεια, με εκτιμώμενη ετήσια μερισματική απόδοση 3,1%).

Με αντίστοιχο προϊόν (το Α/Κ Πειραιώς Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 ΙΙ Ευρωπαϊκό Ομολογιακό) «βγαίνει» τον Μάιο (έως 31/5) στην αγορά και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για προϊόν επίσης πενταετούς διάρκειας, με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 2,3% σε ετησιοποιημένη βάση για το 2023, μηδενική προμήθεια διάθεσης και πιθανές υπεραξίες στη λήξη.

Μια ενδεικτική σύνθεση του χαρτοφυλακίου του συγκεκριμένου αμοιβαίου κεφαλαίου είναι 50% σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα, 40% σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και 10% σε διαθέσιμα, ενώ μια ενδεικτική γεωγραφική κατανομή του χαρτοφυλακίου είναι 50% σε ομόλογα Ευρώπης και 40% σε αντίστοιχους ελληνικούς τίτλους.

Πρόκειται για το τρίτο Ομολογιακό Α/Κ πενταετούς διάρκειας και ετήσιας μερισματικής απόδοσης που εκδίδει ο Όμιλος Πειραιώς από το Νοέμβριο του 2022 έως σήμερα. Πολύ πιθανόν και άλλες τράπεζες να εκδώσουν αντίστοιχα προϊόντα μέσα στον Μάιο.

ΥΓ: Τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές-αποταμιευτές, έχουν προσδοκώμενη απόδοση υψηλότερη σε σύγκριση με τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων, ωστόσο διαθέτουν και σχετικό ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v